Strona 1 z 2

Dualboot 2 dyski

PostNapisane: 28 lut 2009, o 17:09
przez stryju
Witam, mam 2, na pierwszym mam Windowsa XP jest to dysk SATA, drugi dysk to ATA i mam na nim Leosia. Moglby mi ktos poradzic jak zrobic tutaj dualboota? Wypalalem plytke z gparted, ustawialem partycje z windowsem na bootowalna, wkladalem plytke z xp, wpisywalem fixboot, wszystko sie zrobilo. Wiec zrobilem reboota i ustawilem partycje z leo na botowalna. Po kolejnym uruchomieniu komputera nie mam do wyboru dysku z windowsem. Dodam ze jak chcialem odpalic Windowsa przez jego boot managera to wyskakiwal mi blad NTFL....., zapomnialem spisac. W darwinie mam do wyboru tylko dysk z makiem. Jakies porady?

Re: Dualboot 2 dyski

PostNapisane: 28 lut 2009, o 17:16
przez gadowsk
Użyj metody chain0 lub tboot. Opis zrobienia tego na forum.
Metoda ta pozwala na dualboot z poziomu dysku z Windowsem XP kiedy masz 2 odrębne dyski.
Musisz ustawić Boot w BIOSie na dysk z XP.

Re: Dualboot 2 dyski

PostNapisane: 28 lut 2009, o 17:25
przez stryju
Czyli przez leoparda mam wrzucic ten plik chain0 na dysk c, ustawic partycje windowsa na aktywna i w biosie zmienic boot na 1 dysk?

EDIT:

Jest problem, nie moge modyfikowac partycji NTFS na leopardzie, co ja mam zrobic :/ ? Normalnie windowsa nie moge odpalic.

Re: Dualboot 2 dyski

PostNapisane: 28 lut 2009, o 19:04
przez gadowsk
A czytałeś instrukcję jak zrobić wszystko co trzeba z plikiem chain0 :?:

Poza tym jak nie możesz uruchomić Windowsa to ustaw w BIOSie na boot dysk z Windowsem a następnie ustaw w GParted ten dysk na aktywny a następnie włóż płytę z Windowsem i napraw bootloader.

Dalej to już tylko modyfikacje związane z chain0.

Re: Dualboot 2 dyski

PostNapisane: 28 lut 2009, o 19:53
przez stryju
Gry robie tak jak mowisz (naprawiam partycje) to po uruchomieniu mam takie cos:
http://i43.tinypic.com/209q8t4.jpg

Re: Dualboot 2 dyski

PostNapisane: 28 lut 2009, o 20:07
przez gadowsk
Więc albo nie naprawiłeś bootloadera albo nie wybrałeś dysku w BIOSie z Windowsem i wyskakuje ci błąd.
Jeśli nic z tych rzeczy to czeka cię ponowna instalacja Windowsa.
Zalecam wyjęcie dysku z Leopardem skoro działa i instalację Windowsa tylko jeśli masz na kompie jeden dysk bo może podczas instalacji zepsuć bootloader Leoparda.
To samo powinieneś zrobić instalując Leoparda, czyli wyjąć na czas instalacji dysk z Windowsem by nie zepsuć bootloadera no ale cóż popsułeś i masz co masz.
Powinieneś poczytać ten temat przed instalacją systemu:
http://forum.osx86.pl/viewtopic.php?f=30&t=699
Mimo że masz 2 osobne dyski to powinieneś stosować się do zaleceń tego wątku a dopiero później zmienić start komputera na dysk z Windowsem i dodać chain0 lub tboot.

Re: Dualboot 2 dyski

PostNapisane: 28 lut 2009, o 20:19
przez stryju
Więc poradziłem sobie z tym błędem, skopiowałem przez leoparda z płytki windowsa na dysk c, i windows się uruchomił.

Re: Dualboot 2 dyski

PostNapisane: 28 lut 2009, o 20:23
przez gadowsk
A konkretnie co zrobiłeś, co skopiowałeś i jak zapisałeś coś na c: skoro nie miałeś dostępu do NTFS chyba że coś już porobiłeś z NTFS-3G i masz dostęp.

Re: Dualboot 2 dyski

PostNapisane: 28 lut 2009, o 20:37
przez stryju
Bawiłem się z NTFS-3G, skopiowałem te 2 pliki na dysk c: (tzn. NTDLR, ntdlr.com), teraz wystąpił kolejny problem, bo nie mam na dysku c: pliku boot.ini . Zrobiłem nowy, dopisałem linijkę C:\chain0="Mac OS X86" i zobaczę czy mi odpali. Jak coś dam znać.

EDIT:

Udalo sie, zrobilem dual boota, dzieki za pomoc, gdyby nie twoje wskazowki nie zrobil bym tego sam :)

Re: Dualboot 2 dyski

PostNapisane: 1 mar 2009, o 09:56
przez gadowsk
To super :)
Też się cieszę że działa :D