Brak CD/DVD na iDeneb 1.5.5 - Acer Ext 5220

Problemy z innym sprzętem, nie zaliczanym do powyższych kategorii.

Brak CD/DVD na iDeneb 1.5.5 - Acer Ext 5220

Postprzez Schizophremikk » 25 mar 2009, o 21:10

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum, choć muszę przyznać że wiele już z niego skorzystałem;)
Otoż, od kilku dni jestem szczęsliwym posiadaczem laptopka z systemem operacyjnym Mac OS , jest to oczywiscie Leopard - w wersji iDeneb 1.5.5.

Muszę przyznać szczerze ze jesli chodzi o ten system to jestem praktycznie zielony, jednak chce go opanować i myślę że z czasem jakoś da radę;) Mam tylko jeden problem z którym nie mogę poprostu się uporać,

otóż moj system nie widzi wogle napędu CD/DVD, nie mam pojecia co tu zrobić zeby go znaleźć , a przyznam szczerze że google nie pomagaja...


Jako że jest to pierwszy moj post to przy okazji opisze na czym zainstalowalem Leoparda i na czym mi smiga:) fakt troche wolno ale ze lapek slaby to wcale sie nie dziwie;)
Otóz zainstalowałem na Acerze Extensa 5220 :
Intel Celeron 530 1.73 GHz, 533 MHz FSB, 1Mb Cache,
Intel Graphics MA X3100
512 DDR2
80 Gb HDD
DvD super multi DL
Wirless Broadcom

Poki co praktycznie wiekszosć mi działa, oprocz tego DVD... da się to naprawić?:)
Schizophremikk
 
Posty: 4
Dołączył(a): 25 mar 2009, o 20:57

Re: Brak CD/DVD na iDeneb 1.5.5 - Acer Ext 5220

Postprzez Schizophremikk » 26 mar 2009, o 21:42

Ponawiam zapytanie, jesli ktoś wie jak to zrobić proszę o istrukcje - naprawdę będę wdzięczny;)
Schizophremikk
 
Posty: 4
Dołączył(a): 25 mar 2009, o 20:57

Re: Brak CD/DVD na iDeneb 1.5.5 - Acer Ext 5220

Postprzez Schizophremikk » 28 mar 2009, o 21:28

chyba nikt nie potrafi tego zrobić, no nic szkoda.

Ciekawe jest jednak to że Leopard nie widzi dysku z którego został zainstalowany;]
Schizophremikk
 
Posty: 4
Dołączył(a): 25 mar 2009, o 20:57

Re: Brak CD/DVD na iDeneb 1.5.5 - Acer Ext 5220

Postprzez lopez5 » 29 mar 2009, o 21:04

Witaj, zobacz tu: viewtopic.php?f=24&t=855&p=6407&hilit=+nap%C4%99d#p6407
może to zadziała na iDeneb .Mam ten sam problem na tym samym laptopie i zaraz będę doinstalwywał tego kexta .
Jeśli nie zadziała to pozostaje mi wrócić do Kalwaya 10.5.2 (tam napęd działał OK) i zaktualizować system do iDeneb 10.5.6 ( zostawiając wszystkie ustawienia z Kalywaya). Powodzenia.
lopez5
 
Posty: 2
Dołączył(a): 28 lut 2009, o 10:16

Re: Brak CD/DVD na iDeneb 1.5.5 - Acer Ext 5220

Postprzez Schizophremikk » 30 mar 2009, o 14:35

Doinstalowałem kexta, jednak nic z tego, ni w ząb nie widać stacji dvd nadal;/ a jak u Ciebie kolego ?
doinstalowywałem JMicrona przez kext helpera.
Schizophremikk
 
Posty: 4
Dołączył(a): 25 mar 2009, o 20:57

Re: Brak CD/DVD na iDeneb 1.5.5 - Acer Ext 5220

Postprzez rzooff » 30 mar 2009, o 15:07

W laptopach nie montowano jmicrona, bo tam wystarczą tylko 2 złącza sata, które załatwia już sam mostek pd = pewnie ICH-8M w tym przypadku. Więc instalowanie tego kextu nie ma szans pomóc.
Byc moze problem dotyczy kext'u od ICH. Może też masz w obsłudze SATA włączoną emulację IDA zamiast AHCI - czasem się wtedy tak potrafi dziać. Ale trudno mi coś więcej powiedzieć bez dokładniejszych informacji.
Napisz co dokładnie wybrałeś przy instalacji i jakie masz ustawienia w biosie.
Retail 10.6.3(64bit) + Chameleon 2 | ASUS P5B-V | C2D E4600 2,4 Ghz | 4GB DDR2 800Mhz | GeForce 8400GS
Retail 10.6.3(32bit) + Chameleon 2 | Toshiba Satellie L40-17R
rzooff
 
Posty: 1114
Dołączył(a): 19 gru 2008, o 13:21
Lokalizacja: warszawa

Re: Brak CD/DVD na iDeneb 1.5.5 - Acer Ext 5220

Postprzez lopez5 » 2 kwi 2009, o 17:40

U mnie też nic po instalacji kexta. Ja przeszedłem z powrotem na Kalyway . W kalyway'u miałem niepełny język polski, więc doinstalowałem same dodatkowe czcionki z iDeneba ,zainstalowalem ALC268_Installer2 , do pełnej obsługi dźwięku, rozdzielczość od początku była OK . Napędy widzi bez problemu, nic mi więcej nie potrzeba ,wszystko działa OK.
Acha ,oprócz sieci,ale jeszcze sie tym nie zajmowałem. Dużo więcej problemu mam na AMD ,HP dv9000 , tam od pół roku się męczę kexty do grafiki Go6150 zainstalowane( system pięknie grafikę rozpoznaje), rozdzielczość zmienia się OK, a programy wykorzystujace grafikę i tak podają błąd 0VRAM. Nie wiem jak to obejść.
lopez5
 
Posty: 2
Dołączył(a): 28 lut 2009, o 10:16


Powrót do Inny sprzęt

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron