Asus F3SG i Ideneb 1.4 10.5.6

Problemy z instalacją oraz aktualizacją OSx86 Leopard (10.5)

Asus F3SG i Ideneb 1.4 10.5.6

Postprzez SanTi » 20 lip 2009, o 14:41

Witam posiadam laptop Asus F3SG sprawdziłem wszystkie podzespoły zrobiłem acronisem os rozdzielenie na xp i mac po czym przygotowałem partycje pod maca i zainstalowałem go oczywiscie probowałem go dostosowac do moich danych z lapka, ale nie byłem pewien rzeczy wszystkich wiec 1 instal dałem wszystko do instalacji potem wybierałem ale efekt był ten sam za kazdym razem 1 uruchomienie po instalacji kończyło sie na odpalenie z dysku maca i pokazane szare tło z jabłkiem i nic dalej zero pracy dysku procka ani nic.. i tak stoi i stoi, oczywiscie użyłem Ideneb 1.4 10.5.6 bo ani iatkos 7v ani jas 1.4.9 ani żaden xxx 1.5.6 nie odpalił wogole do instalki nawet oprocz ideneb pomocy bo bardzo chce zobaczyc Leo w akcji i moze w przyszłości przenieść sie na niego

Dane kompa
Typ procka: Mobile DualCoreIntel Pentium T2390, 1866Mhz
Płyta głowna: Asus F3000Sg Series Notebook
Grafa: Nvidia GeForce 9300M G
Wi Fi : Intel Pro Wireless 3945ABG
Audio: Realtek ALC660
Karta sieciowa: Atheros L1 Gigabit Ethernet 10/100/1000 Base-T Controle
Pomocy czytałem wszystkie posty serio i nie znalazłem niczego podobnego wiec zakładam ten wątek
Ostatnio edytowano 20 lip 2009, o 16:02 przez rzooff, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawka tematu...
SanTi
 
Posty: 6
Dołączył(a): 20 lip 2009, o 14:27

Re: Ideneb 1.4 10.5.6 problem po instalacji jabłko i nic dalej

Postprzez rzooff » 20 lip 2009, o 14:56

Jake są chipsety płyty głównej?
Co dokładnie powybierałeś przy instalacji?
Retail 10.6.3(64bit) + Chameleon 2 | ASUS P5B-V | C2D E4600 2,4 Ghz | 4GB DDR2 800Mhz | GeForce 8400GS
Retail 10.6.3(32bit) + Chameleon 2 | Toshiba Satellie L40-17R
rzooff
 
Posty: 1114
Dołączył(a): 19 gru 2008, o 13:21
Lokalizacja: warszawa

Re: Ideneb 1.4 10.5.6 problem po instalacji jabłko i nic dalej

Postprzez SanTi » 20 lip 2009, o 15:02

Wybrałem sterowniki dzwięku wybrałem wszystkie applikacje wybrałem tam gdzie te voodoo tez wszystkie a potem tylko dwa czyli sse3 i voodo ale nie speed hmm grafike cała nvidie stery do ps2 i keyboard,spolszczenie, i cos achi nie pamietam dokładnie bo troche swierze to dla mnie i wiem ze za ktoryms razem instalacji i wybieraniu pojawił sie ekran jak doczytałem nazywajacy kernel panic bo kazal zrobic uruchominie ponowne w 3 jezykach.... a chipset hmmm Intel Crestline-PM PM965
SanTi
 
Posty: 6
Dołączył(a): 20 lip 2009, o 14:27

Re: Ideneb 1.4 10.5.6 problem po instalacji jabłko i nic dalej

Postprzez rzooff » 20 lip 2009, o 16:01

Kernel to jądro systemu - najważniejsza część. Ty, z listy zmodyfikowanych kerneli, wybrałeś wszystkie jakie były na raz... No i poinstalowały się jeden na drugim. Tymczasem u Ciebie powinien działać oryginalny kernel... Jeśli w innych zakładkach postępujesz podobnie, to dane funkcje/urządzenia też nie zadziałają.

Poczytaj trochę bo tak nigdy nie zainstalujesz tego systemu. Masz względnie przyjazną konfigurację, tylko trzeba najpierw co nieco się dowiedzieć. Wszystko, co potrzebne znajdziesz na forum.
Retail 10.6.3(64bit) + Chameleon 2 | ASUS P5B-V | C2D E4600 2,4 Ghz | 4GB DDR2 800Mhz | GeForce 8400GS
Retail 10.6.3(32bit) + Chameleon 2 | Toshiba Satellie L40-17R
rzooff
 
Posty: 1114
Dołączył(a): 19 gru 2008, o 13:21
Lokalizacja: warszawa

Re: Asus F3SG i Ideneb 1.4 10.5.6

Postprzez SanTi » 20 lip 2009, o 16:46

A moglbys mi pokazac co i jak na linkach bo szukajac słow typu kernel itp to same problemy gdzie nie ma takiego tutka ktory by mi pomogl... nie wiem duzo by ci zajelo powiedziec/ napisac jaka konfiguracje mam ustawic??:(
SanTi
 
Posty: 6
Dołączył(a): 20 lip 2009, o 14:27

Re: Asus F3SG i Ideneb 1.4 10.5.6

Postprzez SanTi » 20 lip 2009, o 22:06

http://www.sendspace.com/file/p4u2rs moze nie najlepsza jakość ale cos widac instalacja tylko z ichx kernel voodo ps2 key i audio alc660 i stoi bo wszedłem przez -s i tak to wyglada jak dam sse3 to pisze o restarcie w 3 jezykach jak daje bez kernela no to tez tak stoi jak przy voodo... co robic:(??
SanTi
 
Posty: 6
Dołączył(a): 20 lip 2009, o 14:27

Re: Asus F3SG i Ideneb 1.4 10.5.6

Postprzez rzooff » 20 lip 2009, o 23:31

Dużo to na tym screenie nie widać... Tyle tylko, że chyba utykasz na:
Kod: Zaznacz cały
Mac framework successfully initialized
Using 16384 buffer headers and 4096 cluster IO buffer headers

Jeśli tak, to najczęściej wiąże się z problemami z ACPI -> wybierz ACPI fix (to są 3 zmodyfikowane kexty: AppleACPIPlatform.kext, AppleAPIC.kext, IOACPIFamily.kext)

Po co Ci voodoo kernel?
Nie wybieraj dodatkowych sterowników - grafika, dźwięk, lan - to tylko potencjalne źródło kłopotów. Im mniej tym lepiej.
Z kextami do 660 są kłopoty i lepiej zainstalować nowy VoodooHDA (sam sprawdzałem - działa z ALC660):

Nie wiem jak wygląda sprawa z LAN Atherosem - musisz poszukać info np. na insanelymac. Natoamiast WiFi nie uruchomisz, ale jest szansa, że względnie niedługo będzie to możliwe:
http://projectcamphor.mercurysquad.com/

Jak ruszy, to, żeby Ci się komp nie zagotował, w pierwszej kolejności doinstaluj jakiś power menagement (np. VoodooPower.kext ). Ewentualnie możesz to spróbować wybrać w instalatorze...
No i pewnie przyda się jakiś SMBIOS - albo Resolver, albo "customowy" MacBook'owy...
Retail 10.6.3(64bit) + Chameleon 2 | ASUS P5B-V | C2D E4600 2,4 Ghz | 4GB DDR2 800Mhz | GeForce 8400GS
Retail 10.6.3(32bit) + Chameleon 2 | Toshiba Satellie L40-17R
rzooff
 
Posty: 1114
Dołączył(a): 19 gru 2008, o 13:21
Lokalizacja: warszawa

Re: Asus F3SG i Ideneb 1.4 10.5.6

Postprzez SanTi » 21 lip 2009, o 10:24

Niestety wgrałem to co ty kazałes i czekam i teraz pojawia sie kołko i sie kreci i kreci .. nerwy mi pusciły wylaczylem i puscilem przez -s i coz wgrywał jakies extesion library szybko to lecialo po czym zatrzymuje sie na tym samym co wtedy (wyglada podobnie do poprzedniego...)
SanTi
 
Posty: 6
Dołączył(a): 20 lip 2009, o 14:27

Re: Asus F3SG i Ideneb 1.4 10.5.6

Postprzez rzooff » 21 lip 2009, o 10:49

Napisz co dokładnie powybierałeś i zamieść screen z błędem widocznym w verbose mode (tylko w takiej jakości by się dało coś przeczytać).

Spróbuje jeszcze z cpus=1
Retail 10.6.3(64bit) + Chameleon 2 | ASUS P5B-V | C2D E4600 2,4 Ghz | 4GB DDR2 800Mhz | GeForce 8400GS
Retail 10.6.3(32bit) + Chameleon 2 | Toshiba Satellie L40-17R
rzooff
 
Posty: 1114
Dołączył(a): 19 gru 2008, o 13:21
Lokalizacja: warszawa

Re: Asus F3SG i Ideneb 1.4 10.5.6

Postprzez SanTi » 21 lip 2009, o 16:47

dokładnie to co kazałes nawet ten cpus 1 tez dałem...... i błąd ten sam co u góry screeen tyle ze przed tym wczytuja sie jakies biblioteki ale strasznie szybko wiec nie da sie zrobic temu foty..
SanTi
 
Posty: 6
Dołączył(a): 20 lip 2009, o 14:27

Następna strona

Powrót do OSx86 Leopard (10.5)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron