Dual boot by gadowsk

Uruchamianie kilku systemów na jednym komputerze - Snow Leopard/Leopard + Windows/Linux.

Re: Dual boot by gadowsk

Postprzez Piotrek121 » 29 mar 2009, o 13:02

rozumie ze jak zrobie jak jest tutku to przy odpalaniu PC bedzie wybo jaki system ? :)

i mam jeszcze pytanie jak bede za jakis czas chciał wywalic leo i zostawic tylko XP bo nie wiem cos popiepsze np czy XP bedzie sie normalnie odpalał ?
Piotrek121
 
Posty: 5
Dołączył(a): 13 gru 2008, o 14:09

Re: Dual boot by gadowsk

Postprzez 1heniu » 29 mar 2009, o 17:45

Zrobiłem tak: Dysk 40GB SATA podzieliłem na dwie partycje, 1-windows 10 GB 2- FAT32 27GB
Zainstalowałem windows na 1 partycji ( a dokładnie przywróciłem obraz Windowsa -Acronis True Image, mam taki obraz bo to dla mnie skarb, 10 minut i mam świerzutki, zoptymalizowany windows) , potem MAC OSX86 iPC na drugiej partycji tylko z opcjami GMA950+NTFS 3-G , kext helper ,os installer ,kart ATI X300 nie wyciagałem przy instalacji,karte TV też zostawiłem.
Teraz jak mi sie odpala system to mam wybór , wciskam F8 i wybieram , i wszystko chula, musze tylko cos zrobić ze sterami do ati x300 ,mam tam jakąś paczke ściagnołem do x300 ale tam sporo jest plików, i złożona ta cała akcja z tymi sterami,terminale,konsole i inne pierdoły,chyba prościej kupic inną karte bo przecierz cieniutka ta Ati x300,myśle o Ati x1600 jak na razie (pieniazki chodzcie do mnie to kupimy coś leprzego) , no zobaczymy.
W każdym razie nie było konieczności żeby coś robić GPartet, sama instalacja i to wszysto.Dodam że nagrywarke DVD mam na IDE.
Naczytałem się o jakiś Boot Campach , itp . i mi to tylko zamieszania narobiło a w prosty sposób można to było zrobić bez zbędnych komplikacji.

Pozdrawiam.
eOsFree i386
c2d 2x2,8 GHz
Asus B80A
DDR2 2x2GB
GM45
SSD INTEL 520 120GB
HDD SEGATE 320GB
1heniu
 
Posty: 11
Dołączył(a): 23 mar 2009, o 23:08

Re: Dual boot by gadowsk

Postprzez Inventer89 » 9 cze 2009, o 20:59

Witam,
gadowsk napisał:
1. Musisz mieć tylko dysk z partycjami podstawowymi.

Tak chciałem przetestować Leoparda na swoim lapku (nigdy wcześniej nie miałem styczności z systemem Apple) i już na wstępie pojawił się problem.
W tej chwili mam 6 partycji: 1. to recovery, 2 na Viste, 3 i 4 to partycje dla programów, gier, filmów i muzyki, 5 na XP i szóstą chciałem przeznaczyć na Leoparda. Partycje 1,2 i 6 są podstawowymi, partycje 3, 4 i 5 wchodzą w skład rozszerzonej. Dlaczego muszą być tylko partycje podstawowe? Co się stanie jesli część partycji będzie rozszerzona?
Inventer89
 
Posty: 9
Dołączył(a): 9 cze 2009, o 20:11

Re: Dual boot by gadowsk

Postprzez gadowsk » 11 cze 2009, o 13:18

Chodzi o to że instalacja Maca jest możliwa tylko na dysku z partycją podstawową bo na rozszerzonej/dysku logicznym po instalacji się wykisza więc szkoda czasu na coś takiego skoro i tak nie będzie działać.
Nie wiem jak to będzie jeśli na dysku są jeszcze partycje rozszerzone z dyskami logicznymi ale chyba nie powinno to mieć znaczenia.
Ważne by instalka Maca była na partycji podstawowej. No i należy pamiętać by ta partycja, którą przeznaczasz na Maca była aktywna/bootowalna bo inaczej wywali ci bootoader Windowsa.
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: Dual boot by gadowsk

Postprzez Inventer89 » 11 cze 2009, o 22:01

Z bootoaniem sobie pordziłem, niestety system widzi wszystkie partycje jako Windowsowe, nawet po formatowaniu (przez program instalcyjny Leoparda) na Macowy system plików, Leopard nie podaje żadnej partycji do instalcji - widzi ją jako Win FAT czy jakoś tak. Co więcej GParted pokazuje że partycja ma Macowy system plików, czyli jest jak najbardziej ok. Byż może jest to wina wersji Maca jaką mam - najnowszy iPC Universal. Nie wiem skąd mam wziąć iDeneb, więc byłbym wdzięczny za podpowiedź na chociaż PW :)
Raz rozwaliłem tablice partycji, na szczęście udało mi się ją odzyskać, także nie poddam się i będe próbował dalej zainstalować :)
Inventer89
 
Posty: 9
Dołączył(a): 9 cze 2009, o 20:11

Re: Dual boot by gadowsk

Postprzez rzooff » 12 cze 2009, o 08:16

Partycja na MacOS powinna znajdować się przed partycjami rozszerzonymi/logicznymi. Zapewne stąd problemy...
Retail 10.6.3(64bit) + Chameleon 2 | ASUS P5B-V | C2D E4600 2,4 Ghz | 4GB DDR2 800Mhz | GeForce 8400GS
Retail 10.6.3(32bit) + Chameleon 2 | Toshiba Satellie L40-17R
rzooff
 
Posty: 1114
Dołączył(a): 19 gru 2008, o 13:21
Lokalizacja: warszawa

Re: Dual boot by gadowsk

Postprzez Inventer89 » 14 cze 2009, o 17:54

rzooff napisał(a):Partycja na MacOS powinna znajdować się przed partycjami rozszerzonymi/logicznymi. Zapewne stąd problemy...

Wszystko działa, dzięki, jeszcze trafił sie problem z daul bootem, bo nie mam plyty z windowsem (mam preinstalowanego z płytą recovery). Użyłem darmowego programu EasyBCD i boot menu hula ;)
Inventer89
 
Posty: 9
Dołączył(a): 9 cze 2009, o 20:11

Re: Dual boot by gadowsk

Postprzez BlackRiver » 29 lis 2010, o 11:10

Sory za offtop :)
Co mam zrobić jeżeli mam netbooka bez napędu dvd :?:
BlackRiver
 
Posty: 2
Dołączył(a): 28 lis 2010, o 22:17

Re: Dual boot by gadowsk

Postprzez ladowara » 12 mar 2012, o 19:21

Co zrobić gdy jak wybieram dysk w "Miejsce docelowe" to nie ma przycisku "Dostosuj" tylko "Opcje", który jest nieaktywny?

Pozdrawiam.
ladowara
 
Posty: 2
Dołączył(a): 12 mar 2012, o 16:54

Poprzednia strona

Powrót do Multi boot

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron