EFI GFX Strings i ATI 3870

Problemy i sterowniki (kexty) do kart graficznych.

EFI GFX Strings i ATI 3870

Postprzez 314TeR » 24 cze 2008, o 00:35

Postanowiłem sprawdzić czy mógłbym zastąpić "natit.kext" EFI Stringiem, niestety napotkałem na niemiłą niespodziankę. String wygenerowałem przy użyciu najnowszego EFIStudio, dostępnego na forum netkasa. Obecnie jak próbuje użyć Stringa to system przy starcie przełącza się z trybu textowego w graficzny, widzę niebieskie ładne tło i zwiecha... nawet kursora brak, żadnego kolorowego wiatraczka, etc... Miał ktoś podobne problemy z EFIStudio, albo może komuś udało się poprawnie wygenerować EFI String dla 3870.

Z ciekawostek powiem tyle, że sama karta jest dziwnie rozpoznawana przez system, tzn bez jakiegokolwiek natita, na czystych kext'ach z 10.5.2 lub 10.5.3 startuje w trybie graficznym, ale na ekranie jest totalna sieczka, ale wystarczy wrzucić samego natita i wszystko rusza OK... Myślałem na początku że może to być wina Chameleona, że nie przepuszcza efi stringów, ale nie... po przywróceniu PC_EFI V8 jest dokładnie ten sam efekt... zwiecha przy przejściu z trybu tekstowego w graficzny...

Ma ktoś pomysły gdzie zajrzeć, jak go kopnąć...
Avatar użytkownika
314TeR
 
Posty: 565
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 13:18

Re: EFI GFX Strings i ATI 3870

Postprzez wodawoda » 24 cze 2008, o 15:32

Kod: Zaznacz cały
http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=96664
niewiem chyba nie ale...
Avatar użytkownika
wodawoda
 
Posty: 429
Dołączył(a): 27 kwi 2008, o 20:28

Re: EFI GFX Strings i ATI 3870

Postprzez 314TeR » 24 cze 2008, o 19:00

wodawoda napisał(a):
Kod: Zaznacz cały
http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=96664
niewiem chyba nie ale...


Niestety - to dotyczy zupełnie czegoś innego.

Szukam nadal rozwiązania czemu mi się wiesza system po dodaniu GFX Stringa. Porównałem dziś plik ATI Radeon HD 3800 - 512MB.plist z pakietu EFIStudio, którego używa się do wygenerowania GFX Stringa z info.plist znalezionego wewnątrz Natit.kext. Oba pliki są identyczne, więc czy problem może być w nieprzekazywaniu parametrów do jądra?? Czytał ktoś o innych przyczynach takiego zachowania?
Avatar użytkownika
314TeR
 
Posty: 565
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 13:18

Re: EFI GFX Strings i ATI 3870

Postprzez wodawoda » 24 cze 2008, o 19:14

Mam podobny problem z radkiem 2600 pro znalazłem stringa niedzialal .Myślałe ze to wina gfx string mam 256 a string mniemałem ze jest do 512 w czym otworzyłes infoPlist.string?
Avatar użytkownika
wodawoda
 
Posty: 429
Dołączył(a): 27 kwi 2008, o 20:28

Re: EFI GFX Strings i ATI 3870

Postprzez wodawoda » 24 cze 2008, o 19:19

Kod: Zaznacz cały
http://forum.osx86scene.com/viewtopic.php?f=10&p=25059
a moze to?
Avatar użytkownika
wodawoda
 
Posty: 429
Dołączył(a): 27 kwi 2008, o 20:28

Re: EFI GFX Strings i ATI 3870

Postprzez wodawoda » 24 cze 2008, o 19:34

wlasnie przetestowalem wysypało "mrowisko" restart i -v -x -f i mam tyle ze beznadziejną rozdzielczością bez quart extreme
ATI Radeon HD 2600 Pro:

Model zestawu układów: ATI,RadeonHD2600
Typ: Monitor
Magistrala: PCIe
Szerokość szyny PCIe: x16
VRAM (łącznie): 835 MB ale to jest zastanawiające
Producent: ATI (0x1002)
ID urządzenia: 0x9589
ID korekty: 0x0000
Korekta ROM: 113-B2250F-207
Wersja sterownika EFI: 01.00.207
Monitory:
Monitor:
Rozdzielczość: 1024 x 768
Głębia: kolor 32-bitowy
Core Image: Oprogramowanie
Monitor główny: Tak
Odbicie lustrzane: wył.
Aktywny: Tak
Quartz Extreme: Nieobsługiwany
QuartzGL: Obsługiwany
Złącze monitora:
Avatar użytkownika
wodawoda
 
Posty: 429
Dołączył(a): 27 kwi 2008, o 20:28

Re: EFI GFX Strings i ATI 3870

Postprzez 314TeR » 24 cze 2008, o 20:40

Wygenerowałem EFI String poprzez EFIStudio i z "łapki", okazało że wygenerowany string jest identyczny. Skorzystałem też z instalatora podanego przez wodawoda i niestety bez rezultatu. Co ciekawe ten instalator wygenerował zupełnie inny string. Na razie bez postępów - system zawiesza się przy starcie w momencie przejścia z trybu tekstowego w graficzny... :evil:
Avatar użytkownika
314TeR
 
Posty: 565
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 13:18

Re: EFI GFX Strings i ATI 3870

Postprzez 314TeR » 3 lip 2008, o 20:33

Udało mi się troszkę popchnąć sprawę dalej. Okazuje się że same EFI Stringi doskonale działają, ale nie dla mojej VGA. Np EFI String dla samej karty sieciowej działa doskonale i dzięki temu rozwiązuje błąd z Time Machine.

Szukam sprawdzonego pliku hex lub plist dla ATI Radeon HD 3870 512MB...
Avatar użytkownika
314TeR
 
Posty: 565
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 13:18


Powrót do Karty graficzne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron