ATI X1600 256MB - Rozdzieczość

Problemy i sterowniki (kexty) do kart graficznych.

ATI X1600 256MB - Rozdzieczość

Postprzez Woocash » 19 sty 2009, o 12:16

Witam!
To mój pierwszy post na forum, ale nie oznacza to, że jestem kompletnym laikiem w sprawach osx86, po kilku próbach udało mi się zainstalować iATKOSa w wersji 5i. Pierwszym jak narazie moim problemem jest rozdzielczość. Otóż czytałem trochę w internecie, ściągnąłem kexty do karty, chyba za trzecim razem zadziałały. Więc QE i CI działa. Przejścia są ładne i płynne, pojawiła się również przezroczystość, lecz nadal nie moge zmienić rozdzielczości z 1024x768 na moje 1280x1024. Próbowałem juz kilkoma kextami, próbowałem je edytować itd, ale to zdało się na nic. Co więcej po instalacji kextów do grafiki co jakiś czas dookola kursora zostaje taki kwadracik z tym co akurat się znajdowało po nim.
Czy ktoś z Was wie może jak mi pomóc?
Będę serdecznie wdzięczny.
Pozdrawiam.

PS: Czy zainstalowanie update'u do 10.5.6 poloży system?
EDIT: Czy zmiana distro na iDeneb pomoże?
Woocash
 
Posty: 4
Dołączył(a): 19 sty 2009, o 12:04

Re: ATI X1600 256MB - Rozdzieczość

Postprzez laborman » 19 sty 2009, o 12:54

Przy updacie do 10.5.6 jest całkiem możliwe , ze system może paść. Wszystko zależy od sprzętu, a tego w twoim przypadku nie znam. Co do rozdzielczości można spróbować wpisać ja "na sztywno" w com.apple.Boot.plist. Jednak to nie zawsze działa.
Commodore 64
OSX 10.5.7 Retail
OSX 10.6 10A394
Avatar użytkownika
laborman
 
Posty: 562
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 11:23
Lokalizacja: Deep Space 9

Re: ATI X1600 256MB - Rozdzieczość

Postprzez Woocash » 19 sty 2009, o 13:20

OK, zaraz sprawdzę ta metodę.
A co do sprzetu to tak:
Intel Pentium D 2x2,80GHz
1.5GB RAM DDRII
SATA (ale bez AHCI-nie mozna wlaczyc) SAMSUNG 250GB 7200rpm
Płyta ASUS P5LD2 SE
na iATKOSIE stoje na kernelu ToH
Woocash
 
Posty: 4
Dołączył(a): 19 sty 2009, o 12:04

Re: ATI X1600 256MB - Rozdzieczość

Postprzez Woocash » 19 sty 2009, o 13:34

Tzn. jestem w tym pliku (edytuje go przez nano) ale nie wiem gdzie mam wpisac wartosc rozdzielczosci

EDIT: juz sobie poradzielem i.... dziala! :)
Wielkie dzieki laborman.
Wiesz moze jeszcze jak pozbyc sie tych "kwadracikow pod kursorem"?
Woocash
 
Posty: 4
Dołączył(a): 19 sty 2009, o 12:04

Re: ATI X1600 256MB - Rozdzieczość

Postprzez laborman » 19 sty 2009, o 23:01

To jest przypadłość serowników Calisto . Od początku ich istnienia tak działały i nie wiem czy jest na to jakieś rozwiązanie.
Commodore 64
OSX 10.5.7 Retail
OSX 10.6 10A394
Avatar użytkownika
laborman
 
Posty: 562
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 11:23
Lokalizacja: Deep Space 9

Re: ATI X1600 256MB - Rozdzieczość

Postprzez Woocash » 20 sty 2009, o 11:27

Aha,
skoro nie znasz metody na pozbycie sie ich to czy znasz moze sterowniki pod ta karte (X1600 256MB 71c2) bez tych, jak sie dowiedzialem, artefaktow?
bo te Calisto pomijajac te artefakty sprawuja sie dobrze (QE i CI pieknie dziala)
Woocash
 
Posty: 4
Dołączył(a): 19 sty 2009, o 12:04


Powrót do Karty graficzne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

cron