iDeneb 10.5.8 problem z kextem

Ogólne rozmowy związane z działaniem oraz obsługą systemu Leopard (10.5) na platformie OSx86.
Regulamin działu
Na podstawowe pytania można znaleźć odpowiedź w dziale "Jak zacząć?"

W tym dziale nie piszemy o problemach:
- z instalacją
- ze znalezieniem sterowników (kextów)
- z programami

Nie podpinamy się pod stare/inne wątki jeśli nasz jest na inny temat niż pierwszy post.
Zachęcamy do zakładania nowych tematów.

iDeneb 10.5.8 problem z kextem

Postprzez gec135 » 9 maja 2010, o 11:08

Mam pewien problem z kextem. Mianowicie chodzi o AppleIntelCPUPowerManagement. Szukałem w internecie, ale nic nie działa. Próbowałem uruchamiać w Safe Mode (-x), też nic. Po załadowaniu z -v pisze coś takiego:

AppleIntelCPUPowerManagement (cośtam) timed out


Potem są jakieś instrukcje i wszystko stoi.
Załączam zdjęcia:
http://img683.imageshack.us/gal.php?g=dsc02874zp.jpg

Dodam również, że instalacja przebigła bezproblemowo. Mam nadzieję, że uda się Wam coś wykombinować, bo w kernelu i kextach jestem zupełnie zielony :) :)

EDIT: Teraz doszedł również nieznany problem:
localhost /usr/sbin/ocspd[81]: starting

i na tym się zatrzymuje. Zupełnie nie wiem co robić.
gec135
 
Posty: 8
Dołączył(a): 9 maja 2010, o 10:54

Re: iDeneb 10.5.8 problem z kextem

Postprzez borsuk » 9 maja 2010, o 20:33

Może byś tak podał specyfikacje swojego pieca.
Jak się nie znasz to poczytaj trochę o tym.
http://www.YouTube.com/borsukTV - kanał poświęcony grom i aplikacjom na iPhone
Avatar użytkownika
borsuk
 
Posty: 6
Dołączył(a): 3 kwi 2009, o 17:27
Lokalizacja: New York / Warsaw

Re: iDeneb 10.5.8 problem z kextem

Postprzez gec135 » 11 maja 2010, o 21:07

Piec:
Płyta: Gigabyte EP45-UD3
Grafika: GeForce 250 GTS
Procek: Intel Core 2 Duo E8400
Sieć: Realtek RLT8168C
Ram: 4 GB

Chyba dam sobie spokój. Jeśli coś wykombinujecie, to spróbuję. Ide instalować pod Windowsem na VMWare.
gec135
 
Posty: 8
Dołączył(a): 9 maja 2010, o 10:54

Re: iDeneb 10.5.8 problem z kextem

Postprzez grzesiek811 » 13 maja 2010, o 09:09

Nie poddawaj się tak łatwo. Na twoim sprzęcie iDeneb łatwo się zainstaluje. Mało tego, bez większych problemów mozna zainstalować retail, czyli system oryginalny.

Spróbuj uruchomić z -f

Przy instalacji ideneba wybierz:
kernel vanilla, bo domyślnie instaluje się chyba inny
jmicron ICHx
sata ahci lub non ahci

Reszta powinna zainstalować się na domyślnych ustawieniach
System: OS X 10.6.3 Snow Leopard Retail
Płyta główna: Gigabyte GA-EP45-DS3P
Procesor: Core2Quad Q9300
Karta graficzna: GeForce 9800GTX+
Pamięć: 3GB DDR2 667MHz
HDD: SATA: WD 160GB, Seagate 500GB, WD 1TB
Dźwięk: Realtek ALC889A
grzesiek811
 
Posty: 41
Dołączył(a): 22 maja 2009, o 23:43

Re: iDeneb 10.5.8 problem z kextem

Postprzez gec135 » 13 maja 2010, o 17:11

Nic. Próbowałem zrobić to tak, jak grzesiek811 sugerował, ale nic. Wciąż to samo. Próbowałem instalować samo minimum, tylko kernel i system ale też d**a. Ale za to na VMWare wszystko działa, oprócz dźwięku. Mam kartę: Realtek HD Audio, która opiera się na sterowniku ALC889A. Te z kexts.com nie działają, próbowałem też z DSDT. Ten temat na forum przejrzałem i znowu nic:[url]//topics10/ga-ep45-ds3p-i-alc889a-brak-dzwieku-vt760.htm/url]. A więc mac tak łatwo się nie podda.
gec135
 
Posty: 8
Dołączył(a): 9 maja 2010, o 10:54

Re: iDeneb 10.5.8 problem z kextem

Postprzez grzesiek811 » 15 maja 2010, o 14:07

Poniżej linki do kextów ALC889A, ktore u mnie działały. Miałem dźwięk 5.1.
http://download931.mediafire.com/imnmdj ... A.kext.zip
http://download168.mediafire.com/isj9y1 ... acyHDA.zip

Twój sprzęt jest bardzo podobny do mojego i iDeneb musi się z łatwością zainstalować i uruchomić. Łatwo też zainstalować retail, zarówno leoparda jak i Snow Leoparda. Zaznacz kext sata nonahci, jeżeli w biosie masz wyłączony tryb ahci dla dysków sata. Jeżeli masz włączony, to wybierz sata ahci mode.
JmicornATA i ICHx fix jeżeli potrzeba.
Kernel daj Vanilla, resztę zostaw tak jak iDeneb sam wybrał. Musi się w końcu uruchomić.

Może spróbuj inną dystrybucję. Proponuję iAtkos V7 10.5.7. Jest jeszcze iPC 10.5.6.
Albo spróbuj dystrybucję Snow Leoparda 10.6.2 Hazard.

Warto popróbować, bo system natywnie zainstalowany zawsze będzie lepszy niż na VMware.
System: OS X 10.6.3 Snow Leopard Retail
Płyta główna: Gigabyte GA-EP45-DS3P
Procesor: Core2Quad Q9300
Karta graficzna: GeForce 9800GTX+
Pamięć: 3GB DDR2 667MHz
HDD: SATA: WD 160GB, Seagate 500GB, WD 1TB
Dźwięk: Realtek ALC889A
grzesiek811
 
Posty: 41
Dołączył(a): 22 maja 2009, o 23:43

Re: iDeneb 10.5.8 problem z kextem

Postprzez gec135 » 18 maja 2010, o 18:31

Próbowałem instalować na nowej partycji iATKOSA, iDeneba i Kalyway. Nic się nie odpala. Nawet Snow 10.6.2 Hazard po włączeniu wyświetla czarny ekran i nic. Zostawiłem go nawet na dwie godziny ale nic się nie zmieniło. W VMWare próbowałem instalować te kexty od dźwięku, ale też nie działają. Fajnie by było, żeby coś od czasu do czasu poszło po mojej myśli :).
gec135
 
Posty: 8
Dołączył(a): 9 maja 2010, o 10:54

Re: iDeneb 10.5.8 problem z kextem

Postprzez gec135 » 20 maja 2010, o 20:41

Nareszcie! 10.6 Hazard się zainstalował! Jednak mimo zaznaczonych kextów graficznych i dźwiękowych nic. Nie mogę zmieniać rozdzielczości, i dźwięk nie działa. Moja karta grafiki to: GeForce GTS 240 1024mb. Nie mogę znaleźć w internecie działających kextów. A macie jakiś pomyśł co do dźwięku?
gec135
 
Posty: 8
Dołączył(a): 9 maja 2010, o 10:54

Re: iDeneb 10.5.8 problem z kextem

Postprzez eider » 20 maja 2010, o 21:47

Wpisz w terminalu: sudo nano /Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.Boot.plist i wklej:
Kod: Zaznacz cały
<key>Graphics Mode</key>
<string>1280x1024x32@60</string>

Oczywiście rozdzielczość możesz sobie zmienić. jeżeli będzie problem z zamrazaniem stron podczas przewijania i przezroczystymi oknami podczas przesuwania to tymaczasowo problem rozwiaże F11 dla każdego okna, jednak sam problem będzie wymagał kextów od grafiki.
eider
 
Posty: 68
Dołączył(a): 15 maja 2010, o 18:06

Re: iDeneb 10.5.8 problem z kextem

Postprzez grzesiek811 » 25 maja 2010, o 10:08

A po co kexty do grafiki. Najprostsza metoda to Graphic enabler, druga efi string.

Graphic enabler, w pliku com.apple.Boot.plist wpisujesz:
<key>GraphicsEnabler</key>
<string>Yes</string>

Jeżeli masz bios AWARD, to wpis wygląda tak:
<key>GraphicsEnabler</key>
<string>Yes</string>
<key>PciRoot</key>
<string>1</string>

Wcześniej wywal te kexty co zainstalowałeś z instalacją systemu. Najlepiej instalować sam system bez grafiki i dźwięku.

U mnie Snow Leo działa też na kexcie NVenabler 64.

Co do dźwięku, to masz kodek ALC889A. Dźwięk działa po modyfikacji DSDT i dołożeniu LegacyHDA.kext. Jak nie, to VooDooHDA.kext na pewno zadziała.

Co do działających kextów, to pamiętaj, że dwa kexty do tego samego urządzenia sprawią, że nie będzie ono działać. Musisz wywalić te kexty do grafiki i dźwięku, które zaznaczyłeś przy instalacji Hazarda i dopiero potem próbować nowych.
System: OS X 10.6.3 Snow Leopard Retail
Płyta główna: Gigabyte GA-EP45-DS3P
Procesor: Core2Quad Q9300
Karta graficzna: GeForce 9800GTX+
Pamięć: 3GB DDR2 667MHz
HDD: SATA: WD 160GB, Seagate 500GB, WD 1TB
Dźwięk: Realtek ALC889A
grzesiek811
 
Posty: 41
Dołączył(a): 22 maja 2009, o 23:43

Następna strona

Powrót do OSx86 Leopard (10.5) ogólnie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron