Strona 2 z 3

Re: Kernel Panic przy przeglądanu internetu

PostNapisane: 6 lip 2010, o 16:17
przez eider
Tak, zgadza się :)
Aha, i zapomniałem dodać. Po zrobieniu tego co opisałem w poprzednim poście dodaj do pliku com.apple.boot.plist
Kod: Zaznacz cały
<key>Kernel</key>
<string>nazwa_nowego_kernela</string>


Ale iAtkos ma też zmodyfikowane kernele i kexty do chipsetów nVidia, więc moze warto najpierw sprawdzić te które są juz w nim.

Re: Kernel Panic przy przeglądanu internetu

PostNapisane: 6 lip 2010, o 16:50
przez frondeus
Tak, zgadza się

Oo... ale która wersja xD ... Ok Kalyway nie ma nawet SetFile wiec iAtkos.

Re: Kernel Panic przy przeglądanu internetu

PostNapisane: 6 lip 2010, o 17:50
przez eider
Musi mieć SetFile, taką komende ma nawet Tiger 10.4 na PowerPC... Wpisz "SetFile" - pamiętaj o wielkości liter, jest ważna!
Zresztą SetFile jest mało wazne, ta konenda służy tylko do ukrycia pliku, żeby go nei było widać w Finderze, można to zrobić z działajacego juz systemu.

Re: Kernel Panic przy przeglądanu internetu

PostNapisane: 6 lip 2010, o 18:56
przez frondeus
Kurcze no, pogubiłem się ;]
Zrobić to :
a) Zainstalować iAtkos(poprzez restart) i wgrac kernel
b) Wgrać kernel przez Kalyway
c)Zainstalować iAtkos poprzez Kalywaya (uruchamiając instalator) , potem a lub b
c) Placki ziemniaczane

Który podpunkt jest poprawny :]?

Narazie próbowałem, po prostu uruchomić instalator poprzez włączenie komputera z płytką w dvd, ale coś nie chce iść. Na virtualboxie poprzez 7 poszło ale zaciął sie na wgrywaniu plików ;]

Re: Kernel Panic przy przeglądanu internetu

PostNapisane: 6 lip 2010, o 20:23
przez eider
1. Instalacja iAtkos na osobnej partycji (poprzez restart)
2. Wybranie kextów i jednego zmodyfikowanego kernela
3. Rozpocząć instalacje, czekać
4. Retart i uruchomienie iAtkos, jak będzie działać to dobrze, jak nie to...
5. ...Uruchomić Kalyway i wgrać zmodyfikowany kernel (poprzez Findera do głównego katalogu partycji iAtkos) z linku, który jest na:
Kod: Zaznacz cały
http://forum.osx86.org.pl/topics15/1064-legacy-kernel-for-amd-by-qoopz-nawcom-anv-blackknight-vt2240.htm
, oraz zrobić:
a) Wpisać w Terminalu
Kod: Zaznacz cały
SetFile -a V nazwa_nowego_kernela
chmod 644 nazwa_nowego_kernela
chown 0:0 nazwa_nowego_kerenla

*Jeżeli SetFile nie działa to pomiń, nie jest wymagane
*Pamiętaj, ze najpierw musisz wpisać cd /Volumes/nazwa_partycji_z_iAtkos
*Jeżeli nazwa partycji zawiera spacje to musisz ją poprzedzić znakiem "\", czyli np. Macintosh HD = Macintosh\ HD
b) Dodać do pliku com.apple.boot.plist na partycji z iAtkos:
Kod: Zaznacz cały
<key>Kernel</key>
<string>nazwa_nowego_kernela</string>

6. Uruchomić iAtkos i sprawdzić czy działa. Jak działa to dobrze, jak nie to napisz na forum

Uwaga! Polecam przy instalacji iAtkos zaznaczyć "32-bit enable" w sekcji "Bootloadre Options".

Re: Kernel Panic przy przeglądanu internetu

PostNapisane: 6 lip 2010, o 20:32
przez frondeus
Dzięki ;] Teraz wszystko klarowne... prawie .
Zakładając że mam :
HD(0,1) NTFS: Windows 7
HD(0,2) HFS+ : Kalyway
HD(0,3) NTFS: Programy
HD(0,4) NTFS: Gry i Multimedia

to muszę zostawić w spokoju (2 oraz 1 )a (3 lub 4) format i zmiana na HFS+ dla iAtkosa? :/

ogolnie iAtkos instalator zacina sie na samym poczatku. zaraz po wybraniu instalki w Chameleonie i ustawieniu trybu verbose...

Re: Kernel Panic przy przeglądanu internetu

PostNapisane: 6 lip 2010, o 21:26
przez eider
Rozwiń co to znaczy zacina. Jakies screeny, dokładniejszy opis...Tak to wiesz...

Re: Kernel Panic przy przeglądanu internetu

PostNapisane: 7 lip 2010, o 09:48
przez frondeus
Ok, zaraz podam link do zdjęcia (tylko sorry za jakość ale aparat nie jest najwyższej klasy)
Kod: Zaznacz cały
http://yfrog.com/17img0014erj

Re: Kernel Panic przy przeglądanu internetu

PostNapisane: 7 lip 2010, o 12:35
przez eider
Z takiego kawałka to sobie można....Zrób tak żeby było widoczne wszystko, mozesz też nagrać filmik.

Re: Kernel Panic przy przeglądanu internetu

PostNapisane: 7 lip 2010, o 16:20
przez frondeus
No właśnie że to sam początek. NIc więcej nie ma :D. Pojawia się to zaraz po wyborze w chameleonie trybu verbose (bez verbose tez nie wstaje - ten komunikat wyswietla sie na obrazku chameleona ). Wiec sorry nic wiecej...
Kod: Zaznacz cały
http://yfrog.com/ccimg0009oj

Jak widzisz: Sam początek.