Kalyway, ToH, iAtkos

Uruchamianie kilku systemów na jednym komputerze - Snow Leopard/Leopard + Windows/Linux.

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez orestes » 4 mar 2008, o 12:19

dałem ci tam kilka linków
gneralnie chodzio w nich o upgrade firmwaru arrisa.
jeśli to nic nie da to przyciśnij reset:
Kod: Zaznacz cały
I ran into the exact same problem. Turns out all you have to do is press the little reset button on the back of the Arris modem!

I did that, restarted the AirPort just for the sake of completeness, and now everything is peachy

i ponownie uruchmienie airport
tam niżej było też że dopiero po wyćiagnięciu jakichś baterii z arissa, (domyslam się że to coś podobnego jak bateria na plycie głownej) udało się uruchomić airport.
próbuj wszytskiego.
odepnij modem i ruter na conajnniej jedna minute
upgrade firmwaru do arrisa powinien byc na stronie, przycisk reset znajduje się ponoć na urządzeniu a z bateriami sam kombinuj. Te porady pochodzą z jednej ze stron, które ci podałem, sam łączę się znetem bezpośrednio z gniazda rj45 więc nie mam takich problemów i nigdy się z podobnymi nie spotkałem
jeśli osx wykrywa ci urządzenie to jest pół sukcesu powinieneś je w końcu zmusić do działania
Avatar użytkownika
orestes
 
Posty: 134
Dołączył(a): 6 sty 2008, o 08:54
Lokalizacja: lublin

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez gadowsk » 4 mar 2008, o 14:24

Dzięki za pomoc.
Te stronki które mi dałeś już przeglądałem. Reset modemu zrobiony a z baterią to nie wiem czy coś takiego jest bo modem jest cały czas podłączony do 240 Volt. Jeśli bateria jest w środku to musiałbym Arrisa rozkręcać czego nie chcę bo mam go od Aster, w sensie że nie jest mój.
Upgrade softu Arris robił sobie sam z kablówki przy pierwszym uruchomieniu kiedy monter mi go zakładał.
Teraz to ja jestem zielony bo wszystko działa normalnie na Viście a na Leosiu już nie a bez neta to tak dziko już jest :x
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez orestes » 4 mar 2008, o 15:03

a odpinałem przynajmniej na minute kabel od modemu? sprobuj tego , wiem z doswiadczenia ze w osx bywaja rozne dziwne rzeczy, np jak sie laczylem przez switcha z interneem to czasem po wypieciu kabla wykrywalo mi wszytsko ok i dzialal mi net a czasem wykrywalo mi inny adres ip i mialem dostep tylko do sieci. Z ta bateria to nie wiem, sam tego do końca nie rozumiem. tak więc spróbuj odpiąc kabel a potem wejsc w aiport utility i z podpietym kablem daj rescan. czy jak to tam jest bo juz nie pamiętam
Avatar użytkownika
orestes
 
Posty: 134
Dołączył(a): 6 sty 2008, o 08:54
Lokalizacja: lublin

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez gadowsk » 4 mar 2008, o 19:00

A jak lepiej instalować Leoparda ??
Z podłączonym Arrisem czy z odpiętym i dopiero po instalacji podpiąć ??
Czy to robi różnicę ??
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez orestes » 4 mar 2008, o 21:44

hm chyba nie ma na to odpowiedzi. musisz sam sprobować, póki co nie instaluj kolejny raz leoparda tylko sprawdź czy uda ci sie cos zdzialać na tym co masz(jeśli masz)
Avatar użytkownika
orestes
 
Posty: 134
Dołączył(a): 6 sty 2008, o 08:54
Lokalizacja: lublin

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez gadowsk » 10 mar 2008, o 19:59

Dobra, a jak zrobić tego boota z hdd bo nie mam zielonego pojęcia jak to wykonać bo gdy po odpaleniu z -s i wpisaniu komend nic się nie dzieje.
Kolejno pogubiłem się już jak zrobić dual boota łącznie z Vistą bo albo mam Vistę albo Leo ale konieczne jest reinstal systemu bo na Viście nie wykonuje naprawy bootloadera nie wiem czemu.
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez gadowsk » 11 mar 2008, o 09:08

Dobra mam już wszystko, udało mi się zainstalować wszystko poprawnie :D
Zainstalowałem Kalyway Leo 10.5.1

Mam boota dla Leo z hdd. Działa mi też i Leopard i Vista więc mam dualboota.

Ze wszystkich podzespołów mojego lapka działa mi jedynie grafika jak na razie więc jeszcze mam sporo roboty.
Najbardziej brakuje mi neta na Leo bo nadal nie działa mi modem ARRIS :cry:
Jeśli ktoś znałby rozwiązanie to proszą o pomoc.

Nie pytajcie jak to wszystko zrobiłem. Kiedy znajdę więcej czasu to napiszę małą instrukcję obsługi jak to się działo w moim przypadku. Może będzie komuś pomocna. Proszę o cierpliwość bo mam ostatnio mało czasu więc nie wiem kiedy to się stanie.

Pozdrawiam wszystkich ;)
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez laborman » 11 mar 2008, o 17:17

Gratuluję wytrwałości i życzę dalszych sukcesów na tym polu :)
Commodore 64
OSX 10.5.7 Retail
OSX 10.6 10A394
Avatar użytkownika
laborman
 
Posty: 562
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 11:23
Lokalizacja: Deep Space 9

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez gadowsk » 14 mar 2008, o 01:03

No ale ARRIS nie działa mi nadal choć jest wykryty w systemie.

Ja mam ARRISA podłączonego do USB i jego reset nic nie daje. Ma on dwa wyjścia do dwóch komputerów - na USB i do karty sieciowej. Zauważyłem że reset jest skuteczny po podłączeniu jego do karty sieciowej ale nie łączy się z siecią tylko wykrywa ją bo poprzez kartę sieciową może się łączyć jedynie inny komp. Takie zabezpieczenia :| (związane jest to z numerem karty sieciowej - na umowie o neta może być to jedynie ten inny komp).

Acha.... ARRIS jest wykrywalny u mnie jako zwykły modem podłączony jedynie do USB czyli każe wybrać numer telefonu jak do TPSA ze zwykłego modemu. Jest to jednak nie możliwe bo mam go podpiętego do kablówki ASTER (a poza tym nie jest on zwykłym modemem).

Czy ma może ktoś jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem :?:
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez gadowsk » 28 mar 2008, o 20:15

Ok.
Jak obiecałem mały tutorialik o moich poczynaniach z Kalywayem Leo 10.5.1.

Najpierw utworzyłem partycję Fat32 którą następnie przemianowałem na bootowalną (inaczej aktywną) na pomocą programu GParted.
Następnie zacząłem instalację Leosia. Za pomocą Disk Utility sformatowałem partycję Fat32 na HFS Plus (Journaled). Zamknąłem Disk Utility i kontynuacja instalacji.
W opcjach dodatkowych dodałem grafikę na NVinject Laptop, do muzyki wybrałem dla siebie Azalia out i przemieniłem Bootloader EFI na Boot_efi_mbr.
Instalacja trwała mniej więcej około 20-30 minut.
Po restarcie gotowy Mac OS X 10.5.1 z Kernelem 9.1.0 a start systemu trwał około 20 sekund.
Bootloader Visty był zepsuty więc przemianowałem jej partycję na bootowalną za pomocą GParted a następnie naprawiłem jej bootloader za pomocą płyty instalacyjnej Visty. Wtedy miałem tylko Windowsa więc znowu przemianowałem na bootowalną partycję z Leosiem i wtedy miałem możliwość odpalania Visty albo Leosia przy starcie systemu.

Uwagi.
Brak w 100% j.polskiego.
Działa mi grafika, muza ale tylko w głośnikach laptopa - bez wyjścia na zewnątrz, karta sieciowa RTL8139.
Nie działa mi kamerka Bison USB2.0, karta WiFi 3945abg, modem ale ch..j z nim, oraz nie działa mi modem kablowy Arris na wejściu USB (działa mi na wejściu karty sieciowej ale to inny numer IP i nie mam dostępu do neta dla tego komputera).
Nie sprawdzałem czy działa FireWire, ExpresCard, czytnik kart SD/MMS.

Po zainstalowaniu kalyway_hack_10.5.2ComboUpdate system ładuje się wyraźnie wolniej bo w 3-4 minuty ale mam trochę więcej j.polskiego, poza tym bez większych wyraźnych zmian. Kernel pozostał w wersji 9.1.0
Po zapodaniu kalyway_10.5.2_kernels.mpkg u mnie Kernel Panic ale przed restartem zauważyłem zmianę Kernela na 9.2.0
Podmieniłem plik mach_kernel z poziomu Windowsa (potrzebny MacDrive)na stary który miałem skopiowany na wszelki wypadek czyli powrót do Kernela 9.1.0

Po zainstalowaniu najnowszej paczki SecurityUpdate2008-002 i innych dodatków SoftwareUpdate znów Kernel Panic i ta sama podmiana pliku mach_kernel na starszy.

System ładuje mi się w 3-4 minuty więc chyba przeniosę się na nowy wynalazek Leo4All_v2, który ma Kernel w wersji 9.2.2 i go wypróbuję.
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Multi boot

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron