Kalyway, ToH, iAtkos

Uruchamianie kilku systemów na jednym komputerze - Snow Leopard/Leopard + Windows/Linux.

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez laborman » 28 mar 2008, o 21:15

Ja jak już wspominałem lubie ToH. Wiem cała ta grzebanina potem może być męcząca, ale np. ostatni ukryty update kernela wogóle mojemu systemowi nie zaszkodził, ba nawet polepszył działanie. Od samego początku nie borykam się z problemami niestabilności, ( z resztą już 10.4.8 na tym sprzęcie działał idealnie) jedyna mała bolączka to brak restartu. Sleep i shootdown działają, a brak restartu przeżyję.
Commodore 64
OSX 10.5.7 Retail
OSX 10.6 10A394
Avatar użytkownika
laborman
 
Posty: 562
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 11:23
Lokalizacja: Deep Space 9

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez jezy86 » 4 lip 2008, o 12:06

Jestem tutaj nowym i mam kilka pytan. Czemu w wersji Kalyway 10.5.2 niema Boot Camp opcji,moze to tylko u mnie. Ale tyle z tym. Prubowalem zrobic dual boota tak jak robil `gadowsk` i co potem,ustawilem w Gpardzie boot na Leosia,ale sie nie odpalil,tylko wyrzucil blad HFS+ partition error,moze zrobilem cos nie tak,moze w jakis sposob z partycji Leosia znikl bootloader czy cos takiego. Wiec wrocilem do visty,zainstalowalem MacDrive,zeby zobaczyc co sie dzieje na partycji Leosia.Wyglada na to ze w systemie brakuje jakichs plikow. Moze jakies sugestie panowie znawcy,porady czy linki. Bede oooogromnie wdzieczny za wszelka pomoc

P.S. przepraszam,ze nie ma polskich znakow :?
jezy86
 
Posty: 3
Dołączył(a): 4 lip 2008, o 11:34

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez gadowsk » 5 lip 2008, o 15:29

Boot Camp nie ma raczej w żadnym PC-cie bo brak EFI na płycie głównej a PC-EFI założony na Hackintoshach to jedynie rodzaj emulatora istniejącego na dysku twardym.

Napiszę Ci jak ja robiłem dualboota krok po kroku:
1. Zainstalowany system Vista na partcji nr 1.
2. Sformatowana partycja nr 2. do systemu plików Fat32.
3. Ustawiasz za pomocą GParted partycję nr 2. na bootowalną.
4. Wkładasz płytkę z Leonem i zaczynasz instalację (za pomocą disc utilyty formatujesz partycję nr 2. do Extended Journaled Plus i instalujesz na niej Leona).
5. Po instalacji Leona jeśli nie odpali Ci Vista po restarcie przy wyborze w Darwinie to za pomocą GParted ustawiasz partycję nr 1. z Vistą na bootowalną (aktywną) i następnie za pomocą płytki instalacyjnej Windowsa naprawiasz bootloader.
6. Sprawdzasz czy bootloader został naprawiony (startujesz system Vista).
7. Jeśli tak to następnie za pomocą GParted znowu zmieniasz partycję nr 2. na bootowalną.
8. Start systemu masz z partycji z Leopardem więc po odczekaniu 10 sekund masz ten system lub po naciśnięciu jakiegokolwiek klawisza wybierasz inny system np Vistę.

Błąd HFS+ partition error wyskakuje w starszych dystrybucjach Hackintosha i start systemu następuje wtedy tylko za pomocą płytki z tą dystrybucją. Można to naprawić ale mi nigdy się to nie udało.

Ja osobiście preferuję obecnie Leo4All. Stwarza mi najmniej problemów i jest najbardziej stabilny.
Pozdro. Hej.
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez jezy86 » 24 mar 2009, o 21:49

Witajcie, mam problem,a mianowicie kiedyś udało się na moim dellu zainstalować leoparda, ktory działał razem z windowsem.Ale po jakimś czasie leo mi się trochę znudził, (brak sterowników itp.) i pracowałem na windowsie, korzystając partycję leo jako drugi dysk to przechowywania dokumentów, zdjęć, muzyki itp. Natomiast przed wczoraj zainstalowałem sobie win 7, działa niesamowicie szybko, szybciej chyba niż xp,ale co tu ja o tym. A wiec mam problem windows nie wykrywa partycji leo, chociaz mam zainstalowany MacDrive 7. Przy ponownym uruchomieniu instalatora leoparda w narzędziach dyskowych nie ma opcji napraw itp. i przy ustawieniu boota na partycji leo przy uruchomieniu wyskakuje error. Bardzo proszę o porady jak naprawić tą partycję, chociażby, żeby z niej skopiować naprawdę potrzebną informację, nie mogę tej partcji formatować, bo stracę wszystkie na niej znajdujące się dane. Proszę o pomoc. Porady prosiłbym kierować mi na skype lub na maila. Będę bardzo wdzięczny. (skype: jezy86, e-mail: v.jezy86@gmail.com) :roll:
jezy86
 
Posty: 3
Dołączył(a): 4 lip 2008, o 11:34

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez gadowsk » 24 mar 2009, o 23:17

1. Porady tylko na forum.
2. Zły dział wybrałeś bo masz problem z dyskiem.

Sprawdź za pomocą GParted czy nie jest to czasem partycja ukryta.
Jeśli nie to widocznie instalacja Se7en skopała ci dysk z Maciem.

PS
A nie zainstalowałeś czasem Se7en na partycji z Maciem :?:
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez jezy86 » 24 mar 2009, o 23:46

Seven zainstalowałem naprawdę nie na partycji maca, GParted pokazuje,ze partycja jest nieukryta, widocznie przy instalacji seven bootloader leo uszkodził się i teraz się nie uruchamia, tylko nie rozumiem dlaczego z poziomu windows nie mogę wejść na tą partycję, choć mam zainstalowanego MacDriva
jezy86
 
Posty: 3
Dołączył(a): 4 lip 2008, o 11:34

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez gadowsk » 25 mar 2009, o 13:06

Zawsze przed instalacją nowego systemu należy zmieniać (np. za pomocą GParted) flagę boot na dysk na którym chcesz instalować nowy system nie ważne jaki by nie był bo później psuje właśnie w taki sposób bootloader jak tobie.
Nie wiem czemu nie widzi dysku z Maciem ale może lepiej powrócić do poprzedniego Windowsa to moze to coś da a jeśli nie no to możesz jeszcze za pomocą jakiegoś LiveCD Linuxa spróbować odzyskać dane z tamtego dysku. Lub zainstalować jakiś inny system na dysku na którym masz Se7en bo i tak jest to wersja Beta więc nie wiem czemu się wszyscy tak na nią napalili wiedząc ze może jeszcze nie działać prawidłowo w 100%.

Spróbuj jeszcze LiveDVD wersji Maca np. Live iPC (ostatnio wyszedł) lub poczekaj na wersję Live Leo4All.
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez orzech00 » 25 mar 2009, o 18:58

Spróbuję dopisać się tutaj, mam iDeneba i startuje mi tylko z dvd w napędzie, odczekuję pare sec pojawia się później wybór partycji, wybieram leo i wszystko jest ok. Czy da się postawić bootloader, doinstalować Xp, a to wszystko bez deinstalacji Leo? Mam 3 partycje na dysku 1xLEO, 2xNTFS (jedna na Xp).
Acer Extensa 5620z _ Intel Dual Core 1,86gHz; 2gb ram; Intel X3100 _ iDeneb 10.5.6; Chameleon 2 rc3; kernel voodoo.
orzech00
 
Posty: 34
Dołączył(a): 15 mar 2009, o 22:28

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez gadowsk » 26 mar 2009, o 22:51

A nie lepiej od razu postępować według tej instrukcji :?:
http://forum.osx86.pl/viewtopic.php?f=30&t=699
Przecież jak masz problem z bootloaderem to musiałeś coś źle zrobić a poza tym czeka cię jeszcze wiele razy instalacja Maca bo nie wierzę żebyś pozostał na aktualnej wersji bo zawsze wychodzą nowsze a nie zawsze da się zrobić update i pociąga posiadanie najnowszej wersji.
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez orzech00 » 27 mar 2009, o 11:14

gadowsk napisał(a): musiałeś coś źle zrobić a poza tym czeka cię jeszcze wiele razy instalacja Maca


Sam nie chciałem w to wierzyć, ale już po formacie i piszę z windy :/ Zaraz kolejna instalacja ;)

//edit:
Dziala dual boot, dzieki.
Acer Extensa 5620z _ Intel Dual Core 1,86gHz; 2gb ram; Intel X3100 _ iDeneb 10.5.6; Chameleon 2 rc3; kernel voodoo.
orzech00
 
Posty: 34
Dołączył(a): 15 mar 2009, o 22:28

Poprzednia strona

Powrót do Multi boot

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron