HCL - działające i sprawdzone konfiguracje sprzętowe

Pytania od początkujących, myślących o instalacji Mac OS X na swoim PC.

Re: HCL - działające i sprawdzone konfiguracje sprzętowe

Postprzez chrisryan » 14 cze 2009, o 12:36

Laptop HP G70 120EM (ale chyba wszystkie G70 sa takie same)

Wersja OSX: iPC 10.5.6
Sposób instalacji: Prosto z plytki, bez wyboru zadnego innego kernela, etc.

Procesor: Intel Core 2 Duo 5800 (2.0 GHz (rozpoznawany jako 2.0 GHz Intel Core 2 Duo)
Dysk twardy: Na SATA II (dziala)
Karta Sieciowa: Realtek RTL 8102E - działa.
Dzwiek: Conextant HD Smart Audio 221 - działa (wystarczy obczaic ten temat za kextami: http://www.insanelymac.com/forum/index. ... 40869&st=0 , u mnie dzialalo, ale nie wykrywalo automatycznie glosnikow, wystarczy podlaczyc na 2 sek. sluchawki, i je odlaczyc, wtedy juz glosniki dzialaja normalnie, zas wykrywanie sluchawek dziala jaknajlepiej. mikrofon rowniez dziala ok)
WiFi: Atheros 5007EG (mi nie dzialal, ale mozna pogrzebac, tutaj temat z nim: viewtopic.php?f=28&t=931 )

Pamięć RAM: 3 GB DDR2 (dziala jak najlepiej)
Karta graficzna: Nvidia 9200M (podczas instalacji wystarczy wybrac ktorys sterownik do nvidii z 1 gb pamieci (bez roznicy ktora, wszystkie dzialaja)

Inne:
-Dzialania wyjscia HDMI nie dzialalem, wiec nie wiem.
-Blueray dziala wysmienicie (oczywiscie mac nie odczytuje plyt blueray, ale jako dvd jest ok.)
-Co do Wifi: w tym laptopie nie da sie go wymienic na nic innego, bo blokuje zmiane BIOS HP'ka, probowalem nawet z ta sama karta, ale o innym "brandzie", z mysla ze zadziala, ale laptop odrzuca inne karty WiFi)



btw. moze zachecic ludzi, by podawali tutaj nie tylko dzialajace konfiguracje, ale i te ktore nie dzialaja? uniknelibysmy zbednego burdelu na forum.
chrisryan
 
Posty: 2
Dołączył(a): 14 cze 2009, o 12:23

Re: HCL - działające i sprawdzone konfiguracje sprzętowe

Postprzez rzooff » 14 cze 2009, o 17:03

chrisryan napisał(a):btw. moze zachecic ludzi, by podawali tutaj nie tylko dzialajace konfiguracje, ale i te ktore nie dzialaja? uniknelibysmy zbednego burdelu na forum.

Jasne, wtedy do dopiero będzie burdel!
Poza tym na taką czarną listę trafiłyby na pewno sprzęty kompatybilne, gdzie problemem okazał się nie hardware, a "czynnik ludzki" ;)

-----------------------------------

Wersja OSX: 10.5.8, 10.6.1 (64bit), kernel Vanilla + Chameleon 2RC3
Sposób instalacji: Retail 10.5.4 + Combo Updade (by 314TeR), analogicznie ze Snow Leo
Z powodzeniem instalowałem na tym sprzęcie też: iDeneb 1.3, iAtkos 5i, iPC 10.5.6

Procesor: Core 2 Duo (E4600) - działa - rozpoznany prawidłowo: 2,44 GHz Core 2 Duo

Płyta główna: Asus P5B-V
shut down, restart, sleep - działa (OpenHaltRestart, SleepEnabler)
Chipset:G965 + ICH8
SATA - działa, [b]AHCI - działa
Napędy: HDD WD3200AAKS (SATA), HDD Seagate ST3320620AS, DVD Pioneer 216D (SATA).
USB 2.0: porty 1, 2, 3 działają OOB, natomiast 4 i 5 wymagają patcha (IOUSB by Slice)
Ethernet: Marvell 88E8001 - działa ale skge.kext powodował okazjonalny kernel panic przy bootowaniu
Dźwięk: ADI1988A - VoodooHDA
Wbudowana grafika: GMA x3000 - nie da się zmieniać rozdzielczość, brak QE/CI, problemy z OpenGL

RAM: 4x1024GB 800MHz, OCZ Platinium Rev2 CL4-4-4 - działa

Grafika: GeForce 8400GS 512MB Silent(PCI-E, DVI) - działa w pełni (QE/CI), uruchamiana różnymi sposobami: EFI String (także pod Snow), ATY_Init, NVkush, NViject, NVenabler...

Inne urządzenia:
Karta LAN PCI Mint na RTL8139: działa (OOB - sterowniki są już MacOS), pod Snow 64bit potrzebny spreparowany AppleRTL8139Ethernet.kext
Karta WiFi PCI Asus WL-138G V2 na BCM4318: działa (OOB - sterowniki są już MacOS)
ound Blaster Live! Value (CT4670): Działa tylko output - kx driver 1.2b
Ostatnio edytowano 27 wrz 2009, o 23:32 przez rzooff, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Mały update wersji 10.5 + informacje dotyczące Snow Leo 10.6
Retail 10.6.3(64bit) + Chameleon 2 | ASUS P5B-V | C2D E4600 2,4 Ghz | 4GB DDR2 800Mhz | GeForce 8400GS
Retail 10.6.3(32bit) + Chameleon 2 | Toshiba Satellie L40-17R
rzooff
 
Posty: 1114
Dołączył(a): 19 gru 2008, o 13:21
Lokalizacja: warszawa

Re: HCL - działające i sprawdzone konfiguracje sprzętowe

Postprzez Tom01 » 22 wrz 2009, o 20:08

Wersja OSX: 10.5.8

Sposób instalacji: iATKOS 10.5.5 5i z opcjami:
- Main System
- Chameleon Boot Loader (odznaczyć PC EFI V9)
- Apple Decrypt
- AppleSMBIOS-28
- 9.5.0 FASSL Kernel
- X86 ACPI
- DISABLER.KEXT
- Graphics Update
- Nvidia/ATI zależnie od karty
- Intel SATA
- Intel AHCI Sata
- NTFS-3G
- Intel-Pro100VE

+ Intel82566MM.kext.tar
+ Combo Update do 10.5.8
+ Chameleon 2

W międzyczasie pojawia się problem z nieprawidłowym znakowaniem prędkości pamięci, pomarańczowymi dyskami i źle chodzącym zegarkiem. Po komplecie ww czynności przechodzi.

Procesor: Core i7
Płyta główna: Intel DX58SO
Pamięci: Kingston DDR3 1066
Dyski: Seagate SATA AHCI
Karta graficzna: Sapphire HD3850 PCI-E

EDIT:
Poprawione kexy do wyboru wg sugestii kol. rzooff'a i sprawdzone przed chwilą.

EDIT by rzooff:
Krótka dyskusja na temat tej konfiguracji jest tu: viewtopic.php?f=24&t=1407
Ostatnio edytowano 27 wrz 2009, o 23:18 przez rzooff, łącznie edytowano 3 razy
Tom01
 
Posty: 12
Dołączył(a): 21 wrz 2009, o 13:24

Re: HCL - działające i sprawdzone konfiguracje sprzętowe

Postprzez Blutut » 26 gru 2009, o 15:54

Płyta główna: GIgabyte ga 8i945pl-g
Procesor: Celeron 2,8 GHZ, rozpoznawany jako Core Solo 2,82 GHZ
Ram: 3,25 GB (2 kości dual-channel)
Grafika: Gigabyte 7300 GT 256 MB PCI-E
Więc tak: Zainstalowałem distro iAtkos v7 10,5,7. Miałem lekkie problemy z prawidłowym uruchomieniem instalatora, albo instalator nie widział dysku, dopiero podłączenie napędu optycznego na SATA (poprzedni był na ATA, i wyskakiwał błąd "Still waiting for root device", jeżeli nie był podłączony pod kanał IDE 1) a dysk ATA 80GB Pod Kanał IDE 1 (MASTER) i zworki również na MASTER. Jeżeli już instalator wstał, to instalacja przebiega bez problemu, ale po pierwszych próbach sam system nie chciał wstać. Dopiero zmieniłem kernel na voodoo 9.7.0 i dodałem kexty od SATA/IDE do płyt głównych na Chipset Intela, i dopiero wtedy wstał. Karta sieciowa jest zintegrowana, zainstalowałem ją sposobem znalezionym na forum, dokładniej klik. Natomiast karta grafiki: NVkush i już wizualizacja z iTunes chodzi pięknie. Tylko nie wiem, czemu Demo Halo tnie się jak... No i nie wiem, czy to ma jakieś znaczenia, ale funkcja Spania nie działa za dobrze xD.
Blutut
 
Posty: 1
Dołączył(a): 26 gru 2009, o 15:31

Poprzednia strona

Powrót do Jak zacząć?

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 3 gości

cron