Strona 1 z 2

Dual boot by gadowsk

PostNapisane: 30 lis 2008, o 22:31
przez gadowsk
Robisz po kolei tak:

1. Musisz mieć tylko dysk z partycjami podstawowymi.

2. Partycję pierwszą z Windowsem, a partycję drugą przeznaczoną na Leoparda formatujesz na Fat32 z nadaniem jej nazwy np. Leopard. (Wszystkie dyski powinny mieć jakąś nazwę najlepiej bez spacji w nazwie).

3. Partycję na której chcesz zainstalować Leoparda przerabiasz za pomocą GParted na bootowalną (aktywną).

4. Wkładasz płytkę z Leonem (polecam najnowszy iDeneb_v1.4) i odpalasz instalator. Możesz ustawić język polski ale to i tak nic nie daje bo po instalacji i tak trzeba jeszcze raz przestawić na polski.

5. W narzędziach dyskowych formatujesz tą partycję na Extended Plus Journaled (HFS+) i zamykasz to okno a następnie kontynuujesz.

6. Po wybraniu dysku na którym masz zainstalować system klikasz na Dostosuj i wybierasz pakiet językowy na polski. Inne nie są potrzebne. Następnie wybierasz sterowniki do muzyki, grafiki, sieci i chipsetu (większość to omija a później mają problemy ze Still Waiting for Root Device), oraz wszystkie fixy albo tylko te które uważasz za najpotrzebniejsze. Masz do wyboru jeszcze kilka programów ale i tak wszystkie są nie po polsku więc i tak możesz zainstalować je później w wersji polskiej po ściągnięciu z internetu.

7. Kontynuujesz instalację i modlisz się o powodzenie. Wypijasz kilka kaw, mleko :D lub piwka :P zależy jak bardzo zdenerwowany jesteś a i tak musisz czekać więc można czekać umilając sobie czas.

8. Po instalacji komputer się restartuje więc wyjmujesz płytkę z napędu żeby czasami z niej nie bootował jeśli masz na bootowanie z CD-ROMu ustawione.

9. Po wstępnej animacji z wielkim X-em postępujesz według strzałek czyli klikasz tylko dalej i dalej. Wpisujesz nazwę komputera i użytkownika i takie tam.

10. Jak się ukaże Biurko Leoparda to w ustawieniach wszystko możesz sobie poustawiać według własnych upodobań zaczynając od języka jasne. Po tym trzeba się przelogować lub zrestartować.

11. Przy starcie komputera masz Darwina i tam masz wybór dysków na których masz lub nie masz systemu. Wybierasz dysk z Leopardem lub Windowsem jeśli taki masz. Ważne by wszystkie dyski były ponazywane przed instalacją Leona np. Leopard, Windows, Dane itd. Wiadome że z dysku Dane nic nie będzie ale i tak go zobaczysz przy starcie. Po zaznaczeniu dysku Windowsa powinien się zastartować Windows ale gdyby tak się nie stało to musisz postępować według kolejności.

12. Za pomocą GParted przeflagujesz na boot partycję z Windowsem.

13. Kolejno wkładasz płytkę instalacyjną z Windowsem i naprawiasz bootloader.

14.Wkładasz znowu płytkę z GParted i oflagowujesz dysk z Leopardem na boot.

15. Zatwierdzasz wszystko i restart.

Tak oto masz zainstalowanego Leoparda z dualbootem łącznie z Windowsem.
Czy to takie trudne jest :?: Chyba niezły Tutek wyszedł dla laików :D

Re: Dualboot by gadowsk

PostNapisane: 18 sty 2009, o 15:02
przez swistaczek
A jak ustawić dualboot dla linuksa (ubuntu) i leoparda za pomocą GRUBa?

Re: Dualboot by gadowsk

PostNapisane: 18 sty 2009, o 15:21
przez gadowsk
Pytaj osób co korzystają z linuxa (ja nie korzystam).
Jak sam do tego dojdziesz to napisz małego tutoriala jak to zrobiłeś.

Ale myślę że kolejność instalacji systemów w tym przypadku to najpierw Leopard a później linux przy wyłączonej fladze boot na dysku z Leopardem a włączonej na dysku który będziesz przygotowywał pod linuxa. Potem Grub powinien sam wykryć Leoparda i dołączyć go do listy systemów zainstalowanych na komputerze.

Re: Dual boot by gadowsk

PostNapisane: 18 lut 2009, o 18:58
przez wowo
No dobra, wszystko fajnie, ale jak utworze 2 partycje podstawowa (na 1 jest winda, mam jeszcze jedna partycje rozszerzona), to GParted nie wykrywa mi wogóle żadnej partycji, pokazuje caly dysk jako przestrzeń niepodzielona ;/, da się temu jakos zaradzić ?
pozdrawiam

Re: Dual boot by gadowsk

PostNapisane: 18 lut 2009, o 22:30
przez gadowsk
Możesz użyć innego narzędzia do partycjonowania dysku jeśli GParted nie działa poprawnie na twoim kompie.

Re: Dual boot by gadowsk

PostNapisane: 18 mar 2009, o 07:53
przez whitestrawberry
Czy partycja z systemem Windows może być w formacie NTFS? Czy musi być to FAT32?

Re: Dual boot by gadowsk

PostNapisane: 18 mar 2009, o 10:14
przez rzooff
...NTFS przede wszytkim, a w przypadku nowych systemów - Vista, 7 - wyłącznie.
FAT32 to starszy system: http://pl.wikipedia.org/wiki/FAT32
Ze względu na ograniczenia (głównie chodzi o wielkość pliku - max 4 GB) obecnie stosuje się go w zasadzie tylko przy formatowaniu pendrive'ów.

Re: Dual boot by gadowsk

PostNapisane: 18 mar 2009, o 15:13
przez gadowsk
System plików dla Windowsa nie ma znaczenia ani to jaka to partycja jest bo to Windows.
Znaczenie ma tu jeśli chodzi o Maca bo wtedy masz mieć zawsze system plików taki jak się formatuje instalatorem systemu a rodzaj partycji to zawsze podstawowa i do tego trzeba ją ustawić przed instalacją na boot by wszystko przebiegło pomyślnie.

Re: Dual boot by gadowsk

PostNapisane: 28 mar 2009, o 01:41
przez 1heniu
No ale jak potem się wybiera który system ma startować ? nie kumam tego. Na początku jest jak dla mnie jasno wszystko opisane,potem się gubie gdy zaczyna się mowa o windowsie , jak by czegoś tu zabrakło..........
A czy dało by rade zainstalować najpierw LEOPARDA na drugiej partycji podzielonego dysku, potem z pod leona sformatować pierwszą partycję narzędziem dyskowym na NTFS 3D (jakoś tak tam chyba jest) no i potem wgrać windowsa na pierwszą,no właśnie i tu mam problem bo nie wiem czy przy starcie kompa wykryje płyte instalacyjną czy sie leon włączy, a jak powiedzmy uda się zainstalować windowsa no to co ? to wtedy bootloader bedzie windowsa odpalał a leona pewnie nie zobaczy........ no i tu sie gubie niestety.....

Tak sobie teoretyzuje na razie , ale dobrze by było mieć te oba systemy na kompie , trudno sie obejść bez Windowsa , a Mac ma też swoje zalety, to czego nie ma windows , dobrze sie uzupełniają.Niby mac jest taki profi , ale z doświadczenia wiem że takie programy jak Photoshop czy illustrator ,itp dużo szybciej chodzą na windzie jednak. No spoko ,wielki plus za stabilność dla Mac-a . Pozdrawiam wszystkich.

Re: Dual boot by gadowsk

PostNapisane: 28 mar 2009, o 20:09
przez gadowsk
To w BIOSie ustawiasz czy ma bootować z dysku czy z napędu a nie inaczej.
Nie da się sformatować dysku do NTFS za pomocą narzędzia dyskowego Maca bo ten nie obsługuje partycji NTFS.

Wszystko jest jasno napisane.
Najpierw instalujesz Windę a następnie za pomocą GParta zmieniasz flagę boot na dysk na którym chcesz mieć Maca i następnie instalujesz tam Maca.
Innymi słowami napisałem dokładnie to samo co w pierwszym poście. Czy nadal nie rozumiesz :?: