Boot0:error ?

Uruchamianie kilku systemów na jednym komputerze - Snow Leopard/Leopard + Windows/Linux.

Boot0:error ?

Postprzez MacOsX » 7 sty 2010, o 12:54

Witam.
Mam pewien problem. Zainstalowałem Maca obok windowsa, wszystko było ok ale ze względu na moją karte graficzną i brak bezprzewodowego internetu musiałem zrezygnować z niego. Więc za pomocą programu do partycjonowania dysków usunąłem partycje nie sformatowałem tylko zmienilem ją na niezlokalizowaną. czyli "free space".
Wtedy po ponownym uruchomieniu pojawił się ten komunikat : boot0:error
Chciałem ponownie zainstalowac maca na tej partycji zeby wszystko bylo ok (raz juz tak zadzialalo) ale tym razem nie widzi tej partycji "disk utility".
Nie moge stracic danych z partycji windows a potrzebuje kompa do pracy więc jesli mozecie pomozcie. jak zformatowac te partycje ponownie by moc zainstalowac maca jeszcze raz?

z góry dzięki za pomoc
DualCore Athlon X64
ATI RADEON HD3470 HP
MacOsX
 
Posty: 12
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 21:56

Re: Boot0:error ?

Postprzez rzooff » 7 sty 2010, o 14:46

Ustaw aktywną partycję na Win + ewentualnie w razie potrzeby napraw bootloader Win.
Retail 10.6.3(64bit) + Chameleon 2 | ASUS P5B-V | C2D E4600 2,4 Ghz | 4GB DDR2 800Mhz | GeForce 8400GS
Retail 10.6.3(32bit) + Chameleon 2 | Toshiba Satellie L40-17R
rzooff
 
Posty: 1114
Dołączył(a): 19 gru 2008, o 13:21
Lokalizacja: warszawa

Re: Boot0:error ?

Postprzez MacOsX » 9 sty 2010, o 22:33

jak to zrobic ?
DualCore Athlon X64
ATI RADEON HD3470 HP
MacOsX
 
Posty: 12
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 21:56

Re: Boot0:error ?

Postprzez miomol » 9 sty 2010, o 23:40

Płyta windows-> naprawa -> fixboot -> enter -> restart :)
PC: MSI K8NGM-V,AMD Athlon 64 3000+ 2GHz,512MB DDR Kingston 400MHz,160GB Seagate [XP póki co :D]
Lapek: COMPAQ Armada E500 Intel Celeron 600MHz,192MB RAM,16GB CF-IDE HDD [XP Póki co :D]
Avatar użytkownika
miomol
 
Posty: 13
Dołączył(a): 14 gru 2009, o 13:56

Re: Boot0:error ?

Postprzez oswaldini » 9 sty 2010, o 23:52

flage bootowania mozesz ustawić za pomoca programów do partycjonowania które znajdują sie w bardzo fajnym narzedziu Hirens BootCD (trzeba wypalic na cd i zbootowac) lub Gparted (tez wypalasz i bootujesz)

Bootloader Windowsa pewno jest ok i wystarczy zmienic flagi
 10.6.2 | P5Q PRO | E8500 | 2x2GB 1066MHz | Gigabyte 7900GS | HD502HJ | SH-S182M | TP-Link TL-WN551G AirPort
 iPhone 3G 3.1 JB | WRT54GS Tomato 1.23
oswaldini
 
Posty: 172
Dołączył(a): 23 lut 2009, o 17:30

Re: Boot0:error ?

Postprzez rzooff » 10 sty 2010, o 14:48

oswaldini napisał(a):Bootloader Windowsa pewno jest ok i wystarczy zmienic flagi

Może się zdarzyć, że jest OK, ale najczęściej po instalacji Mac OS X (dokładniej to bootloadera), następuje uszkodzenie boot'a windowsowego.
W tym przypadku nie widzę na to większych szans na to, że to nie nastąpiło, bo kolega instalację przeprowadzał mając ustawioną partycję aktywną na WIN. Więc raczej na pewno mu się nadpiał MBR...
Retail 10.6.3(64bit) + Chameleon 2 | ASUS P5B-V | C2D E4600 2,4 Ghz | 4GB DDR2 800Mhz | GeForce 8400GS
Retail 10.6.3(32bit) + Chameleon 2 | Toshiba Satellie L40-17R
rzooff
 
Posty: 1114
Dołączył(a): 19 gru 2008, o 13:21
Lokalizacja: warszawa

Re: Boot0:error ?

Postprzez MacOsX » 20 sty 2010, o 23:55

Jezeli przeinstaluje całkowicie system usówajac obie partycje i instalujac np windows xp albo 7 to bedzie wszystko dobrze dzialac ?
DualCore Athlon X64
ATI RADEON HD3470 HP
MacOsX
 
Posty: 12
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 21:56


Powrót do Multi boot

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron