Przygotowanie partycji pod Windowsem do instalacji Mac OSx86

Pytania od początkujących, myślących o instalacji Mac OS X na swoim PC.

Przygotowanie partycji pod Windowsem do instalacji Mac OSx86

Postprzez pego » 7 lut 2009, o 22:43

Poprzedni tytuł: "Brak partycji do sformatowania na hfs+ Pomimo dobrych ustaw."
Jak w tytule. Wszystko jest ustawione jak trzeba, ale niestety mac nie formartuje mi przygotowanej przeze mnie partycji na JORNUALED. Ktoś mi powie w czym rzecz? Ustawione było na fat32 i jako primary (podstawowa), również boot był ustawiony na ten dysk. A czy nie trzeba przypadkiem robic jakiś obrazów płyty? Wyczytałem to w tym artykule:
http://msi-wind.com.pl/2008/08/26/mac-os-x-na-moim-msi-wind/
Ale nie jestem pewien tego..
Ostatnio edytowano 8 lut 2009, o 01:22 przez Darson, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Zmieniony temat. Poprzednia część wątku: http://forum.osx86.pl/viewtopic.php?f=17&t=781
OS: iAtkos 10.5.5
MB:Intel DG965SS (965)
CPU:Intel Pentium D 2.66GHz
VGA:NVIDIA GeForce8600GT 256MB (DDR2)
RAM:GoodRam 3x1GB (667mHz)
LAN: Intel 82566DC Gigabit
Audio:SigmaTel HD Audio STAC9227
HDD:WD 250GB SATA
DVD:LiteOn SATA
Avatar użytkownika
pego
 
Posty: 135
Dołączył(a): 31 gru 2008, o 00:53

Re: Brak partycji do sformatowania na hfs+ Pomimo dobrych ustaw.

Postprzez Darson » 7 lut 2009, o 23:27

W tytule piszesz o braku partycji, a w poście, że nie formatuje - chyba nie masz możliwości formatowania...
Jak masz napęd dvd i płyta startuje, to po co kombinować z obrazami?
W tym artykule jest wyraźnie napisane, że to dotyczy laptopa bez napędu dvd.

Wcześniej pisałeś, że wykrywał logiczną...jakieś dziwne rzeczy się dzieją ;>
Kombinuj... może jak będzie partycją pustą, to wykryje?

Może pomoże ponowne formatowanie w windowsie - nie w Partition Magic?

A może ta podstawowa partycja musi być nad logicznymi?


Może lepiej zrób tą partycję w inny sposób:
Przed tym, aby było łatwiej - w Partition Magic zrób tą partycję z FAT32 na pustą, albo zrobisz to już w diskparcie.
Kod: Zaznacz cały
Start -> uruchom -> cmd -> diskpart

Sprawdzamy dyski (jak ktoś ma więcej niż jeden dysk)
Kod: Zaznacz cały
DISKPART> list disk

Wybieramy dysk, który nas interesuje (w tym przypadku powinien być 0)
Kod: Zaznacz cały
DISKPART> select disk 0

Wyświetlamy jakie mamy partycje na dysku:
Kod: Zaznacz cały
DISKPART> list partition

Wybieramy partycję przeznaczoną na Maca (n=numer partycji)
Kod: Zaznacz cały
DISKPART> Select partition n

Jeśli wcześniej nie usunąłeś partycji FAT32 (jak zrobiłeś - pomiń ten krok), wpisz:
Kod: Zaznacz cały
DISKPART> Delete partition

Następnie tworzymy partycję podstawową:
Kod: Zaznacz cały
DISKPART> create partition primary size=n id=af
lub
DISKPART> create partition primary id=af

af oznacza hfs+
n oznacza rozmiar partycji w MB - jeśli nie podasz, stworzy się maksymalna (może się stworzyć 32GB)
Dla przykładu: jeśli podasz size=10000, stworzy się partycja ~10GB (1GB=1024MB)

Sprawdzamy listę partycji, czy się utworzyła:
Kod: Zaznacz cały
DISKPART> list partition

Jak się przestawiło, to ponownie wybieramy partycję (n=numer partycji)
Kod: Zaznacz cały
DISKPART> select partition n

Robimy ją aktywną:
Kod: Zaznacz cały
DISKPART> active

Już możemy wyjść z programu:
Kod: Zaznacz cały
DISKPART> Exit

No i kolejna próba instalacji...
Darson
 
Posty: 154
Dołączył(a): 3 sty 2008, o 23:54

Re: Brak partycji do sformatowania na hfs+ Pomimo dobrych ustaw.

Postprzez pego » 8 lut 2009, o 00:34

Dzieki za Twoj mini tute, ale wlasnie udalo mi sie wkoncu zainstalowac tego maca. Metoda diskpart okazala sie zbawienna w moim przypadku. Ale trzeba bylo ta partycje przygotowac odpwoednio wczesniej.. W najblizszym czasie postram zrobic sie maly tutek-dla zielonych. Bo do niedawna sam taki bylem i w sumie dalej jestem w niektorych kwestiach. Ale byc moze wytlumaczenie baaardzo prosto niekotrych rzeczy nowym userom maca pozwoli uniknac zadawania glupich pytan (a przynajmniej ograniczy)

EDIT
Do tego watku dopisze jeszcze jak mi sie to udalo. Moze sie to komus przyda. Kiedy probowalem formatowac partycje w paragon partition, niby wszytsko bylo ok, bo i format do fat32 wporzadku i primary. Ale podczas instalacji mac mi go nie widzial. Zatem to co zrobilem:
1. W paragonie ustawilem ta partycje jako primary i format do fat32 poczym ja sformatowalem i mialem "free space" - a zrobilem to dlatego bo disk part nie chcial mi sformatowac tej partycji.
2.Potem wszytsko tak jak piszesz wyzej. I mac zainstalowal sie od strzalu. :)

No, a tereaz bedzie kolejna batalia zeby to tam wszytsko poustawiac. Ale mysle ze najgorsze juz mam za soba.. Przy okazji. Mozesz mi powiedziec gdzie sie edytowalo "wpis w rejestrze" maca(ni jestem pewien jak to sie tam nazywa..) zeby zamiast tych lini z danymi ktore przewijaj a sie przez ekran byla np szary ekran czy cos takiego? Gdzie to czytalem na forum ale nie moge tego tereaz znalesc..:/
OS: iAtkos 10.5.5
MB:Intel DG965SS (965)
CPU:Intel Pentium D 2.66GHz
VGA:NVIDIA GeForce8600GT 256MB (DDR2)
RAM:GoodRam 3x1GB (667mHz)
LAN: Intel 82566DC Gigabit
Audio:SigmaTel HD Audio STAC9227
HDD:WD 250GB SATA
DVD:LiteOn SATA
Avatar użytkownika
pego
 
Posty: 135
Dołączył(a): 31 gru 2008, o 00:53

Re: Brak partycji do sformatowania na hfs+ Pomimo dobrych ustaw.

Postprzez Darson » 8 lut 2009, o 01:10

http://forum.osx86.pl/viewtopic.php?f=7&t=742
Na początek te śmieszne linijki jednak mogą się przydać.

...format do fat32 poczym ja sformatowalem...

Coś dużo razy ją formatowałeś ;D

Delete partition - nie formatuje, a usuwa partycję ;)
Darson
 
Posty: 154
Dołączył(a): 3 sty 2008, o 23:54

Re: Brak partycji do sformatowania na hfs+ Pomimo dobrych ustaw.

Postprzez pego » 8 lut 2009, o 01:14

No to fakt... Ale nie bylo inne jmetody zeby w diskpart dalo sie zrobic co sie chce.
OS: iAtkos 10.5.5
MB:Intel DG965SS (965)
CPU:Intel Pentium D 2.66GHz
VGA:NVIDIA GeForce8600GT 256MB (DDR2)
RAM:GoodRam 3x1GB (667mHz)
LAN: Intel 82566DC Gigabit
Audio:SigmaTel HD Audio STAC9227
HDD:WD 250GB SATA
DVD:LiteOn SATA
Avatar użytkownika
pego
 
Posty: 135
Dołączył(a): 31 gru 2008, o 00:53

Re: Przygotowanie partycji pod Windowsem do instalacji Mac OSx86

Postprzez gadowsk » 8 lut 2009, o 01:49

Przeedytuj sobie plik:
Kod: Zaznacz cały
/Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.Boot.plist

Powinieneś mieć coś takiego:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple Computer//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>Kernel</key>
<string>mach_kernel</string>
<key>Kernel Flags</key>
<string></string>
<key>Timeout</key>
<string>5</string>
<key>device-properties</key>
<string></string>
</dict>
</plist>

Na dole w: <string></string> nie powinieneś mieć nic jeśli chcesz by pojawiał się ogryzek zamiast verbose (-v) możesz mieć tam też -f lub cokolwiek innego np.: -s lub -x lub kilka literek na raz. Musisz się dowiedzieć co oznaczają poszczególne literki a będziesz wiedział czy są ci potrzebne ale jeśli wszystko działa w porządku to nie musisz tam mieć nic.
Powyżej widzisz w stringach też cyferkę 5 którą też możesz zmienić na inną jeśli chcesz czekać dłużej lub krócej sekund na start systemu.


A ja mam pytanie czy nie wie ktoś jak zmienić by od razu startował Windows zamiast Maca po odczekaniu 5 sekund. Czyli by po zabutowaniu screena z Darwinem/Chameleonem z dysku Maca przechodził automatycznie na start dysku z Windowsem bez konieczności osobistej zmiany na dysk Windowsa.
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: Przygotowanie partycji pod Windowsem do instalacji Mac OSx86

Postprzez maxolo » 10 cze 2009, o 16:08

Mam taki jeden problem. Chodzi o to,że kiedy jestem na etapie tworzenia nowej partycji po usunięciu starej komendą:
"create partition primay id=af" wyświetla mi się: Błąd usługi dysków wirtualnych. Limit czasu operacji został przekroczony. Program DiskPart odwołał się do nieaktualnego obiektu. Odswiez obiekt za pomoca polecenia rescan". I pozniej troche pokombinowalem ale tworzy sie tylko partycja 1024 kb. I nie da sie wiekszej.

Ale to nic nie daje
jak na to poradzic?
maxolo
 
Posty: 9
Dołączył(a): 8 cze 2009, o 17:16

Re: Przygotowanie partycji pod Windowsem do instalacji Mac OSx86

Postprzez JediSeven » 30 paź 2009, o 22:12

Przepraszam, że odkopuje temat, ale mam bardzo podobny problem.

Może najpierw zacznę od specyfikacji dysków:
- Na stałe mam dysk 500GB, pierwotnie podzielony na partycje 50GB (system Win7) i 450GB (programy, filmy, itd.). Na potrzeby OS X'a zmniejszyłem partycję systemową w "Zarządzanie dyskami" z 50GB na 38GB. Próbowałem zmniejszyć tą większą partycję ale nie wiedzieć czemu w/w aplikacja odmawiała.
- Drugi dysk 40GB znajduje się w tzw. szufladce, w której można wymieniać dyski bez rozkręcania obudowy. Służy mi on jako backup Windowsa 7.
- Nagrywarka DVD

Mam dwie płyty z OS X:
- iATKOS.OSx86.v10.5.7.OpenSourceProject
- iPC X-DL OSX86 10.5.6 LiveDVD
Z obiema mam identyczny problem.

W oknie wyboru partycji/dysku do instalacji nie mam wymienionej żadnej z nich - puste okno.

Za pierwszym razem próbowałem zainstalować OS X na partycji 450GB lub 50GB (nie miałem wtedy wolnych 12GB).

Za drugim razem zmniejszyłem partycję 50GB do 38GB i z reszty stworzyłem kolejną o wielkości 12GB w systemie plików FAT32 w 'Zarządzanie dyskami'.

Za trzecim razem to samo jak za drugim, z tym, że tą partycję oznaczyłem jako aktywną. (Swoją drogą sporo strachu się tu najadłem ponieważ po kolejnej nieudanej próbie instalacji OS X nie mogłem uruchomić Windows 7. Musiałem włożyć płytę z Windowsem, wybrać ponowną instalację i w jej trakcie usunąć partycję 12GB. Wtedy anulowałem instalację i użyłem funkcji naprawienia systemu. Windows ruszył.)

Za czwartym razem stworzyłem tą partycję w DiskPart tak jak było opisane kilka postów wyżej. Efekt ten sam + problem z uruchomieniem Windowsa jak w punkcie wyżej.

Jakieś pomysły, rady, wskazówki? Będę ogromnie wdzięczny za każdą pomoc.

Zastanawiam się czy nie spróbować zainstalować OS X na dysku 40GB, na którym znajduje się backup Windowsa. Jednak pamiętam jak jakiś czas temu próbowałem na nim zainstalować Windows 7 i nie udało mi się to - instalacja się zatrzymywała w miejscu za każdym razem przy innym procencie. Jak myślicie jest sens?

PS Paragon Partition nie chce mi tworzyć partycji. Wyskakuje komunikat, że na systemie x64 nie działa ta funkcja.
PS2 PartitionMagic nie wiedzieć czemu ma problemy z całym dyskiem 500GB, dysk 40GB jest ok.
http://i38.tinypic.com/2605u.jpg
JediSeven
 
Posty: 2
Dołączył(a): 26 paź 2009, o 22:59


Powrót do Jak zacząć?

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron