"Unknown" CPU!

Problemy z innym sprzętem, nie zaliczanym do powyższych kategorii.

"Unknown" CPU!

Postprzez laborman » 6 maja 2008, o 05:23

Dla wszystkich, którzy z niewiadomych powodów mają nierozpoznany procesor w zakładce "About this Mac" mam małe rozwiązanie problemu.
Wchodzimy do /System/Library/CoreServices/Resources/English.lproj następnie na biurko kopiujemy plik z tego katalogu o nazwie AppleSysteminfo.strings. Edytujemy go za pomocą textedit, odszukujemy ciąg liter unknown będący w cudzysłowiu i tam wpisujemy nazwę naszego procesora.

Omawiany fragment pliku przed modyfikacją:
================================================================================
// String used to describe a unknown processor kind.
//--------------------------------------------------------------------------------
"UnknownCPUKind" = "unknown";


i po:

================================================================================
// String used to describe a unknown processor kind.
//--------------------------------------------------------------------------------
"UnknownCPUKind" = "Intel® Pentium® D945 CPU";


Ważne!! Zmieniamy tylko tekst pomiędzy cudzyłowiem. Musimy uważać by nie zmienić żadnych znaków typu ; = itp

Zmodyfikowany tak plik przekopiowujemy, zastępując stary w to samo miejsce, naprawiamy przywileje i po restarcie cieszymy się naszym nowym "rozpoznanym" procesorem w zakładce "About this Mac"
Commodore 64
OSX 10.5.7 Retail
OSX 10.6 10A394
Avatar użytkownika
laborman
 
Posty: 562
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 11:23
Lokalizacja: Deep Space 9

Re: "Unknown" CPU!

Postprzez wodawoda » 6 maja 2008, o 17:15

a tu link jak ktos niejest tak sprytny albo czesto zmienia procesor wesja sprawdzana na 10.5.2
Kod: Zaznacz cały
http://www.mediafire.com/?429xddziskv
poprostu instal masz taki jaki masz
Avatar użytkownika
wodawoda
 
Posty: 429
Dołączył(a): 27 kwi 2008, o 20:28

Re: "Unknown" CPU!

Postprzez oswaldini » 16 mar 2009, o 20:18

a jak recznie zmienic nazwe kiedy mam AMD w profilu sprzetu CPU jest dobrze wykrywany a w About this mac wywala mi ze mam Dual Cora intelowskiego ;( ??
 10.6.2 | P5Q PRO | E8500 | 2x2GB 1066MHz | Gigabyte 7900GS | HD502HJ | SH-S182M | TP-Link TL-WN551G AirPort
 iPhone 3G 3.1 JB | WRT54GS Tomato 1.23
oswaldini
 
Posty: 172
Dołączył(a): 23 lut 2009, o 17:30


Powrót do Inny sprzęt

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron