GA P31- DS3L (Retail)10.5.5-10.5.6 Step by Step.

Pytania od początkujących, myślących o instalacji Mac OS X na swoim PC.

Re: GA P31- DS3L (Retail) Step by Step.

Postprzez whitestrawberry » 30 wrz 2008, o 16:42

Napęd Asus DRW-2014L1T. Kontroler to Intel ICH9-R AHCI. Nigdy w sumie nie miałem z nim problemów. Poprzednio instalowałem Retail Twoją metodą, jednak niedługo zostanie mi tylko jeden dysk i chcę nauczyć się stawiać system bezpośrednio z płyty instalacyjnej.
Avatar użytkownika
whitestrawberry
 
Posty: 69
Dołączył(a): 5 sty 2008, o 19:03

Re: GA P31- DS3L (Retail) Step by Step.

Postprzez jacksztywny » 17 paź 2008, o 22:29

Witam wszystkich.
Mam problem .
Po włożeniu płytki z Leopardem Wyskakuje mi tło leoparda ale nie pojawi się panel wyboru języka tylko kursor cały czas sie kręci i myszka na ps2 nie działa.

procek 2GB
RAM 2GB
płyta GA P31-DS3L
GRAFA GF8600GT
HEDEN PUSTY DYSK NA SATA I CD NA ATA
Może mieliście ten problem.

Instalacja leo4all v3 przebiega normalnie.
jacksztywny
 
Posty: 4
Dołączył(a): 9 cze 2008, o 16:02

Re: GA P31- DS3L (Retail) Step by Step.

Postprzez gadowsk » 18 paź 2008, o 06:28

A jaką płytkę włożyłeś do napędu :?: Jeśli Retaila czyli oryginalny system Maca to możesz mieć problem.
Wszystkie kexty jakie są potrzebne do instalacji z Retaila są zawarte w Loaderze który wrzucasz na płytce przed właściwą płytką z systemem. Jeśli nie ma tam jakiegoś potrzebnego kextu to nie pójdzie. To zależy jaką masz wersję Loadera. Po ściągnięciu obrazu Loadera możesz w maku dodawać swoje kexty do niego a następnie wypalić ten obraz na płytkę i zapodać przed instalacją systemu.

Generalnie Maci nie używają myszki ani klawiatury na PS/2 więc takich szkoda używać nawet przy instalacji Hackintosha bo często są problemy.
Wyjątkiem są laptopy które często mają swoją wbudowaną klawiaturę i touchpada właśnie na PS/2 i bez sensu jest specjalnie podłączać klawiaturę na USB żeby tylko mieć Maca.

U ciebie może problemem właśnie jest myszka na PS/2 jeśli instalujesz z Retaila ale to nie na 100%.

Instalacja Leo4All może przebiegać ci poprawnie bo jest przystosowana do instalacji na PC i widocznie na twój komputer odpowiada.
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: GA P31- DS3L (Retail) Step by Step.

Postprzez shadowmajk » 18 paź 2008, o 13:35

Ale sie syf zrobil... to nie guide dla kazdego tylko dla ludzi z konkretna plyta glowna :/
Intel Core2 Quad Q6600
Asus GeForce 8800GT 512Mb
Gigabyte P31-DS3L F10a / ICH7
2x 1GB Xtune DDR2- 800 CL4
Samsung SATAII HD321KJ 320GB - Mac
Segate SATAII 250GB - Win7
Modecom Fell III 500W
---
Mac OS X Retail 10.5.6 Chameleon PCEFIv9+DSDT
shadowmajk
 
Posty: 72
Dołączył(a): 7 kwi 2008, o 09:44
Lokalizacja: Polska

Re: GA P31- DS3L (Retail) Step by Step.

Postprzez jacksztywny » 24 paź 2008, o 18:43

Zciągnołem inną wersje Leoparda niż mam i dalej zawiesza mi się kursor w lewym górnym rogu .
Uzywałem płyt bootowalnych podanych w tym temacie i dalej to samo.

Poproszę o link lub na mail obraz płyty bootowalnej (BOOT-DFE-146-BUM z potrzebnymi kextami do P31-DS3L).
Podłączony mam dysk na SATA i DVD-rom na IDE.
Klawiatura i mysz na PS2 lub USB.
Jacek.spec@gmail.com

Pozdrawiam
Jacek
jacksztywny
 
Posty: 4
Dołączył(a): 9 cze 2008, o 16:02

Re: GA P31- DS3L (Retail) Step by Step.

Postprzez shadowmajk » 27 paź 2008, o 00:02

Wgraj Bios F9, i upewnij sie ze wszystko masz w nim ustawione jak byc powinno, jesli nie wiesz jak byc powinno to czekaj, jutro zrobie ci rozpiske jak to wyglada u mnie.
Intel Core2 Quad Q6600
Asus GeForce 8800GT 512Mb
Gigabyte P31-DS3L F10a / ICH7
2x 1GB Xtune DDR2- 800 CL4
Samsung SATAII HD321KJ 320GB - Mac
Segate SATAII 250GB - Win7
Modecom Fell III 500W
---
Mac OS X Retail 10.5.6 Chameleon PCEFIv9+DSDT
shadowmajk
 
Posty: 72
Dołączył(a): 7 kwi 2008, o 09:44
Lokalizacja: Polska

Re: GA P31- DS3L (Retail) Step by Step.

Postprzez shadowmajk » 29 paź 2008, o 10:23

GA P31-DS3L F9e

[Advanced BIOS Features]
- Virtualization Technology [ENABLED]
- CPU EIST Function [ENABLED]

[Integrated Peripheracs]
- On-Chip SATA Mode [AUTO]

[Power Managment]
- ACPI Suspend Type [S3(STR)]
- HPET Support [ENABLED]
- HPET Mode [64bit Mode]

Ustawienia zdjete z mego Biosu :)
Intel Core2 Quad Q6600
Asus GeForce 8800GT 512Mb
Gigabyte P31-DS3L F10a / ICH7
2x 1GB Xtune DDR2- 800 CL4
Samsung SATAII HD321KJ 320GB - Mac
Segate SATAII 250GB - Win7
Modecom Fell III 500W
---
Mac OS X Retail 10.5.6 Chameleon PCEFIv9+DSDT
shadowmajk
 
Posty: 72
Dołączył(a): 7 kwi 2008, o 09:44
Lokalizacja: Polska

Re: GA P31- DS3L (Retail) Step by Step.

Postprzez shadowmajk » 24 lis 2008, o 19:29

Prosze o edycje tutka:

-----------------------------
Jeszcze zamieszczam nizej link ktory podnosi wyniki testow odczytu i zapisu na dyskach SATA

http://www.mediafire.com/?mdy7yi1u9aj
Intel Core2 Quad Q6600
Asus GeForce 8800GT 512Mb
Gigabyte P31-DS3L F10a / ICH7
2x 1GB Xtune DDR2- 800 CL4
Samsung SATAII HD321KJ 320GB - Mac
Segate SATAII 250GB - Win7
Modecom Fell III 500W
---
Mac OS X Retail 10.5.6 Chameleon PCEFIv9+DSDT
shadowmajk
 
Posty: 72
Dołączył(a): 7 kwi 2008, o 09:44
Lokalizacja: Polska

Re: GA P31- DS3L (Retail) Step by Step.

Postprzez shadowmajk » 26 lis 2008, o 12:10

Kolejna edycja tym razem odnosnie chameleona :)

Link do paczki z intalerem o koncowce .12 (PCEFIv9+DSDT)
http://www.mediafire.com/?mczmdymrj0f

Procedura ta sama co w przypadku .11 lecz dodatkowo generujemy plik dsdt i wrzucamy go na /root.

Po tym zabiegu mozemy smialo instalowac 10.5.6 oraz snow leo :)
Intel Core2 Quad Q6600
Asus GeForce 8800GT 512Mb
Gigabyte P31-DS3L F10a / ICH7
2x 1GB Xtune DDR2- 800 CL4
Samsung SATAII HD321KJ 320GB - Mac
Segate SATAII 250GB - Win7
Modecom Fell III 500W
---
Mac OS X Retail 10.5.6 Chameleon PCEFIv9+DSDT
shadowmajk
 
Posty: 72
Dołączył(a): 7 kwi 2008, o 09:44
Lokalizacja: Polska

GA P31-DS3L Retail-10.5.6, Step By, Step!

Postprzez shadowmajk » 2 sty 2009, o 17:04

Witam was ciapki i ciapeczki to dla was ten tutek... jak zwykle pisze go na loozno w stanie niepelnej trzezwosci umyslowej ;)

Jesli nie przeczytasz calego tutka, a bedziesz mial problemy to ci nie pomoge a dostaniesz krzeslem! wiec czytac!

Ogolnie wszystko znajdziecie na insanelymac.com, lecz stad radze pobrac obraz z boot132 ktory przygotowalem dla naszej plyty, chyba ze ktos chce sam przygotowac to “sa to orginalne kexty + dsmos”

Co bedziemy potrzebowac:

Boot132 z orginalnymi kextami + dsmos, link nizej.
MacOS X Retail 10.5, kupcie, ukradnijcie nie wiem skad ale ma byc retail.
Chameleon installer .12 (PCEFIV9)
EfiStudio
UIinstaller
ComboUpdate 10.5.6
Jako ze wiekszosc po nowym roku ma nadal niedosyt alkoholowy ze dwa piwa.
Kolo godziny wolnego czasu

Jakby co to nie martwcie sie z gory, wszystko wam tutaj zamieszcze.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bootowanie, Instalacja, EFI, Kexty
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1.Sciągamy boot132 z kextami dla naszej plyty glownej ( http://rapidshare.com/files/179051330/Boot132.zip.html ) <- jak ktos moze niech podlinkuje to gdzies, mamy tu kopie plikow i obraz dmg... w przypadku nagrywania z plikow musimy utworzyc plytke bootowalna.

2.Wypalamy wolno

3.Nie wyjmujemy po nagraniu plyty z czytnika tylko twardy RESET!(ten na obudowie) i klikamy szalenczo F12, aby wejsc do Menu Boot. Gdy nam juz to sie uda wybieramy CDROM... i czekamy az Loader sie wczyta, pozniej klikamy enter i podmieniamy plytke Boot132 na RetailDVD(to co ukradliscie badz kupiliscie) no i znow enter i enter i enter... instalacja ruszy pojawi wam sie jabuszko i mieli plytke mieli i nagle siup wybieramy jezyk! po tej czynnosci, odpalamy Disk Utility(narzedzie dyskowe) z belki u gory w zakladce z narzedziami Utilities?

Gdy odpali nam sie juz narzedzie dyskowe, wybieramy dysk docelowy, nastepnie zakladka partycje... i ponizej mamy kolo (+,-) (opcje) <- klikamy i wybieramy Schemat Partycji Guid... nastepnie tworzymy ile partycji chcemy(polecam 1, to nie windows :) ) i Zastosuj, gdy juz zastosujemy zamykamy okienko z Disk Utility i kontynuujemy instalacje. Dalej dacie sobie rade bo kazdy glupi amerykanin daje sobie rade :) (sprawdzanie spojnosci nosnika mozecie pominac(to za dlugo trwa)
Otwieramy piwo i sączymy złoty napój bogów, az wyskoczy zielony ptaszek z opcja Uruchom ponownie <- klikamy, czekamy z minute dwie i komp sie sam nie zrestartuje wiec TWARDY RESET!(tak to ten na obudowie) i znow szalenczo klikamy F12 aby wejsc do boot menu po czym wybieramy CDROM i podmieniamy plytke z RetailDVD na Boot132, boot sie laduje ta sama procedura z tym ze w momencie gdy bedziemy mieli podane, 80, 81, moze 82, i w nawiasie 9f to wpisujemy 80 i enter, pozniej -v i znow enter.
Odpalil sie system... ustawiajcie, nie bede tlumaczyl bo jak wyzej kazdy amerykanin dal sobie rade.
Teraz Czas by zainstalowac Chameleona, montujemy obraz klikajac w niego 2x lewym przyciskiem myszy :P(sam nie wierze ze to pisze, pozdro dla frugosa) wyskakuje nam zawartosc obrazu i mamy folder EXTRA gdzie chwytamy i przenosimy caly folder z kextami “Extensions” wazne by przeniesc folder! a nie jego zawartosc.
gdy to zrobimy Klikamy instalacje, next next next podajemy haslo roota i OK! teraz uwaga nie restartujcie kompa po tej czynnosci! i nie zamykajcie okna z zawartoscia chamelleona.
Jest tam jeszcze jeden magiczny folder ktory rozwiazuje problem powstaly w patchu 10.5.6 i Snow Leo (tak snow leo tez mozna tym sposobem zainstalowac) folder o ktorym pisze to DSDT Patcher, wchodzimy do niego i odpalamy DSDT Patcher<- taka ciemna ikonka konsoli systemowej.
Zgadzamy sie na otworzenie programu (otworz) i klikamy w oknie ktore wyskoczy Enter!, nastepnie wybieramy opcje (0=darwin) wpisujac 0 i potwierdzajac enterem... pozostale opcje sa dla ludzi ktorzy dalej kochaja windowsa a ja nie dla nich pisze ten tutek.
Pozniej w folderze z DSDT_Patcher pojawia nam sie plik “dsdt.dsl” kopiujemy go i wrzucamy na Partycje ROOT(to moze brzmiec groznie ale bez obaw, partycja root to ta na ktorej zainstalowalismy nasz system :) ) czyli kopiujemy ten plik bezposrednio na dysk z MacOS (dla upewnienia sie czy to jest na pewno to miejsce dodam ze powinniscie miec tam takie foldery jak “System, Programy, Uzytkownicy,” jesli je widzicie to jest to miejsce gdzie powinien wyladowac ten plik :)
Teraz gdy wykonalismy juz te czynnosci, odpalamy instalacje ComboUpdate 10.5.6, tu powinno byc bez problemow next next next haslo i jak poprosi o Restart to sie zgadzacie.
Update sie zainstalowal wybraliscie uruchom ponownie i komp stoi juz 30 sekund i co?Twardy RESET (ten na obudowie :P) komp sie restartuje wyjmujemy plyte z boot132 i mozemy ja wyrzucic do smietnika juz nam sie nie przyda. Teraz odpalil sie chameleon z dysku i zaczyna bootowac system... mieli mieli mieli mieli patrzcie na lampke Idle( to ta od dysku) jesli sie swieci to pijcie dalej piwo jesli gasnie to liczcie do 15 sekund i twardy reset... teraz system juz powinien wstac bez resetowania sam.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Dopieszczanie) Dzwiek, Grafika, SMBIOS i takie tam duperele
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pierwsze co was pewnie strasznie meczy to brak akceleracji, okropna rozdzielczosc itp itp
Jest to wina karty graficznej... bo nawet jesli jest tym samym ukladem ktory pakuja do komputerow Macintosh to rozni ona sie ciagiem String... na podstawie ktorego system indentyfikuje karte. A wiec jak juz pewnie sie domyslacie musimy zmodyfikowac string tak zeby nasza karta zaczela byc widziana. (w przypadku niektorych kart ten zabieg nie pomaga i musicie szukac na wlasna reke bo mnie sie po prostu nie chce robic wszystkiego za was ( pisze to juz godzine i powinienem zjesc sniadanie )

Do dodawania Stringow kart graficznych Uzywamy EFIStudio, gdzie wyszukujemy w zakladkach opcje kart graficznych, wyszukujemy nasza oraz Patchujemy.

Po restarcie karta powinna byc wykrywana jak trzeba.
Dla tych co maja problemy szukajcie rozwiazania w paczkach...

Nvidia ( NVKesh,NVInject)
ATI (Natit)

Teraz dzwiek... Sa dwa sposoby Pierwszy najlatwiejszy i przydatny dla tych co uzywaja sprzetu stereo, ALCInject.pkg <- instalujemy klikajac next next next haslo next restart i Voila!

Drugi sposob to Patchowanie AppleHDA, nie zawsze to dziala jak trzeba jest dosc skomplikowane, sporo informacji na temat przeprowadzenia tej informacji znajdziecie na insanelymac.com oraz osx86.pl, metoda daje nam pelna obsluge wszystkich kanalow na naszej karcie dzwiekowej.

Teraz kolejna sprawa jesli mamy pamieci DDR2 667MHz to pomin informacje nizej.

Jesli masz DDR2 800MHz badz wyzej CZYTAJ KONIECZNIE! twe pamieci sa wykrywane jako 667MHz jest to frustrujace i powoduje powstanie waskiego gardla w twym komputerze. Ale jest na to rozwiazanie AppleSMBIOS.kext <- dla 10.5.6 trzeba nam tego z koncowka -27. Wgrywamy go do Macintosh HD/System/Library/Extensions | Autoryzujemy, zastepujemy, podajemy haslo i po restarcie powinno byc wykryte jak trzeba.

About Your Mac
---
Pewnie twoj procesor nie jest wyswietlany jak byc powinien “Unknown” czy cos xD to nie szkodzi ale mnie denerwowalo. Wiec znalazlem taki maly programik ktory temu zaradzil, wystarczylo go zainstalowac i problem znikl... rownie dobrze mozemy edytowac wpis w pliku recznie ale po co skoro instalacja ogranicza sie do klikania next next next ;)

Paczke znajdziecie na osx86.pl

---
I w sumie powinno wszystko byc ok, procz Restartu, i Shutdown.
Po restarcie robimy twardy reset... po shutdown przytrzymujemy power na obudowie, mnie to nie szkodzi bo komputer usypiam i wybudzam... odpala sie 2 sekundy zamyka podobnie.
---

UIinstaller
---
Mamy tam takie przydatne opcje jak Natywna rozdzielczosc... to dla tych ktorych jabuszko jest znieksztalcone... oczywiscie wpisujemy tu rozdzielczosc ktora chcemy zeby wyswietlal podczas ladowania systemu. Time Machine Fix... klikac!

I To by bylo na tyle... rownie dobrze mozecie to sami edytowac recznie przez TextMate ale to juz na wlasna reke :)
---

-----------------
Jakies tam problemy
-----------------

Niektorzy moga miec problemy ze swoimi nagrywarkami, blizej moga one nagrywac plyty ale ich nie widziec... problem rozwiazuje wgranie najnowszego biosu, w skrajnych przypadkach zmiana nagrywarki na obslugiwana przez MacOS X.

Jesli pojawia sie problem z wystartowaniem instalacji systemu... to sprawdz ustawienia w biosie

HPET Enabled
Mode 64bit
VirtualizationTechnology Enabled
STR(S3)
i Kontroler dyskow sata na Enhanced

Bios ktory uzywam to F9e beta jakas czy cos ale smiga jak trzeba mysle ze nowsze nie przystworza problemow na F3 tez chodzilo OK.

Jesli macie przetaktowana magistrale FSB to moze ona powodowac problemy powyzej 333MHz system po prostu nie chcial mi wystartowac przy IC2Q


----------------------
Folder /Extensions/ ktory wrzucamy do /Extra w chameleonie... mamy na plytce z boot132 w pliku initimg.img czy jakos tak otwieramy go a w nim /Extra/Extensions/ a tu kexty :) nas interesuje caly Extensions chwytamy i przenosimy gdzie trzeba.
----------------------

Posumowanie!

Tutek napisany no, bez sniadania, zimno tu strasznie, boli mnie glowa i popelniam milion bledow... nie uzywam polskich znakow, lubie frytki z dzemem, obieranie zarowek, i ogolnie to mam nadzieje ze komus sie przyda ;)

Pozdro, sniadanie czeka.
Intel Core2 Quad Q6600
Asus GeForce 8800GT 512Mb
Gigabyte P31-DS3L F10a / ICH7
2x 1GB Xtune DDR2- 800 CL4
Samsung SATAII HD321KJ 320GB - Mac
Segate SATAII 250GB - Win7
Modecom Fell III 500W
---
Mac OS X Retail 10.5.6 Chameleon PCEFIv9+DSDT
shadowmajk
 
Posty: 72
Dołączył(a): 7 kwi 2008, o 09:44
Lokalizacja: Polska

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Jak zacząć?

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron