kalyway 10.5.2 rozdzielczość

Problemy i sterowniki (kexty) do kart graficznych.

kalyway 10.5.2 rozdzielczość

Postprzez mara78 » 9 wrz 2008, o 08:58

Zainstalowałem kalywaya 10.5.2, Niestety nie moge zmienic rozdzielczosci mam tylko 1024x768.
Moja grafika to intel gma 950, próbowałem różnych sterowników, min ze strony Wiki, i nic nie działa.
Może ktoś ma sprawdzony sposób na 1280X1024 .
mara78
 
Posty: 8
Dołączył(a): 27 sie 2008, o 12:26

Re: kalyway 10.5.2 rozdzielczość

Postprzez 314TeR » 9 wrz 2008, o 12:37

Brakuje ci działającej w trybie sprzętowym karty. Szukaj tematów związanych z uruchomieniem QE, CI Twojej karty - GMA950.
Avatar użytkownika
314TeR
 
Posty: 565
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 13:18

Re: kalyway 10.5.2 rozdzielczość

Postprzez mara78 » 9 wrz 2008, o 23:41

Spróbowałem już z 30 kextow i niestety nadal karta nie dziala tak jak powinna.
Przy próbie wpisania rozdzieczośći na sztywno do pliku com.apple.Boot.plist, system wogóle nie chciał się podnieść.
Kod: Zaznacz cały
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
   <key>Kernel</key>
   <string>mach_kernel</string>
   <key>Kernel Flags</key>
   <string></string>
   <key>Timeout</key>
   <string>5</string>
         <key>Graphics Mode</key>
         <string>1280x1024x32@85</string>
</dict>
</plist>
 
mara78
 
Posty: 8
Dołączył(a): 27 sie 2008, o 12:26

Re: kalyway 10.5.2 rozdzielczość

Postprzez laborman » 10 wrz 2008, o 11:57

GMA 950 to trudny przeciwnik mi udało się kiedyś zmusić ją do optymalnej pracy w kosmiczny sposób. Potrzebujesz jednego małego pliku z dystrybucji ToH. Ładujesz instalkę 10.5.2 którą masz wraz ze sterownikami do gma. Potem tylko z dystrybucji ToH potrzebujesz plik o nazwie (o ile dobrze pamiętam) itegratedframebufer.kext.
Kiedyś przypadkowo zauważyłem że na ToH GMA 950 działało idealnie, a po zmianie na inną nowszą dystrybucję żadne kexty nie zmusiły GMA do poprawnej pracy.
Commodore 64
OSX 10.5.7 Retail
OSX 10.6 10A394
Avatar użytkownika
laborman
 
Posty: 562
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 11:23
Lokalizacja: Deep Space 9

Re: kalyway 10.5.2 rozdzielczość

Postprzez mara78 » 10 wrz 2008, o 12:53

A jak jest z tym wpisem rozdzielczośći na sztywno?
U niektórych podobno to działa. Czy mój wpis jest poprawny? Czy mam gdzieś błąd?
Po zmianie pliku system nie startuje :cry:
mara78
 
Posty: 8
Dołączył(a): 27 sie 2008, o 12:26

Re: kalyway 10.5.2 rozdzielczość

Postprzez laborman » 10 wrz 2008, o 18:58

Jeżeli mam być szczery taki wpis na sztywno nigdy mi nie działał.
Commodore 64
OSX 10.5.7 Retail
OSX 10.6 10A394
Avatar użytkownika
laborman
 
Posty: 562
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 11:23
Lokalizacja: Deep Space 9

Re: kalyway 10.5.2 rozdzielczość

Postprzez 314TeR » 11 wrz 2008, o 01:16

Mój com.apple.Boot.plist wygląda następująco:

Kod: Zaznacz cały
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple Computer//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
   <key>Kernel</key>
   <string>mach_kernel</string>
   <key>Kernel Flags</key>
   <string></string>
   <key>Graphics Mode</key>
   <string>1920x1200x32</string>
   <key>device-properties</key>
   <string>4b00000001000000010000003f0000000100000002010c00d041030a0000000001010600031c0101060000007fff0400160000006200750069006c0074002d0069006e0000000500000001</string>
</dict>
</plist>


najważniejsze linijki to:
Kod: Zaznacz cały
   <key>Graphics Mode</key>
   <string>1920x1200x32</string>


Pierwsza linia to klucz, druga to wartość, wpisujesz wg schematu:
Kod: Zaznacz cały
rozd.poziom x rozd.pionowa x głebia.kolorów.

U Ciebie dodatkowo na końcu widzę @85 - domyślam się że to odświeżanie. Usuń na razie to i zobacz czy ruszy Ci. Jeśli masz monitor LCD to te @85 jest zupełnie zbędne.
Avatar użytkownika
314TeR
 
Posty: 565
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 13:18

Re: kalyway 10.5.2 rozdzielczość

Postprzez mara78 » 11 wrz 2008, o 22:07

Po zmianie wpisu na
Kod: Zaznacz cały
<key>Graphics Mode</key>
<string>1280x800x32</string>
system uruchamia się, ale nadal w 1024x768.
mara78
 
Posty: 8
Dołączył(a): 27 sie 2008, o 12:26

Re: kalyway 10.5.2 rozdzielczość

Postprzez 314TeR » 12 wrz 2008, o 09:22

Zainstaluj ToH'a tak jak radził laborman - jak będzie Ci działać poprawnie VGA, to wyciągnij kexty i do obecnej instalacji podmieniaj je, aż Ci VGA ruszy.

Albo poszukaj np na insanelly wątków o GMA950 - niby to samo jest w mac mini, mac bookach i pecetach, ale widać nie do końca...
Avatar użytkownika
314TeR
 
Posty: 565
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 13:18

Re: kalyway 10.5.2 rozdzielczość

Postprzez laborman » 12 wrz 2008, o 11:36

Nie trzeba wyciągać wszystkich kextów, wystarczy ten jeden framebufer i będzie działać.
Commodore 64
OSX 10.5.7 Retail
OSX 10.6 10A394
Avatar użytkownika
laborman
 
Posty: 562
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 11:23
Lokalizacja: Deep Space 9

Następna strona

Powrót do Karty graficzne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

cron