Realtek 8211BL .

Problemy i sterowniki (kexty) do kart LAN i Wireless (karty WiFi) oraz pozostały sprzęt sieciowy.

Realtek 8211BL .

Postprzez frondeus » 15 cze 2010, o 17:23

Witam. Ostatnio pierwszy raz w życiu zainstalowałem Mac OS X (Kalyway 10.5.2).
Całość przebiegła bezproblemowo. Jednakże moja karta sieciowa nie była wykrywana.
Sciagnalem forcedeth.kext i przez windowsa dodalem wlasna karte sieciową do listy tak jak tutaj to opisano:
try forcedeth.pkg from zephyroth 10.5.2 dvd and edit info.plist in forcedeth.kext after installation
locate strings


<key>IOPCIPrimaryMatch</key>

<string>0x005710DE 0x003710DE 0x003810DE
0x005610DE 0x005710DE 0x008610DE
0x008C10DE 0x00DF10DE 0x00E610DE
0x037210DE 0x037310DE</string>


and insert 0xYYYY10DE (YYYY=dev_id and you can find it in .inf from win driver or in device manager, for realtek 8211BL YYYY=0450)

after that use
sudo kextload -v /System/Library/Extensions/forcedeth.kext

known problems: to prevent ethernet vs firewire conflict you may need to disable ieee1394 onboard in BIOS

this sollution tested on Gigabyte GA-M56S-S3 (Nforce 560, Realtek HD Audio ALC888, PHY RTL 8211BL), Amd x2 BE-2350, Geforce 7600GS 256MB, 2x1Gb DDR2-800 and Leopard 10.5.2 (Zephyroth 10.5.2 for AMD)


Płytę główną mam tą samą : Gigabyte GA-M56S-S3 (Nforce 560, Realtek HD Audio ALC888, PHY RTL 8211BL) . Wszystko przebiegło pomyłślnie - Leoś wykrył kartę, lecz nie mogę się połączyć z routerem.

przy ustawieniach domyślnych (DHCP) dostaje adres IP, ale jakiś dziwny. Router mam ustawiony na zakres 192.168.2.100 do 192.168.2.200 tymczasem dostaje coś w stylu 168.XXX.YYY.ZZZ (dokładnie nie pamiętam gdyż piszę z Windowsa i nie mam jak sprawdzić).

przy ustawieniach manualnych :
IP : 192.168.2.111
Mask 255.255.255.0
Gateway: 192.168.2.1
DNS : 192.168.2.1

Pokazuje Connected, lecz nadal nie mam połączenia (z Routerem, gdyż po wpisaniu w Safari 192.168.2.1 nie wyskoczył panel konfiguracyjny).
Dane na pewno są prawidłowe gdyż identyczne mam na Windowsie.

Co jest nie tak? Kext?

2 pytanie: czy można użyć iPod Touch który jest podłączony do USB jako karty sieciowej typu wireless?

3 pytanie: Tu odchodze od tematu ale uznałem że nie ma sensu tworzyć nowego tematu dla takiej drobnostki.
Gdy korzystam z Windows musze w BIOSIE przestawiac typ dysku na IDE. A gdy uruchamiam Leo, musze przestawic na AHCI. Czy to normalne? czy bez reinstalacji któregoś da się to obejść?

Dziękuję wszystkim za uwagę i proszę o rady i odpowiedzi
frondeus
 
Posty: 12
Dołączył(a): 13 cze 2010, o 15:36

Powrót do Karty sieciowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron