Kalyway, ToH, iAtkos

Uruchamianie kilku systemów na jednym komputerze - Snow Leopard/Leopard + Windows/Linux.

Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez gadowsk » 29 lut 2008, o 02:19

Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post.

Instalacja (ja robiłem tak):

iAtkos v 1.0ir2: z tej wersji zrezygnowałem po braku u mnie wyboru j. polskiego :shock:

ToH 9a581_rc2: na partcji Fat32 przestawał się kopiować po upływie kilku minut natomiast na HFSJ instalacja dobiegła końca ale system odpala tylko przy użyciu bootowalnej płyty ToH-a (to nie wiem czy tak ma być ?? ). No i brak j. polskiego mimo że przed instalacją wybrałem ten język. Poza tym grafika na minimum, brak dzwięku, brak neta. Po zapodaniu Nvinjet (mam GeForce Go 7300) system padł :( :shock:

Kalyway Leo 10.5.1: Instalacja na partycji HFSJ gdyż na Fat32 jak w ToH-u. Tutaj przed instalacją grafikę mogłem wybrać w Opcjach więc wybrałem Nvinjet Laptop (i parę jeszcze innych potrzebnych rzeczy). Instalacja dobiegła właściwie do końca ale wyskoczył błąd o nie ukończeniu instalacji :shock:
Po zrestartowaniu kompa system jednak był lecz start za każdym razem z bootowalnej płytki Kalyway-a (jak w ToH-u). Również język systemu to angielski a nie polski jak wybierałem przed instalacją. Tym razem grafika była super, ale nadal nie miałem dzwięku i neta (mam modem kablowy "ARRIS TM502B/CE" z ASTERA na USB więc jeśli ktoś wie z jakiego źródła dostać stery pod ten modem to będę wdzięczny).

Acha za każdy razem traciłem Vistę, która była na innej partycji i nie mogłem jej odzyskać nawet po zapodaniu płytki instalacyjnej aby naprawić błąd. Natomiast po zainstalowaniu Visty od podstaw traciłem Leosia więc jak tu zrobić DooalBoot.

Moje pytania do Was:
Czy Leoś może startować jedynie przy użyciu bootowalnej płytki po odczekaniu tych 8 sekund ??
Czy da się coś zrobić z dźwiękiem (mam SoundMAX Integrated Digital HD Audio) ??
No i co z netem ?? Czy ktoś wie jak zrobić to na ARRIS-ie podpiętym do USB ??
No a może jakaś inna wersja Leoparda ??

Z góry wszystkim dziękuję za podpowiedzi :D
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez laborman » 29 lut 2008, o 09:47

Nie chcę być tu odbierany jako człowiek stroniący od pomocy, niemiły samolub itp. Ten post jest kolejnym przykładem lenistwa!!!! Na wszystkie pytania tu postawione mozna, w większym lub mniejszym zakresie, znaleźć odpowiedź na naszym forum. (starym i nowym). Temat ToH ,naprawy bootloadera (by się odpalał z dysku), grafiki i dźwieku w tej dystrybucji wałkowany był wiele razy. Tu przy okazji napomknę ,że po instalacji ToH wystarczy przejść do zakładki international i tam sobie ustawić język polski, bo wybór na samym początku instalacji dotyczy ........... instalatora. ToH to wersja najbardziej odpowiadające rzeczywistemu instalatorowi Leoparda. Wszystkie inne są zrobione tak by ludzie mieli sterowniki pod ręką! (jak dla mnie zupełnie niepotrzebnie bo grzebiąc samemu w systemie wiele się można nauczyć)
Proszę was czytajcie forum, szukajcie odpowiedzi na dręczące was pytania i dopiero wtedy jak tych odpowiedzi nie ma piszcie. Mistrzostwem są posty typu znajdźcie mi sterownik. Ręce opadają!!
Commodore 64
OSX 10.5.7 Retail
OSX 10.6 10A394
Avatar użytkownika
laborman
 
Posty: 562
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 11:23
Lokalizacja: Deep Space 9

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez gadowsk » 29 lut 2008, o 19:09

Przejrzałem praktycznie całe forum i nie mam zielonego pojęcia jak niektóre dodatki instalować bo każdy mówi coś innego.
Znalazłem kilka opinii jak coś dodać ale ja się w tym nie łapię i dla mnie to raczej przekazać coś łopatologicznie to może coś skumam.
Wiem, że dla niektórych jest to proste jak bajka ale ja nie jestem w stanie tego wszystkiego pojąć tak od razu.
Pewnie będę jeszcze czytał to forum kilka razy zanim do czegoś dojdę.
Mimo wszystko będę próbował ale jeśli ktoś zna odpowiedzi to chętnie skorzystam.
Pozdrawiam. Hej.
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez laborman » 29 lut 2008, o 19:41

Może warto popróbować tych różnych sposobów. Może to być niezłym kapitałem wiedzy. Czekanie na gotowe rozwiązania i w dodatku oczekiwanie by za 1 razem poszło wszystko dobrze to takie małe wygodnictwo :)
Życzę udanej zabawy i poznawania OSX.
Commodore 64
OSX 10.5.7 Retail
OSX 10.6 10A394
Avatar użytkownika
laborman
 
Posty: 562
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 11:23
Lokalizacja: Deep Space 9

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez Neosekt » 29 lut 2008, o 22:10

laborman napisał(a):Może warto popróbować tych różnych sposobów. Może to być niezłym kapitałem wiedzy. Czekanie na gotowe rozwiązania i w dodatku oczekiwanie by za 1 razem poszło wszystko dobrze to takie małe wygodnictwo :)
Życzę udanej zabawy i poznawania OSX.


Laborman uwierz, ze rozwiazan niektorych problemow nie ma na forum i nikt nie kwapi sie nawet odpowiedziec...Ja rozumiem, ze czesc osob niechetnie dzieli sie wiedza i pomaga... :( Odpowiedzi na moj problem tez nie znalazlem na forum...ani tym ani zagranicznych forach takich jak osxproject.org czy http://osx.kbot.de/ ... :(
Neosekt
 
Posty: 17
Dołączył(a): 22 lut 2008, o 23:35

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez orestes » 29 lut 2008, o 23:56

do dźwięku masz tutaj po angielsku 3 rózne rozwiązanie spróbuj każdego. Mam nadzieje ze ci to pomoże, jeśli nie znasz angielskiego to nie wiem czy ktoś ci to przetłumaczy, raczej nikomu nie będzie sie chciało.
Kod: Zaznacz cały
http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=34075

mi znalezienie tych metod zajęło 10 sekund co nie znaczy ze tobie zadziałają są pod tigera ale większość metod działa na leopadzie
co do arrisa w świecie osx86 nie znalażłem odpowiedzi pozytywnej. Szukałem więc tematów w którym występuje arris i wysyłam ci parę linków.
Kod: Zaznacz cały
http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=248920

Kod: Zaznacz cały
http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=73751&pid=524146&mode=threaded&start=

Kod: Zaznacz cały
http://discussions.apple.com/thread.jspa?messageID=5985194

chodzi tam głównie o upgrade firmwaru, ewentualnie restart urządzenia. Nie napisałeś czy w ogóle wykrywa ci arrisa więc trudno coś gdybać, jeśli wykrywa to aktualizacja firmware ewentualnie restart lub kombinacje z podłaczaniem mogą pomóc

co do twoich zarzutów, że nie chcemy się dzielić odpowiedziami na problemy,to są bezzasadne. Zrozum, że jeśli pytania się powtarzają lub zadawane są nieprecyzyjnie, albo user nie podaję konfiguracji sprzętu, naprawdę nikomu nie chcę się setny raz prosić o dokładny opis problemu. Do tego każdy by chciał gotowej odpowiedzi najlepiej krok po kroku, tymczasem to naprawdę kosztuje sporo pracy. Niektórym nawet nie chcę się poszukać czegokolwiek, a plagą są ludzie którzy nie potrafią sie posługiwać w stopniu umiarkowanym windowsem i biorą się za instalacje Leoparda. Nie mówię, że z tobą tak jest ale jes wielu takich. Musisz zrozumieć że nie zawsze znamy odpowiedzi na wszystkie pytania
Ja z instalacja tigera męczyłem się kilka tygodni, pisałem tu różne durne posty(na starym forum) nikt nie odpowiadał, bo czasem po prostu nie wiedział i do wielu rzeczy musiałem sam dojść i to było w tym najlepsze-nauczenie się czegoś nowego. Wiele osób z forum szło tą samą drogą.
Tobie radzę instalację TOH, nie będziesz musiał doinstalowywać języka co trudne nie jest ale początkujacemu może sprawić problem. Problem z dzwiekiem powinieneś rozwiązać podałem ci 3 metody zdaję się że można też użyc czwartej.
Co do ARRISA nie wiem czy ci się uda odpalić a używanie OSX bez internetu jest stratą czasu
Pozdrawiam i życzę ci owocnej pracy

PS. na rozwalające się partycje ci nie pomogę. Bo trzeba by sprawdzić czy instalujesz osx w mbr, może wybierasz instalacje guid i przez to znikają o mbr i guid masz na forum
Avatar użytkownika
orestes
 
Posty: 134
Dołączył(a): 6 sty 2008, o 08:54
Lokalizacja: lublin

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez Neosekt » 1 mar 2008, o 11:15

Fajnie ze mu odpowiedziales ale spojrz na autora danego posta. Jak mozesz zajrzyj tez do mojego tematu "Prosba laika...". Mam tam pewien problem ktorego w zaden sposob nie umiem rozwiazac.

Pozdrowka.
Neosekt
 
Posty: 17
Dołączył(a): 22 lut 2008, o 23:35

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez orestes » 1 mar 2008, o 12:12

Sorki Neosekt za pomieszanie twoich postów z innymi. Do twojego postu odpowiedzią była tylko ta część:
Kod: Zaznacz cały
co do twoich zarzutów, że nie chcemy się dzielić odpowiedziami na problemy,to są bezzasadne. Zrozum, że jeśli pytania się powtarzają lub zadawane są nieprecyzyjnie, albo user nie podaję konfiguracji sprzętu, naprawdę nikomu nie chcę się setny raz prosić o dokładny opis problemu. Do tego każdy by chciał gotowej odpowiedzi najlepiej krok po kroku, tymczasem to naprawdę kosztuje sporo pracy. Niektórym nawet nie chcę się poszukać czegokolwiek, a plagą są ludzie którzy nie potrafią sie posługiwać w stopniu umiarkowanym windowsem i biorą się za instalacje Leoparda. Nie mówię, że z tobą tak jest ale jes wielu takich. Musisz zrozumieć że nie zawsze znamy odpowiedzi na wszystkie pytania
Ja z instalacja tigera męczyłem się kilka tygodni, pisałem tu różne durne posty(na starym forum) nikt nie odpowiadał, bo czasem po prostu nie wiedział i do wielu rzeczy musiałem sam dojść i to było w tym najlepsze-nauczenie się czegoś nowego. Wiele osób z forum szło tą samą drogą.

(znowu zniknęła mi opcja edycji postu)
wieczorem jeszcze raz spojrzę na twój problem może coś znajdę, ale chyba już szukałem i nic z tego
Avatar użytkownika
orestes
 
Posty: 134
Dołączył(a): 6 sty 2008, o 08:54
Lokalizacja: lublin

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez gadowsk » 1 mar 2008, o 14:19

W związku z instalowaniem Leo i Visty mam takie pytanie :?:
Czy da się zainstalować Leoparda na całkiem czysty dysk a następnie za pomocą programu Asystent BootCamp utworzyć partycję pod Windows i na niej zainstalować Vistę ??
Wiem że na kompach typu Mac występuje Asystent BootCamp i taki zabieg jest możliwy ale nie wiem czy da się zrobić coś takiego na PC z np. Kalywayem.
Czy robił ktoś już ten zabieg i czy jest możliwy ??
To by wyeliminowało problem DualBoot :idea:
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: Kalyway, ToH, iAtkos

Postprzez gadowsk » 4 mar 2008, o 12:06

Wykrywa mi ARRISA ale nadal nie mogę korzystać z neta. Dalej kombinuję ale nie wiem czy coś z tego będzie. Jeśli ktoś wie jak to skręcić to będę bardzo wdzięczny.
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Następna strona

Powrót do Multi boot

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość