Acer Aspire 3690 Pytanie

Ogólne rozmowy związane z działaniem oraz obsługą systemu Leopard (10.5) na platformie OSx86.
Regulamin działu
Na podstawowe pytania można znaleźć odpowiedź w dziale "Jak zacząć?"

W tym dziale nie piszemy o problemach:
- z instalacją
- ze znalezieniem sterowników (kextów)
- z programami

Nie podpinamy się pod stare/inne wątki jeśli nasz jest na inny temat niż pierwszy post.
Zachęcamy do zakładania nowych tematów.

Acer Aspire 3690 Pytanie

Postprzez Pelo » 2 maja 2010, o 14:09

Witam, chciałbym się dowiedzieć czy jeśli zainstaluję "iPC OSx86 Universal 10.5.6 Final" na moim lapku, będzie chodziło WiFi i te inne? Potrzebuję laptopa do szkoły, nie do gier i tych innych. Chcę jedynie mieć zainstalowanego mac-a (1 dysk - mac, 2-gi dysk - dane) oraz czy będzie możliwość powrócenia do systemu np. windows xp.

W opisie znalazłem taką uwagę:
"Przed instalacją iPC należy zmienić bootowalną partycję (np. za pomocą darmowej dystrybucji GParted w wersji live) na tę na której planujemy instalację Leoparda - w przeciwnym razie uszkodzimy tablicę partycji!"

Można sformatować dysk do fat32 i zainstalować na nim maca?

Parametry:
Procesor: Intel Celeron M CPU 420 1.60 GHz
Ram: 512 mb
Karta grafiki: Mobile Intel 945 Express Chipset Family
Sieć: Atheros AR5005G Wireless oraz Broadcom 440x 10/100
Dźwięk: Realtek High Definition Audio
Pelo
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2 maja 2010, o 13:56

Re: Acer Aspire 3690 Pytanie

Postprzez eider » 6 lip 2010, o 09:09

Procesor będzie wymagał zmodtfikowanego kernela, o ile wogóle posiada SEE2, bo jak nie to odpuść sobie - nie ma możliwości
Ram: Z 512MB na Mac'a? Min 1,5 GB!
GRafika: Niestety, będzie działać tylko jako VESA, coś w rodzaju Trybu awaryjnego w Windows. Brak QE/CI i ogólnie tragedia, nawet filmik z YouTube będzie się ciął
Sieć: Jak będzie i zaznaczysz takiego kexta to ok, jak nie to możesz poszukać.
Dźwięk: VoodooHDA powinno się nadać.

Można sformatować dysk do fat32 i zainstalować na nim maca?

Nie, nie można. OS X wymaga systemu plików "Mac OS Extentend (Journaled)". formatujesz w instalatorze, o ile się uruchomi...

Oczywiście nie zapomnij o fladze boot dla partycji z Mac OS X, bo się Chameleon nie uruchomi i nie zobaczysz Maczka, chyba że będziesz go każdorazowo bootować z płyty instalacyjnej podając oczywiscie odpowiedni paarmetr (rdisk=disk0s2 - przykład!!! numery będziesz musiał sam zdobyć dla swojje partycji)

Przy tym procu i ram to słabo to widze, napisz jeszcze jaka płyta główna i chipset!
eider
 
Posty: 68
Dołączył(a): 15 maja 2010, o 18:06

Re: Acer Aspire 3690 Pytanie

Postprzez xXZbyslawXx » 27 paź 2010, o 11:03

CO?? Oczywiście, że można, miałem OSX na acer aspire 3690 i pięknie chodził wszystko działa z grafiką włącznie! Dodam że dystrybucja to iAtkos była. Chłopie! Do pracy idealny. Wszystkie kexty są w dystrybucji! Procesor obsługuje SSE2!

A ja mam pytanie czy można zainstalować Snow Leopard na tym laptopie?
xXZbyslawXx
 
Posty: 2
Dołączył(a): 17 kwi 2010, o 08:59


Powrót do OSx86 Leopard (10.5) ogólnie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron