Klawiatura - polskie znaki

Ogólne rozmowy związane z działaniem oraz obsługą systemu Leopard (10.5) na platformie OSx86.
Regulamin działu
Na podstawowe pytania można znaleźć odpowiedź w dziale "Jak zacząć?"

W tym dziale nie piszemy o problemach:
- z instalacją
- ze znalezieniem sterowników (kextów)
- z programami

Nie podpinamy się pod stare/inne wątki jeśli nasz jest na inny temat niż pierwszy post.
Zachęcamy do zakładania nowych tematów.

Klawiatura - polskie znaki

Postprzez gadowsk » 12 sty 2009, o 23:45

No i jeszcze dodam jak ustawić polską klawiaturę taka jak na Windows bo też wielu początkujących ciągle się dopytuje:

Wejdź w:
Preferencje systemu -> Narodowe -> Menu klawiatura:
i tutaj ustawiamy na Polski PRO.

Następnie wchodzimy w:
Preferencje systemowe -> Klawiatura i mysz -> Klawisze modyfikujące:
i tutaj zmieniamy:

Klawisz Duże Litery - Duże litery
Klawisz Control - Command
Klawisz Opcja - Control
Klawisz Command - Opcja
Ostatnio edytowano 3 lut 2009, o 02:56 przez Darson, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Przykleiłem i wydzieliłem, nie każdy widział ten post ;)
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: Klawiatura - polskie znaki

Postprzez jedi » 30 sty 2009, o 00:07

....
Następnie wchodzimy w:
Preferencje systemowe -> Klawiatura i mysz -> Klawisze modyfikujące:
i tutaj zmieniamy:

Wszystko fajnie, tylko ze jak klikam na "Klawisze modyfikujace" to nic sie nie dzieje, wiec chyba mam jakiegos bug'a ;/
jedi
 
Posty: 11
Dołączył(a): 28 sty 2009, o 22:48

Re: Klawiatura - polskie znaki

Postprzez gadowsk » 30 sty 2009, o 00:14

Ale co jak wchodzisz w klawisze modyfikujące to nie wchodzi czy wchodzi a ty zmieniasz i nie zamienia ci klawiszy??
Jak to drugie to jeszcze trzeba zrestartować system lub przynajmniej przelogować się i powinno pójść.
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: Klawiatura - polskie znaki

Postprzez jedi » 30 sty 2009, o 00:32

nie wchodzi, po prostu po kliknięciu nie otwiera się nic, jak by "pusty" guzik
jedi
 
Posty: 11
Dołączył(a): 28 sty 2009, o 22:48

Polski układ klawiatury - polski język w systemie

Postprzez Darson » 3 lut 2009, o 02:55

// Zgromadziłem kilka informacji z różnych postów:

Dlaczego mój system nie ma polskiego tłumaczenia mimo wybrania takiego podczas instalacji (pakiet językowy PL, instalator po polsku, klawiatura PL PRO). Jak ustawić polskie całe menu?

Wybór polskiego przy instalacji nie daje nic bo ... dotyczy on TYLKO i WYŁĄCZNIE INSTALATORA!!!
Żeby ustawić polski to trzeba na liście z językami przeciągnąć polski na samą górę i przelogować się. Będziesz miał wtedy polski tak jak trzeba. Wybranie polskiego podczas instalacji nic nie daje.
Darson
 
Posty: 154
Dołączył(a): 3 sty 2008, o 23:54

Re: Klawiatura - polskie znaki

Postprzez amiga » 3 lut 2009, o 14:41

Dodam, iż aby mieć polski do wyboru w preferencjach to trzeba go zainstalować (wybrać w instalatorze) - paczka językowa, tam gdzie wybieramy kexty itp - customize.
10.5.2 EFI (Leo4All V3 edition) + 10.5.6 Combo on:
Gigabyte P35C S3 - Core 2 QUAD Q6600 - AHCI - HD2600PRO 512mb - SB Audigy

10.5 BOX + 10.5.6 Combo on:
Acer, GM965 (x3100), ICH8
Avatar użytkownika
amiga
 
Posty: 143
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 20:40

Re: Klawiatura - polskie znaki

Postprzez Darson » 3 lut 2009, o 15:03

lub po instalacji odnaleźć paczkę do instalacji na płycie ;) - Polish.pkg
Darson
 
Posty: 154
Dołączył(a): 3 sty 2008, o 23:54

Re: Klawiatura - polskie znaki

Postprzez xxxxmarekxxxx » 23 lut 2009, o 09:21

Mam tak samo jak jedi
Wszystko fajnie, tylko ze jak klikam na "Klawisze modyfikujace" to nic sie nie dzieje. Czy ktoś zna rozwiązanie ?
Athlon 64 x2 6000+, Geforce 9800 GT 512 MB, 4 GB RAM, Asus M2N DH, iPC 10.5.6
xxxxmarekxxxx
 
Posty: 14
Dołączył(a): 22 lut 2009, o 11:44

Re: Klawiatura - polskie znaki

Postprzez rzooff » 23 lut 2009, o 11:09

Zmień dystrybucję albo przełącz się na angielski.
Retail 10.6.3(64bit) + Chameleon 2 | ASUS P5B-V | C2D E4600 2,4 Ghz | 4GB DDR2 800Mhz | GeForce 8400GS
Retail 10.6.3(32bit) + Chameleon 2 | Toshiba Satellie L40-17R
rzooff
 
Posty: 1114
Dołączył(a): 19 gru 2008, o 13:21
Lokalizacja: warszawa

Re: Klawiatura - polskie znaki

Postprzez olry » 16 mar 2009, o 11:59

jest jak Gadowsk pisze ale trochę inaczej, tzn. jak ktoś ma polski u góry w "narodowe" i klawiaturę polski PRO to klikając w :"klawiatura i mysz" ma "puste" okienko - tez tak miałem - co zrobić???
W "narodowe" angielski na samej górze, potem w "klawiatura i mysz " ale w angielskiej wersji zmieniamy jak Gadowsk zaleca Copmmand control i options , dalej wracamy do "narodowe" i polski na samej górze do "klawiatura i mysz" nie ma po co wracać po dla polski będzie tam pusto

ĄŻŚŹĆŃŁÓĘ ążśźćńłóę
olry
 
Posty: 6
Dołączył(a): 1 mar 2009, o 17:24

Następna strona

Powrót do OSx86 Leopard (10.5) ogólnie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron