Sterownik do Realtek RTL8168B/8111B (Asus P5B)

Problemy i sterowniki (kexty) do kart LAN i Wireless (karty WiFi) oraz pozostały sprzęt sieciowy.

Sterownik do Realtek RTL8168B/8111B (Asus P5B)

Postprzez kleskus » 20 cze 2009, o 19:55

Witam.
Mam liveboxa tp... Ale niestety neta już nie. Zainstalowałem iPC, z nim sterowniki do różnych kart realteka, ale do mojej niestety niema... Dlatego potrzebuje sterowników, solucji. Prosze o pomoc.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 23 cze 2009, o 22:24 przez rzooff, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Zmiana tematu: 8187 na RTL8168B/8111B
kleskus
 
Posty: 8
Dołączył(a): 20 cze 2009, o 19:52

Re: Sterownik do Realtek RTL8168B/8111B (Asus P5B)

Postprzez rzooff » 20 cze 2009, o 22:39

Po co wybierałeś sterowniki do innych kart? One tylko mogą sprawić, że nawet jak zainstalujesz te właściwe, to one nie zadziałają.
Sprawdź czy nie jest to 8187B lub 8187L, a sterowniki znajdziesz - o dziwo - na stronie realteka.
Retail 10.6.3(64bit) + Chameleon 2 | ASUS P5B-V | C2D E4600 2,4 Ghz | 4GB DDR2 800Mhz | GeForce 8400GS
Retail 10.6.3(32bit) + Chameleon 2 | Toshiba Satellie L40-17R
rzooff
 
Posty: 1114
Dołączył(a): 19 gru 2008, o 13:21
Lokalizacja: warszawa

Re: Sterownik do Realtek RTL8168B/8111B (Asus P5B)

Postprzez kleskus » 21 cze 2009, o 02:34

Problem w tym że strona realteka nie działa... :P Najpierw bym tam spróbował w normalnych okolicznościach.
Jutro próba z iPC 10.5.6 z live DVD. Tylko muszę skoczyć po płytke dvd9. Następne pytanie, jaka karta jest na tej płycie... Na stronie Asusa nie piszę, a w necie, co forum można spotkać co innego. 8187 - tak przypuszcza, ale wersja L jest w modelu Deluxe, jak szukałem do niej sterowników to w nazwie mają "Wireless", więc to chyba od wifi?

Co do sterowników, to dopiero zaczynam zabawę z OS X, a bez dostępu do neta... podczas instalacji, można się pogubić.
Pozdro.
kleskus
 
Posty: 8
Dołączył(a): 20 cze 2009, o 19:52

Re: Sterownik do Realtek RTL8168B/8111B (Asus P5B)

Postprzez rzooff » 21 cze 2009, o 13:02

Dziś strona działa działa.
Tylko, że RTL8187L i B to są chipy kart sieciowych WiFi...
Dziwi mnie tylko, że nie wiesz co masz na pokładzie. To nie miałeś wcześniej żadnego systemu operacyjnego na tym kompie?
Retail 10.6.3(64bit) + Chameleon 2 | ASUS P5B-V | C2D E4600 2,4 Ghz | 4GB DDR2 800Mhz | GeForce 8400GS
Retail 10.6.3(32bit) + Chameleon 2 | Toshiba Satellie L40-17R
rzooff
 
Posty: 1114
Dołączył(a): 19 gru 2008, o 13:21
Lokalizacja: warszawa

Re: Sterownik do Realtek RTL8168B/8111B (Asus P5B)

Postprzez kleskus » 21 cze 2009, o 14:31

Miałem, nigdy nie instalowałem do niej sterowników bo używam odbiornika WiFi wpiętego do USB. Problem w tym że nigdzie na necie nie można znaleźć info jaki to układ...
kleskus
 
Posty: 8
Dołączył(a): 20 cze 2009, o 19:52

Re: Sterownik do Realtek RTL8168B/8111B (Asus P5B)

Postprzez rzooff » 21 cze 2009, o 14:43

Windows: Panel sterowania -> menedżer urządzeń -> karty sieciowe...
Obrazek
Czarna magia normalnie ;)
Retail 10.6.3(64bit) + Chameleon 2 | ASUS P5B-V | C2D E4600 2,4 Ghz | 4GB DDR2 800Mhz | GeForce 8400GS
Retail 10.6.3(32bit) + Chameleon 2 | Toshiba Satellie L40-17R
rzooff
 
Posty: 1114
Dołączył(a): 19 gru 2008, o 13:21
Lokalizacja: warszawa

Re: Sterownik do Realtek RTL8168B/8111B (Asus P5B)

Postprzez kleskus » 21 cze 2009, o 20:05

Ojoj... Wstyd mi.
W takim razie wiem już jaką mam kartę:
Obrazek
Obrazek
Ale na Macu już tak różowo nie jest, nie mam pojęcia dlaczego pokazuje że kabel sieciowy nie jest podpięty, mimo że jest. W biosie karta jest włączona (zresztą widać po screenie z Windowsa), ale na Macu nie mogę jej skonfigurować. Co mogę robić źle? Możliwe że to przez to że zainstalowałem złe sterowniki? Na płytce z iPC są do kart realteka (obsługują modele 8168/8111 ale nic nie pisze o magicznej literce "B"), mogą nei pasować do magicznego modelu "B"? Nie do tej karty?

E: Możliwe że karta sieciowa jest uszkodzona? W Windowsie ją poprawnie wykrywa...
kleskus
 
Posty: 8
Dołączył(a): 20 cze 2009, o 19:52

Re: Sterownik do Realtek RTL8168B/8111B (Asus P5B)

Postprzez rzooff » 21 cze 2009, o 22:15

Jeśli karta działa dobrze pod Win to znaczy, że działa.
Na pierwszy rzut oka wygląda jakbyś wyłączył kartę w biosie. Skoro tak nie jest, to zawsze może być coś nie tak ze sterownikami. Ja ogólnie jestem zdania, że w przypadku tzw. dystrybucji najlepiej jest instalować goły system, a sterowniki podogrywać sobie już samemu. Często jest tak, że coś niby do wyboru jest, ale jest to jakaś błędna wersja lub źle się instaluje - to nie są aplikacji profesjonalnie przetestowane ;)
Ale może po prostu musisz tą kartę aktywować - uruchom konfigurator -> "Assist Me" i zobacz co będzie.

Nie miałem do czynienia akurat więc gotowego rozwiązania niestety Ci nie podam. Wiesz już jak się nazywa, więc teraz pora poszukać co i jak. Przede wszystkim na forach insanelymac i hackint0sh.
Z tego, co czytałem, nie powinno być z tą kartą specjalnych problemów. Dokładnie taka jest np. w bardzo popularnych płytach Gigabyte'a EP35-DS3L - może też i po tym kluczu trafisz na jakieś info.

Przed ewentualną instalacją nowych sterowników, nie zapomnij o wyrzuceniu poprzednich!
Retail 10.6.3(64bit) + Chameleon 2 | ASUS P5B-V | C2D E4600 2,4 Ghz | 4GB DDR2 800Mhz | GeForce 8400GS
Retail 10.6.3(32bit) + Chameleon 2 | Toshiba Satellie L40-17R
rzooff
 
Posty: 1114
Dołączył(a): 19 gru 2008, o 13:21
Lokalizacja: warszawa

Re: Sterownik do Realtek RTL8168B/8111B (Asus P5B)

Postprzez kleskus » 23 cze 2009, o 15:33

Spróbowałem różne sterowniki, polecane na tych stronach. Teraz niby kabel jest podpięty... Ale jak wypnę to też pisze że jest... Coś tu jest nie tak dalej...
Obrazek
Obrazek
Wydaje mi się że ta karta jest źle zainstalowana dalej... System postawiłem bez sterowników do sieciówki, a i tak wykryło mi połączenie...
kleskus
 
Posty: 8
Dołączył(a): 20 cze 2009, o 19:52

Re: Sterownik do Realtek8187 (Asus P5B)

Postprzez woytas » 23 cze 2009, o 19:58

Tutaj są jakieś stery:

http://www.realtek.com.tw/downloads/dow ... s=true#357

Oczywiście ściagnij te pod Mac Os X ;)
Ostatnio edytowano 23 cze 2009, o 22:28 przez rzooff, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Tu tytuł zostawiam, bo link jest do 8187 (zgodnie z pierwotnym tytułem wątku)
Macbook White 2,1 : Core2Duo 2Ghz, 2GB DDR RAM GMA950
Avatar użytkownika
woytas
 
Posty: 249
Dołączył(a): 8 sty 2008, o 10:47

Następna strona

Powrót do Karty sieciowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron