Strona 1 z 1

Problem z grafiką - iAtkos S3 v2 Mac OS 10.6.3

PostNapisane: 7 paź 2011, o 21:43
przez kubalajj
Witam serdecznie!
Mam problem.. Otoz sciagnelem iAtkosa Snow Leopard 10.6.3 S3v2 i wszystko ladnie szlo instalacja sie powiodla oczywiscie podczas instalacji wybralem opcjonalme sterowniki i po zakonczonej instalacji pojawil sie problem... Pokazal sie szary ekran i slychac bylo muzyke jak by cos sie zaczelo juz dziac ;) Ale okazalo sie ze to problem z grafika. Grafika dziala ale tylko w Safe Mode ;/ Model karty to Nvidia 9600M GT a model laptopa HP Pavilion dv5 1220ew. Szczerze powiem ze nie wiem co teraz zrpbic i dlatego prosze o pomoc :) Jesli mialbym podac jeszze jakies dane to oczywiscie podam ;)
Pozdrawiam i z gory dziekuje :)

Problem z grafiką - iAtkos S3 v2 Mac OS 10.6.3

PostNapisane: 7 paź 2011, o 22:24
przez Maxavelli
NVenabler lub EFIString. Polecam to drugie - Twoja grafika jest bez problemu obslugiwana przez EFIStudio!


Wiadomość wysłana z  iPhone 4 przy użyciu Tapatalk

Re: Problem z grafiką - iAtkos S3 v2 Mac OS 10.6.3

PostNapisane: 8 paź 2011, o 06:47
przez kubalajj
Dzięki bardzo! :) Dzisiaj spróbuję i dam znać czy działa ;)

Re: Problem z grafiką - iAtkos S3 v2 Mac OS 10.6.3

PostNapisane: 8 paź 2011, o 13:39
przez kubalajj
Rzeczywiscie wszystko dziala, ale mam jeszcze kilka pytan...
1. Czy jest jakies spolszczenie zeby np. ten pasek u gory byl po Polsku?
2. Jak uruchomic polskie znaki tzn. np. kiedy naciskam alt+a to zamiast polskiego znaku uruchamia mi sie zupelnie inna funkcja?
3. Nie dzialaja mi porty USB chociaz podczas instalacji wybralem Patcha USB. Co z tym zrobic?

Problem z grafiką - iAtkos S3 v2 Mac OS 10.6.3

PostNapisane: 8 paź 2011, o 16:53
przez Maxavelli
1. Jezyk da sie zmienic w preferencjach systemowych - po prostu przeciagnij polski na sama gore.
2. Nie wiem.
3. Uruchom MultiBeast i wybierz opcje USB Rollback - przywraca dzialajace kexty do USB z 10.6.2 (opcja problematyczna) lub stworz poprawne DSDT dla Twojego sprzetu z pelna obsluga USB - wtedy zadna aktualizacja Ci nie straszna (opcja idealna, ale trudniejsza w realizacji).


Wiadomość wysłana z  iPhone 4 przy użyciu Tapatalk

Re: Problem z grafiką - iAtkos S3 v2 Mac OS 10.6.3

PostNapisane: 8 paź 2011, o 22:17
przez kubalajj
Dzieki bardzo - rady sie przydaly :)
Ale mam jeszcze pytanie... Jak aktywowac tryb QE/CI na karcie graficznej NVidia GEForce 9600M GT? Bo jak narazie z tego co wiem jestem w trybie VESA ;) Slyszalem ze da sie programem EFI Studio ale niestety nie ma tam mojej karty graficznej :(
Z gory dziekuje za pomoc :)

Problem z grafiką - iAtkos S3 v2 Mac OS 10.6.3

PostNapisane: 8 paź 2011, o 22:26
przez Maxavelli
Jesli nie ma "wstrzyku" do Twojej karty to zostaje NVEnabler, ktory obsluguje wiekszosc kart nVidia z obsluga Quartza. EFI String jest bardziej "kulturalny" dla systemu - NVEnabler to "chamstwo", ale jesli to jedyna opcja by dzialalo, to nie ma co marudzic...


Wiadomość wysłana z  iPhone 4 przy użyciu Tapatalk

Re: Problem z grafiką - iAtkos S3 v2 Mac OS 10.6.3

PostNapisane: 9 paź 2011, o 08:49
przez kubalajj
Ok :D Dzieki za info :) NvEnabler dziala ale jest niska rozdzielczosc 1024x768, a moj monitor maksymalnie obsluguje 1280x800 i pytanie moje jest takie jak to zmienic? :P

Problem z grafiką - iAtkos S3 v2 Mac OS 10.6.3

PostNapisane: 9 paź 2011, o 12:45
przez Maxavelli
Sprobuj NVInject i pokombinuj z roznymi wersjami Chameleona. Nie zawsze to pomaga - ja komplet rozdzielczosci uzyskalem tylko przez EFI String...


Wiadomość wysłana z  iPhone 4 przy użyciu Tapatalk

Re: Problem z grafiką - iAtkos S3 v2 Mac OS 10.6.3

PostNapisane: 10 paź 2011, o 17:31
przez kubalajj
I pojawil sie kolejny problem... Nie dziala YouTube ;/ To znaczy jak wlacze filmik w przegladarce safari to pokazuje sie pasek przewijania, dzwiek jest ale obrazu nie ma. W przegladarce Mozilla Firefox dzwiek rozwniez jest ale w miejscu gdzie powinien pojawiac sie obraz jest czarna "plama". Z kolei w przegladarce Google Chrome w tym miejscu gdzie powinien byc obraz jest kawalek mojej tapety z pulpitu :lol: Szczerze powiem nie wiem co z tym zrobic... :P Flash Playera mam zainstalowanego.