GA P31- DS3L (Retail)10.5.5-10.5.6 Step by Step.

Pytania od początkujących, myślących o instalacji Mac OS X na swoim PC.

GA P31- DS3L (Retail)10.5.5-10.5.6 Step by Step.

Postprzez shadowmajk » 18 wrz 2008, o 13:03

Witam wszystkich posiadaczy owej plyty glownej... nie jest to jakas super nowosc zwazajac na chipset P31 ale swietnie sprawuje sie pod retailem Leosia.

Zatem do roboty!

Co bedziemy potrzebowac:

1. Mac OS X Leopard 10.5 Retail (DVD9)
2. Czysta plytke (nagramy na nia obraz z loaderem oraz kextami ktore pozwola kopnac instalacje Leosia)
3. Czysty dysk twardy SATA/IDE (Poswiecimy go na Leosia)
4. Paczka z Chameleonem
5. Combo Update 10.5.5 (badz nowszy jesli jest w momencie gdy czytasz ten temat)
6. Klawiatura pod USB oraz Myszka
7. Mocna kawa, czekolada i kolo godziny wolnego czasu
-------
Linki:

Loader [ISO] > http://www.h4xm4c.yoyo.pl/BOOT-DFE-146-BUM.toast.zip
Chameleon > http://chameleon.osx86.hu/file_download/10/Chameleon-1.0.11-installer.zip
Combo Update > http://www.apple.com/support/downloads/macosx1055comboupdate.html
Retail 10.5 > Najbliższy sklep*

Jesli juz wszystko mamy to lecimy dalej!

1. Nagrywamy Mac OS X 10.5 na plytke DVD9 koniecznie wolno 2.4x - 4x
2. Wypalamy za pomoca programu Toast obraz ISO z loaderem i kextami.
3. Z wlorzona plytka na ktorej znajduje sie loader restartujemy komputer, i klikamy szalenie F12 aby wejsc do boot menu... z tego wybieramy CDROM, i czekamy az zaladuje sie loader z plytki. W momencie kiedy wszystko zostanie zaladowane podmieniamy plytke na Retail DVD z Mac OS X 10.5 (tak to jest ten DVD9 co go nagralismy na poczatku)
4. Klikamy enter i czekamy chwile az zaladuje sie instalator systemu Mac OS.
5. Wybieramy jakis tam sobie jezyk i -> w tym miejscu kierujemy kursor na pasek u gory i z zakladki narzedzia wybieramy Narzedzia Dyskowe ( Disk Utility )
6. Po odpaleniu owego programu z listy po boku wybieramy nasz Dysk, po czym zakladke Partycje. Wybieramy Schemat woluminu, wydaje sie byc najlepszym rozwiazaniem "2 Partycje" na Dysk systemowy przeznaczamy minimum 30GB i nazywamy go Macintosh HD ( w sumie to nie robi roznicy, ale zawsze latwiej sie zaorientowac pozniej ktory jest systemowym)
7. Jesli utworzylismy schemat partycji to Ponizej przy + - mamy Opcje Gdzie wchodzimy i ustawiamy Tablice Partycji GUID ( jest to wazne, poniewaz Retail nie ruszy chocby na MBR)
8. Gdy juz wszystko z punktu 6,7 zrobilismy jak trzeba klikamy Zastosuj... Czekamy chwilke i mozemy zamknac okno programu, po czym odpali sie ciag dalszy instalatora.
9. Instalacja jest bardzo prosta wiec wystarczy klikac Dalej Dalej Dalej i kazdy da sobie rady, Mozecie ominac sprawdzanie poprawnosci nosnika, i nastepnie czeka was 20-40min picia kawy i jedzenia czekolady :)
10. Po instalacji! ku naszemu zdziwieniu wszystko poszlo gladko i sprawnie! widzimy wielkiego ptaszka na zielonym tle i odliczanie do restartu komputera... mozemy to ignorowac i kliknac po prostu Uruchom Ponownie komputer. Gdy komputer nie bedzie chcial sie uruchomic ponownie przez kolo 5minut mozemy smialo uzyc twardego resetu na obudowie.
11. Teraz po restarcie wazne jest aby znow klikac F12! bo zalezy nam na wejsciu do listy boot, w momencie gdy ona nam sie wyswietli podmieniamy plytke z retail dvd na plytke z loaderem ktorej uzylismy wczesniej do kopniecia instalatora :) no i wybieramy z listy CDROM
12. Loader sie odpali w tym momencie musimy wybrac numer naszego dysku w mym przypadku byl to nr "80" Czyli piszemy 80 potwierdzamy enterem i wybieramy partycje nazwana Macintosh HD czy jak ja tam nazwaliscie ( jest to partycja systemowa) wpisujemy -v -f i klikamy enter.
13. Przed naszymi oczami przelecialo wiele roznych dziwnych lini znakow... zostaly przeladowane kexty, i siup odpala sie system! teraz troche kombinacji z ustawieniem klawiatury pod USB i zalozeniem konta takie tam pierdoly dacie sobie rady.

-------------
Czynnosci w systemie
-------------

Teraz gdy mamy juz odpalony system zajmujemy sie kolejno:

1.Instalacja Paczki z ComboUpdate 10.5.5 czy wyzszego jaki tam aktualnie jest. (po prostu klikacie 2x Dalej Dalej Dalej prosi o haslo? wpisz je i ok) po tym komputer bedzie uruchomiony ponownie... w tym momencie juz nie powinno byc problemow z rebootem bo system powinien sie zajac tym sam.

2. Oczywiscie po restarcie znow czynnosc bootowania z plyty F12! CDROM i po zaladowaniu loadera nr naszego dysku u mnie to bylo 80, ENTER!
Potem kursorem na partycje Dysku Systemowego, i klepiemy -v -f i ENTER!
Znow czekamy czekamy, system sie odpala i jest super, to juz ostatni raz gdy bedziecie musieli loadowac system z plyty.

3. Instalacja Chameleon (EFI)
- Sciagamy paczke z kextami pod nasza ukochana plyte > http://h4xm4c.yoyo.pl/Extensions.zip
- Rozpakowujemy paczke na dysku systemowym do folderu Extra
- Teraz montujemy obraz Chameleona klikajac dwa razy i widzimy okno, w ktorym jest paczka .pgk (instalator) oraz Skrót do Extra Contents (tutaj wrzucamy zawartosc folderu extra ktory utworzylismy wczesniej na dysku systemowym, istotne jest abysmy wrzucili caly folder Extensions a nie jego zawartosc)
- Gdy juz to zrobilismy odpalamy instalator Chameleon_DFE_for_Hard_Disk.pkg i next next next Podaj haslo ok i takie tam dacie rady.
- Po tym zabiegu Restartujemy system, i juz mozemy wyjac plyte z loaderem bo loader jest na dysku :) Teraz gdy juz sie zaladowal po restarcie piszemy -v -f by przeladowac kexty.

I Tak oto Mac OS X 10.5.5 Retail Dziala na twym PC!

Teraz pozostaje sprawa dzwieku ktora rozwiazuje Paczka ALCInject.pkg >http://h4xm4c.yoyo.pl/ALC888Audio.mpkg.zip

Wystarczy zainstalowac i dzwiek sie pojawi. (instalacja moze trwac dosyc dlugo 5-10min)

Kolejna sprawa to AppleSMBIOS, Jesli uzywasz pamieci DDR2 667MHz to nie czytaj tego.

Jesli uzywasz DDR2 800MHz to system wykrywa je jako 667MHz i trza wtedy podmienic jeden maly pliczek.

Link > [url]http://h4xm4c.yoyo.pl\AppleSMBIOS.zip/[/url]

- Naturalnie plik rozpakowujemy i... "AppleSMBIOS.kext" ktory znajduje sie w srodku kopiujemy i zastepujemy w folderze na dysku systemowym " /System/Biblioteki/Extensions/"

I kolejny problem z głowy, po restarcie bedzie trybic na 800MHz

Teraz sprawa Kart Grafiki... Jesli jestes posiadaczem grafiki od nVidi to uzywasz paczek nVKesh albo nVInject <- ja uzywam tej i nie mam z nia zadnych problemow.

Jesli uzywasz Kart ATi to polecam natit.

W obu przypadkach instalacja jest bajecznie prosta bo ogranicza sie do klikniecia 2x w paczke ze sterownikiem a nastepnie Next Next Next podaj haslo i OK.

Linkow do paczek dawac nie bede bo jako ze juz wszystko prawie podalem na tacy teraz wymagam od was troche inwencji i wezcie se kurde poszukajcie google nie gryzie :)

Na zakonczenie... chcialbym podkreslic ze ten Step by Step napisalem z pograzenia w nudzie, pewnie ma od groma bledow :> i jest napisany jezykiem ze tak to ujme luznym. Mam nadzieje ze komus sie przyda.

Co do samego uzytkowania systemu to po kazdym restarcie uzywamy -v -f, a ze to dlugo trwa to polecam system Usypiac i wybudzac :) usypianie trwa sekunde a wybudzanie dwie :) i nie niesie za soba zadnych przykrych konsekwencji.
Ostatnio edytowano 10 sty 2009, o 18:29 przez wodawoda, łącznie edytowano 6 razy
Powód: Proszę nie podawać linków do torentów
Intel Core2 Quad Q6600
Asus GeForce 8800GT 512Mb
Gigabyte P31-DS3L F10a / ICH7
2x 1GB Xtune DDR2- 800 CL4
Samsung SATAII HD321KJ 320GB - Mac
Segate SATAII 250GB - Win7
Modecom Fell III 500W
---
Mac OS X Retail 10.5.6 Chameleon PCEFIv9+DSDT
shadowmajk
 
Posty: 72
Dołączył(a): 7 kwi 2008, o 09:44
Lokalizacja: Polska

Re: GA P31- DS3L (Retail) Step by Step.

Postprzez 314TeR » 18 wrz 2008, o 14:30

Bardzo dobra ROBOTA!!

Przyklejam tutorial.

7. Jesli utworzylismy schemat partycji to Ponizej przy + - mamy Opcje Gdzie wchodzimy i ustawiamy Tablice Partycji GUID ( jest to wazne, poniewaz Retail nie ruszy chocby na MBR)


Malutka uwaga - Retail ruszy na MBR ;) Jedyna niedogodność schematu MBR to późniejszy brak możliwości zmiany ilości i wielkości partycji na schemacie dysku MBR. GUID pozwala dynamicznie dodawać i usuwać partycje.

Malutka uwaga - Retail ruszy na MBR ;)


Niestety muszę się wycofać - nie ruszy... aby zainstalował się na dysku MBR potrzebny jest zmodyfikowany osinstall.mpkg
Avatar użytkownika
314TeR
 
Posty: 565
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 13:18

Re: GA P31- DS3L (Retail) Step by Step.

Postprzez shadowmajk » 18 wrz 2008, o 21:06

Dobrze wiedziec. Druga sprawa taka ze chcialbym edytowac co nie co w tym tutku i zglosze sie do ciebie w tej sprawie.
Intel Core2 Quad Q6600
Asus GeForce 8800GT 512Mb
Gigabyte P31-DS3L F10a / ICH7
2x 1GB Xtune DDR2- 800 CL4
Samsung SATAII HD321KJ 320GB - Mac
Segate SATAII 250GB - Win7
Modecom Fell III 500W
---
Mac OS X Retail 10.5.6 Chameleon PCEFIv9+DSDT
shadowmajk
 
Posty: 72
Dołączył(a): 7 kwi 2008, o 09:44
Lokalizacja: Polska

Re: GA P31- DS3L (Retail) Step by Step.

Postprzez 314TeR » 18 wrz 2008, o 22:44

Nie ma problemu...

Generalnie powinieneś mieć możliwość edycji własnych postów i kiedyś tak było... widocznie admin coś pozmieniał i niestety edycja została tylko dla moderatorów :/... a wiesz pewnie że złapać admina nie sposób...
Avatar użytkownika
314TeR
 
Posty: 565
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 13:18

Re: GA P31- DS3L (Retail) Step by Step.

Postprzez gadowsk » 20 wrz 2008, o 20:32

Link do loadera mi nie działa więc jakbyś mógł podać go na inny serwer to byłbym wdzięczny.
Link do combo update też nie działa więc ja go podam poprawnie bo znalazłem:
http://www.apple.com/support/downloads/macosx1055comboupdate.html
ISO oryginału płyty instalacyjnej Mac OS X 10.5 faktycznie można znaleźć na torrentach i zajmuje płytkę dual layer.
Interesuje mnie co to za płytka tego loadera jest i czy u mnie pójdzie Retail więc muszę to mieć.
Czy ten Loader jest czymś w rodzaju "Format & Make Bootable HD for Leopard" jakie już kiedyś było dla niektórych distro które nie chciały się bootować ??
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: GA P31- DS3L (Retail) Step by Step.

Postprzez 314TeR » 20 wrz 2008, o 20:45

Poprawiłem linki i wydają się prowadzić we właściwe miejsca.
Avatar użytkownika
314TeR
 
Posty: 565
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 13:18

Re: GA P31- DS3L (Retail) Step by Step.

Postprzez shadowmajk » 20 wrz 2008, o 21:37

Dzieki za edycje.

Teraz odpowiedz, ten "loader" jest slynnym boot132 ktory pozwala odpalic RETAIL DVD na PC poprzez wczesniejsze ladowanie kextow niezbednych do dzialania systemu na blaszaku.
Intel Core2 Quad Q6600
Asus GeForce 8800GT 512Mb
Gigabyte P31-DS3L F10a / ICH7
2x 1GB Xtune DDR2- 800 CL4
Samsung SATAII HD321KJ 320GB - Mac
Segate SATAII 250GB - Win7
Modecom Fell III 500W
---
Mac OS X Retail 10.5.6 Chameleon PCEFIv9+DSDT
shadowmajk
 
Posty: 72
Dołączył(a): 7 kwi 2008, o 09:44
Lokalizacja: Polska

Re: GA P31- DS3L (Retail) Step by Step.

Postprzez MietasSR » 24 wrz 2008, o 08:26

Ja próbując z BOOT-132 i uszkodzoną płytką od Retaila (:/) miałem taką opcję...
OS: Leopard 10.5.5
Hardware: Acer Extensa 5220
Procesor: Celeron M 540
RAM: 1,5GB
Grafika: Intel X3100 (działa)
Audio: Realtek ALC268 (działa)
Wi-Fi: Broadcom 4311 (działa)
LAN: Broadcom 5787 (działa)
MietasSR
 
Posty: 162
Dołączył(a): 21 kwi 2008, o 13:42

Re: GA P31- DS3L (Retail) Step by Step.

Postprzez gadowsk » 24 wrz 2008, o 21:19

Wybaczcie ale mam problem z tym Loaderem.
Pobrałem obraz i wypaliłem go za pomocą Toast Titanium. Obraz zamątował się na płytce ale po restarcie kompa i próbie bootowania z płytki wyskakuje Disk Error i Boot Failed. Czy wam też się tak robi ??
Czy możecie podać ten obraz jeszcze raz tym razem może na .iso a nie na .toast to sobie wypalę go Nerem pod Windowsem.
Za bardzo nabrałem ochoty na instalację z retaila więc nie odpuszczę.
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: GA P31- DS3L (Retail) Step by Step.

Postprzez 314TeR » 24 wrz 2008, o 21:35

gadowsk napisał(a):Wybaczcie ale mam problem z tym Loaderem.
Pobrałem obraz i wypaliłem go za pomocą Toast Titanium. Obraz zamątował się na płytce ale po restarcie kompa i próbie bootowania z płytki wyskakuje Disk Error i Boot Failed. Czy wam też się tak robi ??
Czy możecie podać ten obraz jeszcze raz tym razem może na .iso a nie na .toast to sobie wypalę go Nerem pod Windowsem.
Za bardzo nabrałem ochoty na instalację z retaila więc nie odpuszczę.


Retail ci nie wystartuje... musisz go poprzedzić Boot-132 lub instalować na drugiej partycji (dysku) z poziomu OS X np moim sposobem.
Avatar użytkownika
314TeR
 
Posty: 565
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 13:18

Następna strona

Powrót do Jak zacząć?

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość