Konfiguracja Serwera Apache w Leo dla zainteresowanych

Ogólne rozmowy związane z działaniem oraz obsługą systemu Leopard (10.5) na platformie OSx86.
Regulamin działu
Na podstawowe pytania można znaleźć odpowiedź w dziale "Jak zacząć?"

W tym dziale nie piszemy o problemach:
- z instalacją
- ze znalezieniem sterowników (kextów)
- z programami

Nie podpinamy się pod stare/inne wątki jeśli nasz jest na inny temat niż pierwszy post.
Zachęcamy do zakładania nowych tematów.

Konfiguracja Serwera Apache w Leo dla zainteresowanych

Postprzez scg32 » 30 paź 2008, o 17:51

Witam

Chciałbym wam przedstawić konfiguracje serwera Apache wbudowanego w nasz ukochany system.

Konfiguracja działa u mnie na Leopard Retail 10.5.5 myśle że z innymi dystrybucjami też nie będzie problemu.

Może to przysłużyć się tym co tworzą własne strony i przed umieszczeniem ich chcą sprawdzić poprawność działania
Dzieki temu tutorialowi będziecie mogli testować strony stworzone w czystym html jak i w php narazie bez obsługi baz danych ale pracuje nad tym :)

Samo uruchomienie serwera jest dość proste jednak serwer nie jest skonfigurowany i obsługuje jedynie html.

Gdy chcemy to zrobić wchodzimy w Preferencje potem Udostępnianie i zaznaczamy Udostępnianie WWW

udostepnianie.png


Teraz zajmiemy się konfiguracją :
Można to zrobić na dwa sposoby albo przez Terminal gdzie potrzebna jest znajomość podstawowych komend powłoki jakiś edytor tekstu np wbudowany w system PICO albo tez instalacja Midnight Commandera znanego z Linuxa albo drugim sposobem który właśnie postaram się opisać ze wzgledu na to że nie wszyscy tutaj mieli styczność z powłoką systemu terminalami itp.. :) jednak też będzie potrzebny NO NIESTETY!!:)

Potrzebne nam to tego są dwa niewielkie programiki które działają w ten sposób że jeden z nich odkrywa nam ukryte pliki i katalogi w systemie a drugi je chowa.
Do pobrania stad:
http://rapidshare.com/files/158791380/Change_Finder.zip

gdy już sciągniemy i rozpakujemy uruchamiamy SHOW FILES SYSTEM Finder sie zrestartuje i bedzięmy widzieć ukryte katalogi i pliki w systemie.
Wchodzimy na nasz dysk z systemem i mamy coś takiego jak niżej , szukamy katalogu "etc" potem "apache2"
katalogi.png

i widzimy plik "httpd.conf" który nas najbardziej interesuje
otwieramy go za pomocą ulubionego edytora u mnie to jest TextMate fajny edytor podświetla składnie ,służy właśnie do tworzenia programów,stron w rożnych językach Polecam!!

mniej więcej tak to wygląda :
httpd.jpg


Teraz dyrektywy i moduły jakie musimy zmienić :

Kod: Zaznacz cały
LoadModule php5_module        libexec/apache2/libphp5.so
uruchomienie php5 jesli zahaszowany odblokowujemy

Kod: Zaznacz cały
User www
Group www

użytkownik i grupa pokazuje nam z jakimi prawami będzie działał serwer ,ze względu bezpieczeństwa będzie uruchamiał procesy właśnie z prawami tego użytkownika a nie root :)

sprawdzamy czy taki user istnieje w pliku :
Kod: Zaznacz cały
wasz_dysk/etc/passwd


poniższa linia w tym pliku informuje nas ze jest :)
Kod: Zaznacz cały
_www:*:70:70:World Wide Web Server:/Library/WebServer:/usr/bin/false

widzimy ze użytkownik www nie ma dostępu do powłoki brak własnego shella więc nie można się na niego zalogować i jest wlaścicielem katalogu WebServer czyli głównego katalogu serwera

Zajmiemy się znów naszym plikiem httpd.conf

Kod: Zaznacz cały
ServerAdmin twoj@email
//podajemy naszego maila
Kod: Zaznacz cały
ServerName localhost:80
//wpisujemy localhost jeśli nie ma ,możemy wpisać dowolnie lecz wymaga to edycji innych plików , 80 oznacza port na jakim będzie nasłuchiwał serwer.
Kod: Zaznacz cały
DocumentRoot "/Library/WebServer/Documents"
//glówny katalog serwera nie zmieniamy!! w tym katalogu umieszcza się strony w php lub html
Kod: Zaznacz cały
  DirectoryIndex index.html index.php
//dopisujemy index.php aby mógl uruchamiać strony w php

Kod: Zaznacz cały
<Directory "/Library/WebServer/CGI-Executables">
    AllowOverride None
    Options None
    Order allow,deny
    Allow from all
</Directory>
// zamieniamy na
Kod: Zaznacz cały
<Directory "/Library/WebServer/CGI-Executables">
    AllowOverride None
    Options None
    Order deny,allow
    Deny from all
</Directory>

//blokujemy nie będziemy korzystać ze skryptów CGI

Kod: Zaznacz cały
Include /private/etc/apache2/extra/httpd-userdir.conf

//odhaszowujemy jesli zablokowany spowoduje to ze będziemy mogli umieszczać strony www w naszym katalogu domowym

Nasz_Katalog / Witryny


I to koniec konfiguracji httpd.conf zapisujemy podajemy hasło jeśli system poprosi :)

Teraz znów w Finderze wybieramy NaszDysk/var/log i tworzymy katalog apache2 w tym katalogu nasz serwer bedzie trzymal swoje logi w dwóch plikach:
Kod: Zaznacz cały
error_log
//błędy serwera
Kod: Zaznacz cały
access_log
//kto nas odwiedził co zostało pobrany itp...

gdy mamy to już zrobione możemy spróbować wystartować serwer zostało to pokazane na pierwszym obrazku ,wchodzimy Preferencje Udostępnianie i zaznaczamy udostępnianie www
lub w terminalu
Programy/Narzędzia/Terminal

Kod: Zaznacz cały
sudo -s
"haslo"
# apachectl start
// terminala nie zamykamy !!!

wchodzimy w przeglądarkę wpisujemy :
Kod: Zaznacz cały
http://localhost
// możemy właśnie zobaczyć stronę główną serwera Apache

strona.png


możemy też zobaczyć czy działają strony publikowane w Naszym_Katalogu :
Kod: Zaznacz cały
http://localhost/~nasza_nazwa


Teraz czas zająć się uruchomieniem PHP :)

zatrzymujemy serwer musimy niestety znów użyć Terminala

a wiec podajemy :
Kod: Zaznacz cały
# apachectl stop
// serwer zatrzymany

wchodzimy w katalog etc i szukamy pliku php.jakas_nazwa możemy nie mieć uprawnień aby zmienić mu nazwę wiec musimy skorzystać z Terminala :
Kod: Zaznacz cały
cd /etc
la -la | grep php
mv php.jakas_nazwa php.ini


Startujemy Serwer w Terminalu komendą:
Kod: Zaznacz cały
# apachectl start
//Terminal zamykamy


I to wszystko aby przetestować czy PHP odpaliło utworzymy na Biurku plik index.php dowolnym edytorem
w pliku wpisujemy :
Kod: Zaznacz cały
<php
phpinfo();
php>


Plik zapisujemy pod tą nazwa czyli index.php i wrzucamy do naszego katalogu domowego do Witryny
jeśli jest tam plik index.html to zmieniamy mu nazwę np na index1.html

Jeśli zobaczymy coś takiego to :
php.png


oznacza to ze właśnie skonfigurowaliśmy serwer Apache z obsługą PHP :)

Wylączamy widoczność ukrytych plików i katalogów drugim programikiem:
HIDE FILES SYSTEM

Ewentualne logi z pracy serwera możemy oglądać programem "konsola" z Programy/Narzędzia :)
Odpalenie serwera na stałe zaznaczamy Udostępnianie www w Preferencjach


Życzę miłego korzystania!!! zgłaszanie błędów i poprawek mile widziane :)
Obsługę virtualnych hostow korzystanie z baz danych opiszę wkrótce jak tylko będzie czas:)

Pozdrawiam
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Leo Retail 10.5.5 (9.5.0)+Snow
GA-P35 DS3L
Dual Core 1,8 Ghz
2 Gb Ram Patriot Dual
8600GT 256MB DDR3
Muza Alc888 HDA + SB Live 5.1
WD 160 GB i 80 GB SATA Hitachi 200GB ATA
Nagrywarka Assus SATA
Teraz pomagam tylko tu:[url]/[/url]
scg32
 
Posty: 110
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 12:29

Re: Konfiguracja Serwera Apache w Leo dla zainteresowanych

Postprzez brissenden » 30 paź 2008, o 19:19

jak komuś się nie chce bawić z Apache pod OSX, polecam MAMP server PHP i MySQL (czyli to co tygryski lubią najbardziej ;)
OS: Lawless PPC 10.5.5 (Voodoo Kernel 9.5.0)
CPU: AMD Athlon 64 x2 5000+
MB: GA-M55Plus-S3G (LAN Marvell 88E1116 and ALC883, GF6100)
VGA: GF 8600 GTS QE/CL/QGL
Ram: 2 GB Ram 677 MHz Kingston
HDD: WD 160 Sata-II, WD 80 Sata-I
brissenden
 
Posty: 23
Dołączył(a): 21 lip 2008, o 14:14

Re: Konfiguracja Serwera Apache w Leo dla zainteresowanych

Postprzez 314TeR » 31 paź 2008, o 12:31

Świetny tutorial, przyklejam :)
Avatar użytkownika
314TeR
 
Posty: 565
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 13:18

Re: Konfiguracja Serwera Apache w Leo dla zainteresowanych

Postprzez shadowmajk » 2 lis 2008, o 11:10

Co do postawienia obok bazy danych SQL... to wystarczy sciagnac MySQL pod Maczka a i na samej stronie z ktorej to sciagniemy znajdziemy skrypt ktory wykona za nas cala konfiguracje ktora powinnismy wykonac w konsoli :) szybko, prosto i bez nerwow a co najwazniejsze dziala jak powinno.
Intel Core2 Quad Q6600
Asus GeForce 8800GT 512Mb
Gigabyte P31-DS3L F10a / ICH7
2x 1GB Xtune DDR2- 800 CL4
Samsung SATAII HD321KJ 320GB - Mac
Segate SATAII 250GB - Win7
Modecom Fell III 500W
---
Mac OS X Retail 10.5.6 Chameleon PCEFIv9+DSDT
shadowmajk
 
Posty: 72
Dołączył(a): 7 kwi 2008, o 09:44
Lokalizacja: Polska


Powrót do OSx86 Leopard (10.5) ogólnie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron