Dualboot 2 dyski

Uruchamianie kilku systemów na jednym komputerze - Snow Leopard/Leopard + Windows/Linux.

Dualboot 2 dyski

Postprzez stryju » 28 lut 2009, o 17:09

Witam, mam 2, na pierwszym mam Windowsa XP jest to dysk SATA, drugi dysk to ATA i mam na nim Leosia. Moglby mi ktos poradzic jak zrobic tutaj dualboota? Wypalalem plytke z gparted, ustawialem partycje z windowsem na bootowalna, wkladalem plytke z xp, wpisywalem fixboot, wszystko sie zrobilo. Wiec zrobilem reboota i ustawilem partycje z leo na botowalna. Po kolejnym uruchomieniu komputera nie mam do wyboru dysku z windowsem. Dodam ze jak chcialem odpalic Windowsa przez jego boot managera to wyskakiwal mi blad NTFL....., zapomnialem spisac. W darwinie mam do wyboru tylko dysk z makiem. Jakies porady?
stryju
 
Posty: 8
Dołączył(a): 28 lut 2009, o 09:28

Re: Dualboot 2 dyski

Postprzez gadowsk » 28 lut 2009, o 17:16

Użyj metody chain0 lub tboot. Opis zrobienia tego na forum.
Metoda ta pozwala na dualboot z poziomu dysku z Windowsem XP kiedy masz 2 odrębne dyski.
Musisz ustawić Boot w BIOSie na dysk z XP.
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: Dualboot 2 dyski

Postprzez stryju » 28 lut 2009, o 17:25

Czyli przez leoparda mam wrzucic ten plik chain0 na dysk c, ustawic partycje windowsa na aktywna i w biosie zmienic boot na 1 dysk?

EDIT:

Jest problem, nie moge modyfikowac partycji NTFS na leopardzie, co ja mam zrobic :/ ? Normalnie windowsa nie moge odpalic.
stryju
 
Posty: 8
Dołączył(a): 28 lut 2009, o 09:28

Re: Dualboot 2 dyski

Postprzez gadowsk » 28 lut 2009, o 19:04

A czytałeś instrukcję jak zrobić wszystko co trzeba z plikiem chain0 :?:

Poza tym jak nie możesz uruchomić Windowsa to ustaw w BIOSie na boot dysk z Windowsem a następnie ustaw w GParted ten dysk na aktywny a następnie włóż płytę z Windowsem i napraw bootloader.

Dalej to już tylko modyfikacje związane z chain0.
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: Dualboot 2 dyski

Postprzez stryju » 28 lut 2009, o 19:53

Gry robie tak jak mowisz (naprawiam partycje) to po uruchomieniu mam takie cos:
http://i43.tinypic.com/209q8t4.jpg
stryju
 
Posty: 8
Dołączył(a): 28 lut 2009, o 09:28

Re: Dualboot 2 dyski

Postprzez gadowsk » 28 lut 2009, o 20:07

Więc albo nie naprawiłeś bootloadera albo nie wybrałeś dysku w BIOSie z Windowsem i wyskakuje ci błąd.
Jeśli nic z tych rzeczy to czeka cię ponowna instalacja Windowsa.
Zalecam wyjęcie dysku z Leopardem skoro działa i instalację Windowsa tylko jeśli masz na kompie jeden dysk bo może podczas instalacji zepsuć bootloader Leoparda.
To samo powinieneś zrobić instalując Leoparda, czyli wyjąć na czas instalacji dysk z Windowsem by nie zepsuć bootloadera no ale cóż popsułeś i masz co masz.
Powinieneś poczytać ten temat przed instalacją systemu:
http://forum.osx86.pl/viewtopic.php?f=30&t=699
Mimo że masz 2 osobne dyski to powinieneś stosować się do zaleceń tego wątku a dopiero później zmienić start komputera na dysk z Windowsem i dodać chain0 lub tboot.
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: Dualboot 2 dyski

Postprzez stryju » 28 lut 2009, o 20:19

Więc poradziłem sobie z tym błędem, skopiowałem przez leoparda z płytki windowsa na dysk c, i windows się uruchomił.
stryju
 
Posty: 8
Dołączył(a): 28 lut 2009, o 09:28

Re: Dualboot 2 dyski

Postprzez gadowsk » 28 lut 2009, o 20:23

A konkretnie co zrobiłeś, co skopiowałeś i jak zapisałeś coś na c: skoro nie miałeś dostępu do NTFS chyba że coś już porobiłeś z NTFS-3G i masz dostęp.
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: Dualboot 2 dyski

Postprzez stryju » 28 lut 2009, o 20:37

Bawiłem się z NTFS-3G, skopiowałem te 2 pliki na dysk c: (tzn. NTDLR, ntdlr.com), teraz wystąpił kolejny problem, bo nie mam na dysku c: pliku boot.ini . Zrobiłem nowy, dopisałem linijkę C:\chain0="Mac OS X86" i zobaczę czy mi odpali. Jak coś dam znać.

EDIT:

Udalo sie, zrobilem dual boota, dzieki za pomoc, gdyby nie twoje wskazowki nie zrobil bym tego sam :)
stryju
 
Posty: 8
Dołączył(a): 28 lut 2009, o 09:28

Re: Dualboot 2 dyski

Postprzez gadowsk » 1 mar 2009, o 09:56

To super :)
Też się cieszę że działa :D
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Następna strona

Powrót do Multi boot

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron