iDeneb 10.5.6 i GRUB

Uruchamianie kilku systemów na jednym komputerze - Snow Leopard/Leopard + Windows/Linux.

iDeneb 10.5.6 i GRUB

Postprzez momac » 2 maja 2009, o 19:09

Zainstalowałem Maca a wcześniej miałem openSUSE. Próbowałem reisntalować gruba z live cd ale wyskakuje błąd nr. 15

http://www.gentoo.org/doc/pl/grub-error-guide.xml
Tak myśle że przy instalacji od zera linuxa i tak sie bootloader nie zainstaluje wiec chciałem sie zapytac jak z tym walczyc bo do systemu nijak sie nie mozna dostac. Korzystam z bootladera Darwina i lista jest, Windows działa ale linux nie chce.

Dzięki za pomoc
momac
 
Posty: 15
Dołączył(a): 10 sty 2009, o 16:28

Re: iDeneb 10.5.6 i GRUB

Postprzez gadowsk » 2 maja 2009, o 23:41

A czy zrobiłeś za pomocą np. GParted dysk na którym chciałeś mieć Maca jako bootowalny :?:
Jeśli nie to nie dziw się że wywaliło ci bootloader z innego dysku. Zawsze przed instalacją Maca robimy mu dysk aktywny i na tym aktywnym czyli bootowalnym instalujemy dopiero Maca.
Po tym można dopiero ustawiać aktywność z powrotem na dysk który miało się wcześniej bo inaczej to nie ma do czego wracać.

Jeśli instalowałeś gruba ponownie to spróbuj jeszcze ustawić aktywność dysku na którym masz gruba to może pomoże.
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: iDeneb 10.5.6 i GRUB

Postprzez momac » 3 maja 2009, o 12:24

Była aktywna tak jak pisało w poradnikach ale w sumie słuszna uwaga z ta partycją. Tylko sie zastanawiam bo przeciez i darwin i grub ida do mbr wiec sam poczatek dysku. Wtedy to tez ma znaczenie ktora jest aktywna?
momac
 
Posty: 15
Dołączył(a): 10 sty 2009, o 16:28

Re: iDeneb 10.5.6 i GRUB

Postprzez gadowsk » 5 maja 2009, o 18:14

Bootloaderem starujesz system więc jeśli go zepsujesz np. instalując na nim inny bootloader to nie masz możliwości odpalić systemu bez jego naprawy.
Jeśli miałbyś tylko Windowsa i Maca na jednym dysku to bez zmiany aktywności partycji na Macową i instalację na niej systemu z bootloaderem możesz popsuć bootloader Windowsa bez którego go nie odpalisz i trzeba go naprawiać. Macowy bootloader nie odpala Windowsa a chamelleon jedynie wskazuje przy starcie z którego dysku ma nastąpić rozruch, czy to Maca już z bootloaderem Maca czy to Windowsa z jego bootloaderem.

Robiąc dualboot Maca z Windowsem jest na to kilka sposobów natomiast z GRUBem nie testowałem bo nie mam linuxa i nie zamierzam mieć ale GRUB jest specyficzny bo nie psuje bootloadera Windowsowego natomiast z Maciem to nie wiem jak on współpracuje.
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: iDeneb 10.5.6 i GRUB

Postprzez momac » 6 maja 2009, o 20:36

Zrobiem bootowalny dysk z grubem i nic. W trakcie reisntalacji gruba bład z montowaniem partycji error 17.
To ja już nie wiem co zrobić. Jakby mbr był jakś zablokowany przed zapisem. Czy z poziomu maca moża edytować jakoś MBR?
Chyba pozostaje mi wgrać windowsowy bootloader. Może jego sie da bo w sumie na chama z płyty instalacyjnej i wtedy gruba.
Kwestia czy teraz windowsowy wejdzie bo gruba też probowałem z live cd...
Będe wdzieczny za sugestie bo nawet nie wiem jak bym chciał odinstalować maca jak to zrobić. W sumie przeciez rozchodzi sie o ten bootloader a nie potrafie go "zresetowac". Chyba że deistalacja maca też ma na to wpływ bo słyszałem że deinstalator jest.
momac
 
Posty: 15
Dołączył(a): 10 sty 2009, o 16:28

Re: iDeneb 10.5.6 i GRUB

Postprzez vinklerkx » 7 maja 2009, o 08:10

A próbowałeś tego Gruba przywrócić po instalacji IDeneb?
Na dysku mam trzy partycje:
dev/sda1 - miałbyć XP, ale nie ma partycja pusta
dev/sad2 - iDeneb 10.5.6
dev/sda3 - partycja rozszerzona, a tam trzy wirtualne dyski:
* dev/sda5 - ext4 - Ubuntu 9.04 /
* dev/sda6 - ext4 - Ubuntu 9.04 /home
* dev/sda7 - swap

Pierwszy na dysku był Linux, potem zainstalowałem IDeneb, który nadpisał Gruba, którego przywróciłem z LIVE CD Ubuntu dokładnie tak:
Wszystkie polecenia w Konsoli Ubuntu LIVE!
Kod: Zaznacz cały
sudo su -
mount /dev/sda5 /mnt
mount --bind /dev /mnt/dev
mount --bind /proc /mnt/proc
chroot /mnt /bin/bash
grub

I teraz w Grubie (dalej w konsoli Ubuntu LIVE!)
Kod: Zaznacz cały
root (hd0,4)
setup (hd0)
quit


Na koniec pozostaje dodatkowy wpis w pliku konfiguracyjnym Gruba i działa.:-)
Ubuntu 9.04, Win7, MacOS X 10.5.8 Retail, MacOS X 10.6.1 Retail
ASUS P5Q Pro | Intel Q6600 | ATI HD 4850 | 2x2G | 2xDVD-RW IDE
vinklerkx
 
Posty: 39
Dołączył(a): 1 sie 2008, o 10:11

Re: iDeneb 10.5.6 i GRUB

Postprzez momac » 7 maja 2009, o 20:39

Przed chwilą zastosowałem sie do towjego pradnika i doszedłem do momentu root i właśnie co za liczbę masz w nawiasie? Mam jeden dysk a linux na poczatku jako sda1 ale trzeba wpisac hd tylko ile bo wpisywałem 1, 0,1 a jak 0 to ze cały dysk wiec nastepna komenda jest dobra.

Co do błędu po wklepaniu root mam błąd

fileststem unknown, partition type 0x7 jak dam np hd4 to mam 0xaf wiec rozpoznaje je ale nie moze ich użyć.
Dzięki za pomoc, myśle ze rozwiazanie nie jest trudne ale trzeba na nie wpaść.
momac
 
Posty: 15
Dołączył(a): 10 sty 2009, o 16:28

Re: iDeneb 10.5.6 i GRUB

Postprzez vinklerkx » 8 maja 2009, o 15:47

U mnie jest dokładnie tak, jak pisałem czyli
Kod: Zaznacz cały
root (hd0,4)

czyli pierwszy dysk, piąta partycja dev/sda5

Jeżeli Linuksa masz na dev/sda1 to wpisz:

Kod: Zaznacz cały
root (hd0,0)
Ubuntu 9.04, Win7, MacOS X 10.5.8 Retail, MacOS X 10.6.1 Retail
ASUS P5Q Pro | Intel Q6600 | ATI HD 4850 | 2x2G | 2xDVD-RW IDE
vinklerkx
 
Posty: 39
Dołączył(a): 1 sie 2008, o 10:11

Re: iDeneb 10.5.6 i GRUB

Postprzez grzesiek811 » 25 maja 2009, o 18:09

vinklerkx napisał(a):Na koniec pozostaje dodatkowy wpis w pliku konfiguracyjnym Gruba i działa.:-)


A jak powinien wyglądać poprawny wpis dla leoparda, bo podobno trzeba skopiować plik boot z katalogu PC_EFI do katalogu boot linuksa i wpis dla leoparda ma odnosić się do pliku boot w katalogu boot linuksa?

Jak to ma wyglądać, aby było dobrze?
System: OS X 10.6.3 Snow Leopard Retail
Płyta główna: Gigabyte GA-EP45-DS3P
Procesor: Core2Quad Q9300
Karta graficzna: GeForce 9800GTX+
Pamięć: 3GB DDR2 667MHz
HDD: SATA: WD 160GB, Seagate 500GB, WD 1TB
Dźwięk: Realtek ALC889A
grzesiek811
 
Posty: 41
Dołączył(a): 22 maja 2009, o 23:43

Re: iDeneb 10.5.6 i GRUB

Postprzez vinklerkx » 26 maja 2009, o 05:27

Tak jak piszesz to robiło się za czasów np. Kalyway 10.5.2, a teraz dzięki chameleonowi (wersja iDeneb 10.5.6 takowy posiada) wystarczy w Grubie wpis w postaci:

Kod: Zaznacz cały
title                Mac OS
root                (hd0,1)
chainloader      +1


Wpis jest słuszny przy założeniu, że Mac OS zainstalowany jest na pierwszym dysku, drugiej partycji.
Ubuntu 9.04, Win7, MacOS X 10.5.8 Retail, MacOS X 10.6.1 Retail
ASUS P5Q Pro | Intel Q6600 | ATI HD 4850 | 2x2G | 2xDVD-RW IDE
vinklerkx
 
Posty: 39
Dołączył(a): 1 sie 2008, o 10:11

Następna strona

Powrót do Multi boot

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron