Problem z nową konfiguracją komputera

Problemy z instalacją oraz aktualizacją OSx86 Snow Leopard (10.6)

Problem z nową konfiguracją komputera

Postprzez Maciax » 6 mar 2010, o 17:09

Witam.
A więc w skrócie... Nowiutki komputer z przeznaczeniem do montażu filmów. Płyta ASUS P6X58D Premium a w niej I7 920, grafika ASUS EAH5870/G/2DIS/1GD5, 12 GB Ram g-skill, dysk na systme 64 GB SDD (tu mogą rodzić się problemy) oraz dwa na dane w sumie 3 TB. Po włożeniu płyty i ustawieniu BIOSU zgodnie z wytycznymi znalezionymi na forum, dzieje się coś takiego. Odpalają się pierwsze 4 czy 5 linijek tekstu... potem mrugnie obraz z jabłuszkiem i.... restart.... Rzooff prosił żeby wpisać -v cpus=1 - ale nic to nie dało... wygląda na to że wynik JA vs LEO - to już 0:2...
Z góry zaznaczam, że nie miałem do czynienia z tym systemem a jedynym powodem to final cut.... który podobne jest bardzo dobry i przede wszystkim pewny i stabilny. Wszelka pomoc jest mile widziana i nagradzana u najwyższego słowami uznania ;)
Maciax

Re: Problem z nową konfiguracją komputera

Postprzez rzooff » 6 mar 2010, o 17:58

Co dokładnie próbujesz instalować?
Poszukaj info na temat instalacji na platformie LGA1366. O ile pamiętam, to trzeba jeszcze dopisać "busratio=20" - razem:
Kod: Zaznacz cały
-v cpus=1 busratio=20

Ale to było przy 10.5. Nie wiem jak jest w przypadku 10.6.
Był na forum wątek na temat instalacji na podobnym sprzęcie, tylko w wydaniu Gigabyte - poszukaj.
Retail 10.6.3(64bit) + Chameleon 2 | ASUS P5B-V | C2D E4600 2,4 Ghz | 4GB DDR2 800Mhz | GeForce 8400GS
Retail 10.6.3(32bit) + Chameleon 2 | Toshiba Satellie L40-17R
rzooff

Postprzez Maciax » 6 mar 2010, o 18:55

po wpisaniu tego coś ruszyło... kupę tekstu... i coś tam leci.... zobaczę co będzie dalej.... będę na bieżąco informował bo to przecież nowa płyta i moja walka może się komuś przydać
18:30
I stanęło na pytaniu gdzie chcesz zainstalować MAC OS... pewnie w okienku mają być jakieś dyski ale okno jest puste....
19:10
Ok doszedłem... formatowanie dysku - zrobiłem na Mac OS Extended + journaled (tak wyczytałem na forum) i instalacja leci.... niemożliwe...
19:35
Instalacja doszła do końca poprosiła o restart a po restarcie komunikat - Missing operating system.... :( i tu moja wiedza się kończy...
20:35
Zrobiłem na wszelki wypadek raz jeszcze wszystko i doszedłem do tego samego punktu.
11:55 dzień 2
Pomieszałem pokombinowałem przy wyborze opcji podczas instalacji (zaznaczyłem bodajże wszystkie opcje -wiem wiem pewnie zle ale nie wiem co wybrać)i jestem na następującym etapie: po włączeniu kompa odpala się coś i każe wybrać dysk na ktorym zainstalowany jest OS. Po wybraniu tego właściwego wywala czarny ekran i włączają się wentylatory na max prędkości. I z tego co widzę komp się wiesza....
Maciax

Postprzez wodawoda » 29 mar 2010, o 23:07

Kod: Zaznacz cały
http://lmgtfy.com/?q=osx86+ASUS+P6X58D
wodawoda

Powrót do OSx86 Snow Leopard (10.6)