Dźwięk, niby jest a jednak niema (Abit IP35 / ALC888)

Problemy i sterowniki (kexty) do kart muzycznych.

Dźwięk, niby jest a jednak niema (Abit IP35 / ALC888)

Postprzez mk » 25 cze 2008, o 15:41

Witam, problem wygląda następująco działa mi jedno wyjście na głośniki i wyjście na słuchawki (cyfrowego nie testowałem), wejścia nie działają.
System pokazuje że wejścia sa ok, jak podłącze mikrofon albo Line in, niby jest dzwięk w preferencjach systenowych kreski pokazujęce dzwięk podskakują, ale nic nie słychać. :|
Próbowałem instalować róznego rodzaju kexty, próbowałem też Taruga patcher 1.20, i kilka różnych plików txt, próbowałem też usuwać zbędne kexty ,nie wiem czy to dobrze robiłem,po prostu usuwałem je do kosz, nie znam sie na konsoli. Uaktualniłem też bios płyty głównej, w biosie przestawiłem z HD na AC97 i nic z tego.
Prosze o jakieś rady bo ja nie mam już pomysłów co z tym robić, podkreślam że od niedawna opiekuje się Leopardem, i troche jestem w tej kwesti ciemny. :roll:
Pozdrawiam i z góry dzięki.
mk
 
Posty: 26
Dołączył(a): 2 maja 2008, o 11:19

Re: Dźwięk, niby jest a jednak niema (Abit IP35 / ALC888)

Postprzez laborman » 25 cze 2008, o 16:46

Spróbuj jeśli jeszcze tego nie robiłeś starszą wersję Taruga patch. Mi np kiedyś przy 1.20 w ogóle dźwięk nie działał. Zastosowałem wtedy 1.15 i było ok.
Commodore 64
OSX 10.5.7 Retail
OSX 10.6 10A394
Avatar użytkownika
laborman
 
Posty: 562
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 11:23
Lokalizacja: Deep Space 9

Re: Dźwięk, niby jest a jednak niema (Abit IP35 / ALC888)

Postprzez 314TeR » 25 cze 2008, o 21:43

Po zmianach w *.kext - kasowałeś cache?? /S/L/Extensions.mkext ??

Zrób sobie własny codec.dump pod linuxem wg instrukcji Tarugi i zaplikuj go na czyste vanilla kexty.
Avatar użytkownika
314TeR
 
Posty: 565
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 13:18

Re: Dźwięk, niby jest a jednak niema (Abit IP35 / ALC888)

Postprzez mk » 27 cze 2008, o 23:15

Witam,
wypróbowałem kilka poprzednich wersji Taruga Patcher i dalej to samo, za każdym razem pokazuje że wszystko zainstalowało się poprawnie (mic, line in, line out, headphones i digital out), więc myśle że gdzieś indziej leży przyczyna tego dziwnego zachowania.
Po zmianach w *.kext - kasowałeś cache?? /S/L/Extensions.mkext ??

Ogólnie konsola to dla mnie czarna magia, jesli muszę robić coś w konsoli to przeważnie tylko
poprzeż ctr+c i ctr+v ;)
Gdy usuwałem kexty to nic nie zmieniałem w Extensions.mkext.
Może ktoś mi doradzi jakie kexty usunąć i jak to poprawniw zrobić? Z góry dzięki.
mk
 
Posty: 26
Dołączył(a): 2 maja 2008, o 11:19

Re: Dźwięk, niby jest a jednak niema (Abit IP35 / ALC888)

Postprzez reflexblue » 29 cze 2008, o 20:23

Ustaw bios na HD Audio zamiast AC97
tutaj masz kexty leoparda dla alc 888
http://rapidshare.com/files/125913106/ALC888.zip.html
Na poczatku wywal pliki AppleHDA.kext i ALCInject.kext

Terminal:
sudo -s
Password:
cd /System/Library/Extensions

rm -R AppleHDA.kext
rm -R ALCInject.kext

oraz jesli istnieja

rm -R AC97Audio.kext
rm -R AppleAzalia.kext

Finder:
skopiuj pliki z archiwum do katalogu extensions.
Uwaga: w archiwum sa 2 rozne AppleHDA.kext, na wypadek
gyby cos nie dzialalo, kopujemy tylko jeden z nich.

Terminal:
chown -R 0:0 AppleHDA.kext
chown -R 0:0 HDEnabler.kext

chmod -R 755 AppleHDA.kext
chmod -R 755 HDEnabler.kext

przeloguj sie lub zrestartuj ...
10.5.6|GA-G33M-DS2R mATX, E8200, GF8600GT 2xDVI/HDMI,HD,LCD/TV),8G RAM,
Dlink DWA-547/bgn,2xFW,2xSATA HD (2TB),SATA/DVD-R,HD-ALC889 (SPDiF I/O),
Apple KB+Razer/AppleRemote/SilverStone Grandia/Corsair HXEU
MAC: MBP2.14/3G RAM, iMac 24"Alu
Avatar użytkownika
reflexblue
 
Posty: 83
Dołączył(a): 27 kwi 2008, o 00:33

Re: Dźwięk, niby jest a jednak niema (Abit IP35 / ALC888)

Postprzez mk » 2 lip 2008, o 18:15

Sukces (chyba), kexty super doszło mi jeszcze jedno wyjscie wyjscie i jedno cyfrowe, ale mniejsza z tym bo dalej jest to samo czyli mikrofon i line in są wykrywane ale nie dają dzwięku.
I tu niespodzianka, grzebałem sobie w Adobe Premiere, w opcji Capture/ Audio jest opcja Speaker on/off (dodatkowo jest wybór line in, mic, i dital in). Po wybraniu którejś z opcji i wybraniy speaker on jest dzwięk (in). :)
Wniosek z tego taki że potrzebny jest jeszcze jakis dodatkowy program aby słyszeć dzwięk wchodzący. :idea:
Czyli problem rozwiązany, dzięki za pomoc.

A i jeszcze jedna rzecz dla osób korzystających z tego wątku, w poscie reflexblu wkradły sie literówki w nazwach kextów.
mk
 
Posty: 26
Dołączył(a): 2 maja 2008, o 11:19

Re: Dźwięk, niby jest a jednak niema (Abit IP35 / ALC888)

Postprzez wodawoda » 4 lip 2008, o 11:56

mam taki problem zainstalowałem nowe stery od tarugi w końcu zobaczyło wbudowane audio jako intel high definition audio
ale dzwięku niema w preferęcjach pisze ze niema audio,prubowałem zainstalowac znowu paczke z leo4all ale nic nie zmienia.hodzi o 889a
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
wodawoda
 
Posty: 429
Dołączył(a): 27 kwi 2008, o 20:28


Powrót do Karty muzyczne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron