Brak dźwięku po aktualizacji z 10.5.5 do 10.5.6

Problemy i sterowniki (kexty) do kart muzycznych.

Brak dźwięku po aktualizacji z 10.5.5 do 10.5.6

Postprzez MDW » 2 sty 2009, o 06:47

Dopiero znalazłem to forum w sieci i jest to mój pierwszy post tutaj. Wobec tego witam wszystkich serdeczenie i mam nadzieję, że nie zalezę Wam za bardzo za skórę. I przy okazji - wszystkiego najlepszego w Nowym Roku (2009). :)

Nie mogę sobie poradzić z moim Hackintoshem. Problem polega na tym, że po aktualizacji MacOSX 10.5.5 (Kalyway) do 10.5.6 przestał działać dźwięk. Instalowałem jeszcze raz sterowniki dołączone do płyty Kalyway 10.5.1 ale to nie pomogło. Niestety średnio się orientuję w MacOSX więc nie bardzo wiem co teraz mogę zrobić. Jest na to jakaś rada? Moja maszyna:

Płyta główna ASUS P5K
Intel Core 2 Duo 2x3GHz
2GB RAM
GeForce 8800 GTS 512MB
osobny dysk dla Maca 250GB sATA
DVD-RW sATA

Do tej pory działało wszystko oprócz sieci. Próbowałem zarówno na sieciówce RTL8192(D) jak i zintegrowanej na płycie głównej.

Może mi ktoś pomóc? Przede wszystkim chodzi mi o dźwięk, który bez problemu działał w 10.5.1, .2, .3, .4, .5, a na 10.5.6 przestał. :(
MDW
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2 sty 2009, o 06:39

Re: Brak dźwięku po aktualizacji z 10.5.5 do 10.5.6

Postprzez wodawoda » 2 sty 2009, o 11:34

Ściągnij osx86.tool
Kod: Zaznacz cały
http://pcwizcomputer.com/osx86tools/
kliknij w zakładke
Obrazek 1.png
potem
Obrazek 2.png
potem
Obrazek 3.png
potem
Obrazek 4.png
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
wodawoda
 
Posty: 429
Dołączył(a): 27 kwi 2008, o 20:28

Re: Brak dźwięku po aktualizacji z 10.5.5 do 10.5.6

Postprzez MDW » 2 sty 2009, o 12:45

Dziękuję bardzo za info o tym sofcie. Nie miałem pojęcia, że coś takiego istnieje. Rewelacja. Niestety ja tego użyć, nie mogę, bo nie mam sieci pod MacOSX. :( Sieciówka na płycie głównej ASUS P5K nie działa pod MacOSX. Kupiłem jakąś starę RTL8192(D) ale też nie chce działać. Na jakimś forum powiedziano mi, że generalnie one działają ale jest to taka loteria i faktycznie może nie działać. Tak więc nie mam sieci i ten soft mi nie zadziała. :( Nie mógłbym jakoś dostać w tym programie linka do tych sterowników, ściągnąć pod Windowsem i dopiero zainstalować pod MacOSX?

Czy ja naprawdę nie mogę mieć sieci na płycie głównej ASUS P5K? Przydałaby się. No ale tyle z tym walczyłem, że już się poddałem i nie wierzę, że pod MacOSX mógłbym mieć sieć.
MDW
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2 sty 2009, o 06:39

Re: Brak dźwięku po aktualizacji z 10.5.5 do 10.5.6

Postprzez wodawoda » 2 sty 2009, o 14:30

Tu masz kexta:
Kod: Zaznacz cały
http://rs271.rapidshare.com/files/80214119/AppleRTL8139Ethernet.zip
a tu programik do łatwej instalacji kextów:
Kod: Zaznacz cały
http://cheetha.net/
przeciągasz kexta do okienka wpisujesz hasło . a tu jak nie pójdzie
AttansicL1Ethernet_10.5.6.zip
nie testowałem tak że nie wiem jak zadziała ale jest do twojej karty
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
wodawoda
 
Posty: 429
Dołączył(a): 27 kwi 2008, o 20:28

Re: Brak dźwięku po aktualizacji z 10.5.5 do 10.5.6

Postprzez kajtas » 2 sty 2009, o 15:38

tez mam p5k , kexty do sieci sa na plycie ideneb 1.3 :) .. niestety nie wiem ktory to jest kext bo zaznaczam wszystkie :)
kajtas
 
Posty: 17
Dołączył(a): 22 paź 2008, o 22:59

Re: Brak dźwięku po aktualizacji z 10.5.5 do 10.5.6

Postprzez wodawoda » 2 sty 2009, o 18:03

Do RTL8192(D) konkretnie nie ma chyba ze działa na innych:
Obrazek 1.png
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
wodawoda
 
Posty: 429
Dołączył(a): 27 kwi 2008, o 20:28

Re: Brak dźwięku po aktualizacji z 10.5.5 do 10.5.6

Postprzez MDW » 2 sty 2009, o 21:03

Rety, to chybe nie jest mój dzień. Pomyliłem sie wszędzie gdzie tylko mogłem. :) Nie wiem jak to możliwe.

Po pierwsze. Robiłem update z 10.5.4 do 10.5.5 i to na 10.5.5 dźwięk przestał mi działać.

Karta sieciowa, którą dodatkowo kupiłem to RTL8139(D). Czyli jej numerek też pomyliłem we wcześniejszych postach.

Wybaczcie pomyłki. To chyba tak po Sylwestrze. :P


wodawoda:
Sprawdziłem ten sterownik AttansicL1Ethernet_10.5.6.zip ale niestety też nie działa. :( Jak w ustawieniach systemowych próbuję odpalić "Networks" (używam angielskiej wersji językowej) to wskaźnik myszy robi się "zajęty" (ta kolorowa piłeczka się kręci). I tak już bez końca. Czy tam się ustawia sieć w MacOSX 10.5?

Ja już nie wiem co mam robić. Czy naprawdę nie ma sposobu na to żebym miał sieć i dźwięk na MacOSX 10.5.5? No przecież miałem dźwięk na 10.5.4...
MDW
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2 sty 2009, o 06:39

Re: Brak dźwięku po aktualizacji z 10.5.5 do 10.5.6

Postprzez wodawoda » 2 sty 2009, o 22:18

( Jak w ustawieniach systemowych próbuję odpalić "Networks" (używam angielskiej wersji językowej) to wskaźnik myszy robi się "zajęty" (ta kolorowa piłeczka się kręci). I tak już bez końca. Czy tam się ustawia sieć w MacOSX 10.5?

jak tak ci sie dzieje to w ogóle masz coś w systemie pokręcone wejść do tej zakładki powinnes bez problemu sprubój jeszcze raz zrobić update i podaj jaką masz karte dzwiekową i zkąd miałes do niej stery( troche tych dystrybucji już mam na płytach)
Avatar użytkownika
wodawoda
 
Posty: 429
Dołączył(a): 27 kwi 2008, o 20:28

Re: Brak dźwięku po aktualizacji z 10.5.5 do 10.5.6

Postprzez MDW » 2 sty 2009, o 22:48

Dziękuję za chęć pomocy w sprawie dźwięku ale chyba coś się już ruszyło w tym temacie. Właśnie przed chwilą wyGOOGLEałem jakieś kolejne sterowniki do karty dźwiękowej na płycie ASUS P5K (ALC883_DS3_hda.pkg.zip). Zainstalowałem i... dźwięk działa! :)

No to żeby tak jeszcze sieć była to byłby komplet...
MDW
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2 sty 2009, o 06:39


Powrót do Karty muzyczne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość

cron