Problem z chipsetem H55

Problemy z instalacją oraz aktualizacją OSx86 Leopard (10.5)

Problem z chipsetem H55

Postprzez kundzio83 » 21 wrz 2010, o 08:49

Witajcie,

Ciesze się że znalazłem polskie forum hackmaniaków. Zarówno jest to dla mnie źródło informacji jak i wielka baza wiedzy. Niestety ślizgam się moim problemem, mam nadzieję że uda Wam się go rozwiązać. :oops:

Na starie sprzęt:
Proc: Intel Pentium G6950 @ 2.80GHz
Płyta: Intel Desktop Board DH57JG
Chipset: H55 (Wbudowany układ graficzny 45nm w procesor, tak jak w przypadku i3, i5 i i7)
Karta sieciowa: Intel Gigabite 10/100/1000
Napęd DVD Samsung (SATA)
Pamięć: 2x 2048 DDR3 1066MHz
Dysk: Samsung F1 1TB, 64MB Cachu

Zassałem z sieci dwie dystrybucje, z zagramanicznych, które były wymienione na zagramanicznych forach:
- iAktos: 10.5.7 (v7, bynajmniej tak było podpisane ISO)
- Kalaway: 10.5.2

I tu zaczyna się piekiełko: pierwszy iAktos ukazuje błąd ..."boot list not found" i stoi w miejscu. Drugi zaś odpala się normalnie z parametrem -v ale staje na komendzie "Still waiting for root device" która powtarza się kilkukrotnie aż z palca da się jej trzech króli albo reset :cry: . Odnalazłem w wątku http://forum.osx86.pl/viewtopic.php?f=17&t=219 o zmianie IDE na AHCI ale niestety bez zmian, komunikat ten sam. Zacząłem się zastanawiać czy dystrybucje, które wybrałem są OK, i czy pod konfigurację sprzętową jest jakaś sprawdzona dystrybucja która nie będzie sprawiała znaczących problemów.

Dzięki za pomoc, w sprawie,
Kundzio83
kundzio83
 
Posty: 1
Dołączył(a): 20 wrz 2010, o 21:28

Re: Problem z chipsetem H55

Postprzez Baszta » 21 wrz 2010, o 20:45

Hmm. Ciężko coś powiedzieć, ale na początek poszukaj jednak innej dystrybucji, iAtkos S3 najlepiej. Głównym problemem może być ta zintegrowana grafika. Przyda ci się też parametr cpus=1 oraz inne potrzebne. To nie jest jedyne polskie forum o OSx86 ;P
Baszta
 
Posty: 75
Dołączył(a): 5 paź 2009, o 10:02


Powrót do OSx86 Leopard (10.5)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość

cron