HCL - działające i sprawdzone konfiguracje sprzętowe

Pytania od początkujących, myślących o instalacji Mac OS X na swoim PC.

HCL - działające i sprawdzone konfiguracje sprzętowe

Postprzez amiga » 11 sty 2008, o 15:52

Jak tam WIKI? Robi się coś? Ja może proponuję dopisywać tu swoje konfiguracje (działające i sprawdzone) sprzętowe, które to zostaną wprowadzone do WIKI. Ktoś chyba miał się tym opiekować? Proponuję podawać je w tej formie aby się nie pogubić. Jeżeli potrzebny jest path to najlepiej podać jego nazwę lub lokalizację.

Wersja OSX: 10.5.1 EFI + vanilla
Sposób instalacji: Kalyway 10.5.1

Procesor: Core 2 Quad (Q6600) - działa - rozpoznany jako 2,4GHz Unknown
Płyta główna: Gigabyte P35C S3
Chipset: P35C
SATA - działa, AHCI - działa
Napędy: 2 dyski SATA, Nagrywarka DVD SATA.
Ethernet - działa
Dźwięk - wymaga ALC889a patch - dzałają 4 kanały analogowe (headphones milczy) - brak możliwości 5.1. Cyfrowe złącze - działa.

RAM: 2x1024GB 800

Grafika: HD 2600 pro 512mb - wymaga następujących patch-y: Triakis_2400_2600_2900_3800.zip oraz lastExile_2000GLDriver_10.5_10.5.1.zip. Linki na IRC kanał #radeonhd. QE/CI działa, DVI działa, DualScreen działa.

Inne urządzenia:
Karta FireWire PCI chipset NEC: działa
Drukarka Canon IP 4200: działa (oryginalne sterowniki producenta)
Skaner Epson Perfection 4990: działa (oryginalne sterowniki producenta)
Sound Blaster Audigy: Nie działa (działa tylko port firewire)
10.5.2 EFI (Leo4All V3 edition) + 10.5.6 Combo on:
Gigabyte P35C S3 - Core 2 QUAD Q6600 - AHCI - HD2600PRO 512mb - SB Audigy

10.5 BOX + 10.5.6 Combo on:
Acer, GM965 (x3100), ICH8
Avatar użytkownika
amiga
 
Posty: 143
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 20:40

Re: HCL

Postprzez affin1ty » 14 sty 2008, o 14:00

Wersja OSX: 10.5.1 EFI + vanilla
Sposób instalacji: Kalyway 10.5.1 opcja EFi_mbr / grub bootloader

Procesor: Core 2 Duo (E6750) - działa - rozpoznany jako 2,66GHz Unknown
Płyta główna: Gigabyte P35-DQ6
Chipset: P35
SATA - działa, AHCI - działa
Napędy: 2 dyski SATA-II, 1 dysk SATA I (bez AHCI działa jako ATA), Nagrywarka DVD ATA.
Ethernet - działa(zdarza się że nie startuje razem z systemem)
Dźwięk - wymaga ALC889a patch - dzałają 2 kanały nie sprawdzałem 5.1 ani digital

RAM: 4x1024GB 800MHz

Grafika: GeForce 8800 GTS 640MB - instalacja NVinject z płyty ( teraz 0.2.0 z http://nvinject.free.fr/downloads.php ) + zmiana ilości ramu w NVinject.kext zgodnie z http://nvinject.free.fr/downloads.php

Inne urządzenia:
FireWire : niby działała (nie mam jak sprawdzić)
Sound Blaster X-Fi Fatal1ty : Nie działa
Gigabyte P35-DQ6 -|- Intel C2D E6750@2.66GHz -|- Patriot PDC22G6400LLK 4x1GB
Gigabyte GeForce 8800 GTS -|- Samsung SyncMaster 226BW -|- Creative X-Fi Fatal1ty
Linux F8 -|- Mac OSX KALYWAY 10.5.1 PL -|- Windows Vista X64 Grub boot
Avatar użytkownika
affin1ty
 
Posty: 4
Dołączył(a): 13 sty 2008, o 15:58

Re: HCL

Postprzez sz44sz » 22 lut 2008, o 14:48

Wersja OSX: 10.5.1 EFI + vanilla
Sposób instalacji: Kalyway 10.5.1 opcja EFi_mbr

Procesor: Dual Core (E2140) - rozpoznany jako 1,60GHz core 2 duo
Płyta główna: Gigabyte G33M-S2
Chipset: G33
SATA - działa, AHCI - działa
Napędy: dysk SATA-II, Nagrywarka DVD ATA.
Ethernet - działa
Dźwięk - wymaga ALC889a patch - 2.0/2.1

RAM: 2x2048GB 800MHz

Grafika: GeForce 7300GS - nvinject dla gf-desktop
Firewire - onboard działa

inne działające:
tablet vacom
skaner hp4470c
Kalyway 10.5.1
e2140
GA-G33M-S2
2x2GB TwinMOS 800
Seagate sata2 500GB 32MB cache
grafika na razie x3100
sz44sz
 
Posty: 31
Dołączył(a): 7 sty 2008, o 00:59

Re: HCL

Postprzez whitestrawberry » 18 mar 2008, o 13:39

Wersja OSX: 10.5.2 EFI + Vanilla
Sposób instalacji: Kalyway 10.5.1 + Kalyway 10.5.2 Combo Update

Procesor: Intel Core 2 Duo E4500 (rozpoznawany jako 2.2 GHz Intel Core 2 Duo)
Płyta główna: DFI Infinity Blood Iron P35-T2RL
Chipset: Intel P35
Dysk twardy: Seagate Barracuda 7200.10 16MB SATA, Napęd DVD-RW: Asus DRW-2014L1T SATA (AHCI - działa)
Marvell 88E8053 PCIE Gigabit LAN - działa
Realtek ALC885 HD Codec - działa, wymaga Taruga AppleHDAPatcher

Pamięć RAM: A-Data Vitesta Extreme Edition 800+ 2x1GB DDR2 (wymaga zmniejszenia taktowania do 667MHz/800MHz)
Karta graficzna: MSI Radeon X1600 Pro 256MB GDDR2 (DVI & D-Sub działa)

Inne:
Optical S/PDIF-out & Coaxial RCA S/PDIF-out - działają (tak pokazuje Mac OS X)
Avatar użytkownika
whitestrawberry
 
Posty: 69
Dołączył(a): 5 sty 2008, o 19:03

Re: HCL

Postprzez amiga » 29 mar 2008, o 15:45

Wersja OSX: 10.5.3 EFI + vanilla 9.2.2
Sposób instalacji: Leo4All V3 + combo update 10.5.3 (netkas)

Procesor: Core 2 Quad (Q6600) - działa - rozpoznany prawidłowo.
Płyta główna: Gigabyte P35C S3
Chipset: P35C
SATA - działa, AHCI - działa
Napędy: 2 dyski SATA, Nagrywarka DVD SATA.
Ethernet - działa
Dźwięk - działa
RAM: 2x1024GB 800
Grafika: HD 2600 pro 512mb - QE/CI działa, DVI działa, DualScreen działa.

Inne urządzenia:
Karta FireWire PCI chipset NEC: działa
Drukarka Canon IP 4500: działa (oryginalne sterowniki producenta)
Skaner Epson Perfection 4990: działa (oryginalne sterowniki producenta)
Sound Blaster Audigy: Nie działa (działa tylko port firewire)

Sterowniki do dźwięku (ALC889), grafiki oraz ethernet wybrane z instalatora. System po instalacji uruchamia się bez potrzeby doinstalowywania czegokolwiek. Instalacja: AHCI - disable, po instalacji trzeba AHCI włączyć.
10.5.2 EFI (Leo4All V3 edition) + 10.5.6 Combo on:
Gigabyte P35C S3 - Core 2 QUAD Q6600 - AHCI - HD2600PRO 512mb - SB Audigy

10.5 BOX + 10.5.6 Combo on:
Acer, GM965 (x3100), ICH8
Avatar użytkownika
amiga
 
Posty: 143
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 20:40

Hackintosh na ASUS P5K SE

Postprzez FUSiON » 28 maja 2008, o 14:22

Może te informacje przydadzą się osobom które chcą złożyć zestaw pod OSX.

Zainstalowany OSX to wersja Kalyway 10.5.2.

Płyta główna ASUS P5K SE
- audio - sterownik ALC883
- ethernet (gigabit) - sterownik Attansic_L1_Ethernet (do pobrania z InsanelyMac)

Procesor Intel Core Quad (4x2.4GHz)

Karta graficzna Palit GeForce 8800 GT 512MB - sterownik NVinject 512MB na monitorze HP LP2465 (24" 1920x1200).

Oprócz sterownika dla karty sieciowej, który trzeba zainstalować samemu wszystko działa od razu i jest poprawnie identyfikowane (4 rdzenie, częstotliwość itp), OSX ładuje się jakieś 16-17 sekund.


Proszę pisać w odpowiednich działach. Przeniosłem. ==Amiga==
FUSiON
 
Posty: 0
Dołączył(a): 28 maja 2008, o 14:09

Nodbook VBI ASUS S96S

Postprzez 314TeR » 10 cze 2008, o 12:36

Miałem okazję złożyć dla znajomych notebooka ASUS'a S96S (kadłubek VBI), i przy okazji postanowiłem przetestować jego przyjazność instalacji OS X. Po paru godzinach testów w/w sprzętu wygląda na obiecującą maszynę pod Hackintosh'a.

Specyfikacja testowego modelu:

Procesor C2D 1.8GHz (T7100)
Chipset Santa Rosa 965PM, ICH8M
NVidia 8600GS 256MB
Matryca 15,4" 1280*800 Glare
Lan 10/100/1000- RTL8169
WiFi ASUS WL-270N (Brodcom 4321)
Audio ALC 883
HDD SATA2 Hitachi 7200k
Nagrywarka DVD

Udało na szybko mi się postawić Leo4ALL v3, oraz Kalyway 10.5.2. Kalyway z biosem z jakim przyjechał notebook, w ogóle nie chciał wystartować z płytki, zrobił to dopiero po znalezieniu w necie i zaktualizowaniu do najnowszej nieoficjalnej wersji 0602. Leo4ALL uruchamiał się bez problemów. Nie miałem czasu na spacyfikowaną instalację z łapki, więc nie jestem zadowolony do końca z efektu końcowego, ale poniżej to co udało mi się odpalić i jakie niedomagania zauważyłem.

Leo4ALL v3 z EFI 8 na partycji GPT i kernelem Vanilla 9.2.2 śmiga. Bit XD włączony na stałe, AHCI na ICH8M działa.
System szybko wstaje i dość szybko się wyłącza.
Problem ze sleepem, przełącza się na sekundę i zaraz wybudza wieszając Finder'a. Wygląda na to że jakiś sprzęt nie pozwala mu się przełączyć się w sleep.
Restart działa.
Wyłączenie nie działa - wiesza się na samym końcu i wieje wiatrakami
VGA NVidia 8600M GS - ruszyła po zapikowaniu NVinstalera 4.1 do kart GO, działa QE, CI itp.
Nie sprawdzałem wyjść monitora.
Klawiatura i touchpad są na PS/S - niestety, ale działają jeśli są odpowiednie kext'y, pole przewijania na touchpadzie z prawej strony nie działa.
Audio działa, jest dźwięk, ale są jakieś dziwne "pierdnięcia" przy zmianie głośności i w różnych momentach, ale ogólnie działa, nie sprawdzałem wyjścia słuchawkowego. Zapewne trzeba by było zrobić codecdump'a i przejechać kexty vanilla instalatorem Tarugi.
Kamery nie sprawdzałem.
Lan on-borad dzięki temu że to realtec RTL8169 działa
WiFi - w tej sztuce specjalnie została zamówiona karta ASUS'a WL-270N w standardzie a/b/g/n. Okazało się, że to Brodcom 4321 wspierany przez OS X bez żadnych problemów. WiFi śmigało, łączyłem się do sieci z szyfrowaniem WPA, nic mi nie zrywało, łączył się do sieci sam po restarcie.

Ogólnie sprzęt zdecydowanie lepiej się zapowiada niż jego odpowiednik ze stajni Compal'a IFL90, który okazał się mało przyjazny OS X. Jeśli ktoś się zastanawia czy lepszym wyborem pod OS X będzie Compal FL/IFL90, czy ASUS S96S - to polecam tego drugiego. Niestety miałem go zbyt krótko aby z czystym sumieniem polecić go jako idealnego dla OS X, ale myślę że w/w problemy dało by się rozwiązać, tym bardziej że wielu użytkownikom forum udało się je rozwiązać w swoich konfiguracjach.
Avatar użytkownika
314TeR
 
Posty: 565
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 13:18

Re: HCL

Postprzez revanmj » 12 lip 2008, o 09:22

Mac OS X 10.5.2 / 10.5.3 / 10.5.4 Vanilla Kernel
Sposób instalacji: Leo4All v3 > Kalyway Combo Update 10.5.3 > 10.5.4 przez SU

Procesor: Core 2 Duo E4300 1,8@2,4 GHz: działa
Płyta główna: ASUS P5B-E (USB na przednim panelu nie działa)
Chipset: Intel P965: działa, przy instalacji zaznaczamy stery do ICHx
SATA - działa, AHCI - działa
Napędy: 2 dyski SATA, nagrywarka na IDE
Ethernet: nie działa
Dźwięk: działa tylko wyjście na głośniki z tyłu, wybieramy Azalie przy instalacji
RAM: 2x1024GB 667 MHz
Grafika: GeForce 8600 GT: QE/CI działa, DVI działa, przy instalacji wybieramy NVinject z odpowiednią ilością pamięci. Po aktualizacji do 10.5.3 wywalamy NVinject.kext i instalujemy natit'a

Inne urządzenia:
HP PSC 1410: działa, po podłączeniu odpalamy SU i ściągamy stery. Niestety nie ma do skanera, jeśli chce się z niego korzystać trzeba kupić aplikację VueScan.
XG-760N USB Wi-Fi: działa, przy instalacji zaznaczamy Zydas USB

Jeśli instalujecie z napędu podłączonego pod IDE i wyświetli się błąd "com.apple.Boot.plist not found" to musicie podłączyć napęd pod USB. Da się zrobić ze zwykłą obudową USB na dysk, wystarczy zamiast dysku podłączyć napęd i gotowe (tyle że w obudowe nie wejdzie ;) )
Intel Core 2 Duo E4300 1,8@2,4 GHz | ASUS P5B-E (Intel P965)
2 GB RAM DDR 667 MHz | ASUS WL-167g USB Wi-Fi
Palit GeForce 9600 GT 1 GB RAM | 320 GB WD Caviar SE SATA2
Windows Vista SP2 | Mac OS X Leopard 10.5.7
Avatar użytkownika
revanmj
 
Posty: 31
Dołączył(a): 11 lip 2008, o 21:38
Lokalizacja: Radom

Re: HCL

Postprzez MietasSR » 4 sie 2008, o 21:28

Wersja OSX: 10.5.4 EFI Chameleon
Sposób instalacji: Vanilla 10.5 + Update 10.5.2 z Leo Graphics Update + Update 10.5.4

Mój komputer to laptop, Acer Extensa 5220

Procesor: Intel Celeron M 540 - rozpoznany jako Unknown
Płyta główna: nie wiem
Chipset: GM965
SATA - działa, AHCI - działa
Napędy: jak w laptopie - jeden dysk SATA, nagrywarka IDE
Ethernet - działa częściowo, po wgraniu zmodyfikowanego kexta pod BCM5787 po podłączeniu kabla Hack się zawiesza
Dźwięk - wymaga ALC268 Taruga. Dla sprawnego wyłączania PC potrzebny ALC268 Shutdown Fix.

RAM: 2x 1024MB 533mhz DDR2

Grafika: Intel X3100 - potrzebny Natit.kext, po aktualizacji do 10.5.4 potrzebny zmodyfikowany AppleIntelGMAX3100FB.kext (patch dla Sony Vaio) i Natit.kext , nie działa S-Video i zewn. monitor (podobno, nie sprawdziłem)

Inne urządzenia:
Bluetooth "generic" - działa out of the box
Drukarka HP PSC 1315 - działa, na Kalywayu potrzebny update do drukarek HP, na Vanilli od razu
Czytnik kart Ricoh - nie działa ;/
ExpressCard - nie działa
PCMCIA - bez problemu po wgraniu innego IOPCIFamily.kext i IOPCCardFamily.kext
IrDA - nie działa
OS: Leopard 10.5.5
Hardware: Acer Extensa 5220
Procesor: Celeron M 540
RAM: 1,5GB
Grafika: Intel X3100 (działa)
Audio: Realtek ALC268 (działa)
Wi-Fi: Broadcom 4311 (działa)
LAN: Broadcom 5787 (działa)
MietasSR
 
Posty: 162
Dołączył(a): 21 kwi 2008, o 13:42

Re: HCL

Postprzez whitestrawberry » 10 paź 2008, o 17:22

Wersja OSX: iDeneb 1.3 / Mac OS X 10.5.5 Retail
Sposób instalacji: Kalyway 10.5.1 + Kalyway 10.5.2 Combo Update

Procesor: Intel Core 2 Duo E4500 (rozpoznawany jako 2.2 GHz Intel Core 2 Duo)
Płyta główna: DFI Infinity Blood Iron P35-T2RL
Chipset: Intel P35
Dysk twardy: Seagate Barracuda 7200.10 16MB SATA, Napęd DVD-RW: Asus DRW-2014L1T SATA (AHCI - działa)
Marvell 88E8053 PCIE Gigabit LAN - działa
Realtek ALC885 HD Codec - działa, wymaga Taruga AppleHDAPatcher

Pamięć RAM: A-Data Vitesta Extreme Edition 800+ 4x1GB DDR2
Karta graficzna: Gigabyte ATI Radeon HD2600XT 256MB GDDR2 Silent Pipe II

Inne:
Optical S/PDIF-out & Coaxial RCA S/PDIF-out - działają (tak pokazuje Mac OS X)
Avatar użytkownika
whitestrawberry
 
Posty: 69
Dołączył(a): 5 sty 2008, o 19:03

Następna strona

Powrót do Jak zacząć?

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

cron