Instalacja Leoparda na Hp Compaq 6820s

Pytania od początkujących, myślących o instalacji Mac OS X na swoim PC.

Instalacja Leoparda na Hp Compaq 6820s

Postprzez Giacomi » 25 sie 2009, o 23:42

Witam serdecznie

Chciałbym zainstalować Leoparda na laptopie HP Compaq 6820s

Jak do tej pory nie znam się na takowych instalacjach , a jedynie korzystając z uprzejmości Usera rzooff, który fachowo i bardzo wyczerpująco podpowiedział mi co najwazniejsze udało mi się zainstalować Tigera 10.0.48. for Intel AMD (nazwa iso) Mac OS X 10.5.8 for Intel & AMD CPUS.iso
Korzystając z rad na forum i postepując wedle wskazań przy standartowych sterownikach system odpalił się pięknie i o dziwo nie działała tylko karta dzwiękowa i sieciowa bez podkładania żadnych kexow.
Najdziwniejszym dla mnie był fakt działania karty ssd, a co dziwne (przynajmniej dla mnie) system poszedł i odpalił na podstawowych sterownikach, a gdy zaznaczałem przy instalacji dodatkowe sterowniki grafiki nie wstawał.
Zauważyłem również dziwny objaw w postaci gdy podpinałem zasilanie w trakcie pracy system bardzoooooo zwalniał, a nigdzie nie było wskaznika bateri , wiec myślę, ze nie rozpoznał go jako komputera przenośnego.

Konfiguracja laptopa :
Procesor
Intel Core 2 Duo T8100 @ 2,10 GHZ
Karta graficzna
Ati MOBILITY RADEON X1350
Karta sieciowa
Intel(R) 82562GT 10/100
Karta sieciowa wi-fi
Intel(R) PRO/Wireless 3945 ABG
Karta muzyczna
SoundMAX Integrated Digital HD Audio
Pamięć 2MB DDR 2 677

Obrazek

Znalazłem w sieci kilka MacOS X Retail's i okazało się iż jedna z nich wedle wskazań Rzooff jest niezła IPC, lecz mam takowe dwie :

iPC.MAC.LiveDVD.OpenSource.GNU.x86
iPC_OSx86_Leopard_10.5.6_Intel_AMD

Która bedzię dla mnie bardziej odpowiednia ?

czy jedak najlepszą będzie proponowana z iAtkosem v7

pozdrawiam,
G.
Giacomi
 
Posty: 8
Dołączył(a): 17 sie 2009, o 02:27

Re: Instalacja Leoparda na Hp Compaq 6820s

Postprzez rzooff » 26 sie 2009, o 11:27

System na pewno na tym ruszy i to na oryginalnym kernelu - no chyba, że cuda są w biosie.
Jak uda się wszystko uruchomić, to powinien całkiem dobrze na tym działać.

Co do szczegółów to:
- Kartę graficzną powinno dać się uruchmić - są jakieś opisy na insanelymac.
- Nie wiem jaki dokładnie jest kodek Audio, pewnie jakiś ADI np 1988 czy coś w tym stylu. Być może ruszy z VoodooHDA:
http://forum.voodooprojects.org/index.p ... 234.0.html
Jeśli nie to będziesz musiał ustalić co to dokładnie jest, żeby znaleźć rozwiązanie.
- Na razie nie odpalisz WiFi, ale jest duża nadzieja na sterowniki już w najbliższym czasie:
http://projectcamphor.mercurysquad.com/
- Do ethernetu po kablu, chyba są jakieś stery - ale nie jestem pewien.
- Prawdopodobnie klawiatura i touchpad są na PS/2, więc jeszcze przyda się np to:
http://forum.voodooprojects.org/index.p ... 235.0.html

Poza tym potrzebujesz jeszcze laptopowych rzeczy:
Power Management + obsługa baterii. Polecam zestaw:
- VoodooPower
- GenericCPUPowerManagement Application
- VoodooBattery.kext
Wszystko jest tutaj:
http://www.superhai.com/darwin.html

Poza tym jeszcze przy ICH8 prawdopodobnie przyda się fix "USB 2.0 by Slice" oraz "OpenHaltRestart.kext" - wtedy powinny dobrze działać funkcje shut down / restart i jak masz szczęście to i sleep... To sobie wygooglujesz raczej bez problemu.

Co do distro, to zorganizuj sobie ze dwa różne. iAtkos jest nowy. iPC - czy to będzie wersja Live czy nie, to nie ma większego znaczenia - to sprawdzone i skuteczne distro, pod warunkiem, że instalujesz minimum, niezbędne do uruchomienia systemu. Niestety dodatkowe kexty i fuxy (grafika, dźwięk, lan) w dużej części są skopane :)
Retail 10.6.3(64bit) + Chameleon 2 | ASUS P5B-V | C2D E4600 2,4 Ghz | 4GB DDR2 800Mhz | GeForce 8400GS
Retail 10.6.3(32bit) + Chameleon 2 | Toshiba Satellie L40-17R
rzooff
 
Posty: 1114
Dołączył(a): 19 gru 2008, o 13:21
Lokalizacja: warszawa

Re: Instalacja Leoparda na Hp Compaq 6820s

Postprzez Giacomi » 26 sie 2009, o 21:10

Serdecznie dziękuje :-)

Biorę się wiec za instalowanie, by po takowym złożyć odpowiednie relacje co do efektów.

W międzyczasie zainstalowałem niepolecane distro iDeneb 10.5.6 (upgrade 10.5.8)

tak samo jak w przypadku Tiger :

nie działa mi :

Wi-fi
Muza
Opcje zasilania
Laptopowe opcje
Karta graficzna tylko rozdzielczość 1024 - 768

Robi sie właśnie w tej chwili backup poprzez Time Machine i jak tylko się zakończy instaluje iPC , gdyż iAtkos v 7 dopiero się ściąga.

pozdrawiam,
G

ps. z podanych przez Ciebie linków do kextow , żaden nie zadziałał na iDeneb
Giacomi
 
Posty: 8
Dołączył(a): 17 sie 2009, o 02:27

Re: Instalacja Leoparda na Hp Compaq 6820s

Postprzez rzooff » 27 sie 2009, o 00:12

Wifi na razie działać nie będzie. Ale reszta powinna.
Do grafiki - poszukaj informacji. Z tego co pamiętam trzeba zainstalować natit'a i coś tam dopisać id w którymś oryginalnym kext'cie od ATI. Poszukaj na Insanely. A może nowy ATY_Init sobie z tym radzi - nie wiem.
Karta muzyczna nie ma jak działać, bo nie wiesz jaka jest ;)
VoodooHDA jest rozwiązaniem "hurtowym" - działa z większością kodeków, ale nie z wszystkimi. Aha - tak na przyszłość, to wersja tego kextu z iAtkosa v7 nie działa poprawnie.

Giacomi napisał(a):ps. z podanych przez Ciebie linków do kextow , żaden nie zadziałał na iDeneb

Rozwiązania z tych linków, poza sprawą Camphor'a, sam stosowałem i wszystko działało.
Przypuszczam, że nie pozbyłeś się skutecznie wcześniejszych rozwiązań - pewnie czegoś próbowałeś wcześniej do uruchomienia poszczególnych urządzeń. Ponieważ nie widzisz, co i jak modyfikuje instalator danej dystrybucji, czasem odkręcenie wszystkiego graniczy z cudem... Dlatego najlepiej jest przy instalacji wybrać jak najmniej - tylko tyle by system wstał - i dopiero później, samemu doinstalować resztę.
Retail 10.6.3(64bit) + Chameleon 2 | ASUS P5B-V | C2D E4600 2,4 Ghz | 4GB DDR2 800Mhz | GeForce 8400GS
Retail 10.6.3(32bit) + Chameleon 2 | Toshiba Satellie L40-17R
rzooff
 
Posty: 1114
Dołączył(a): 19 gru 2008, o 13:21
Lokalizacja: warszawa

Re: Instalacja Leoparda na Hp Compaq 6820s

Postprzez Giacomi » 27 sie 2009, o 00:39

no i niestety :-(

po instalacji iPC :-(

system instaluje sie bezproblemowo, lecz po zresetowaniu przy wlaczaniu juz OS i rejestracji krzyczy by podpiac mu klawiature, gdyz nie widzi zadnej ....

instaluje oczywiscie na tym samym sprzecie ( tzn laptop HP 6820s) co inne distra chodzace bezproblemowo na nim ...

musiałem ręcznie przy instalacji podać mu kexta z ps2 i dopiero ruszył

zainstaluje jeszcze aTikos'a jak tylko się ściągnie i będę miał porównanie :-)

Niemniej jeszcze raz wielkie dzięki Rzooff za Twe porady/instrukcje, gdyż jak na samym początku mej przygody z OSx86 czytając nawet cokolwiek odbierałem to jako czarna magie z wielka dziura w czasoprzestrzeni :P to obecnie zaczynam pomalutku "qmać" bazę :-)
Giacomi
 
Posty: 8
Dołączył(a): 17 sie 2009, o 02:27

Re: Instalacja Leoparda na Hp Compaq 6820s

Postprzez Giacomi » 27 sie 2009, o 01:06

Karta to ADI 1981 (wiec w sumie ten podany przez Ciebie kext powinien działać)

Instalowałem zawsze podstawowe ustawienia, bez zadnych rozszezn, a jedynie przy iPC jak napisałem musiałem dodać ps2.

Niektore z tych kextow sie w ogole nie rozpakowują, a nie wiem jak inaczej je dodawać.
Giacomi
 
Posty: 8
Dołączył(a): 17 sie 2009, o 02:27

Re: Instalacja Leoparda na Hp Compaq 6820s

Postprzez Giacomi » 27 sie 2009, o 04:37

iAtkos :-(

totalna porazka w mym przypadku :-(

Instalowany z ustawieniami"defaultowymi" w ogole nie wstaje ...

ze zmiana w ustawieniech na totalne minimu rowniez nie wstaje...

podsumowanie :

pierwsze rozwiazanie w mym przypadku jak do tej pory najlepsze :-)

iDeneb pracuje idealnie w dodatku najnowsze po aktualizacji distro 10.5.8

Doczytałem się również jak "wkładać" kexty :-) używam do tego programu Kext Helper b7 by nic nie zepsuc czasem ;-)
Giacomi
 
Posty: 8
Dołączył(a): 17 sie 2009, o 02:27

Re: Instalacja Leoparda na Hp Compaq 6820s

Postprzez rzooff » 27 sie 2009, o 20:08

Napisz co konkretnie powybierałeś i jaki był efekt - co pokazało się przy starcie z -v ?

Giacomi napisał(a):Doczytałem się również jak "wkładać" kexty :-)

Tak ogólnie to zachęcam do poczytania forum - chociaż te poprzypinane warto przerobić przed przystąpieniem do walki... ;)
Retail 10.6.3(64bit) + Chameleon 2 | ASUS P5B-V | C2D E4600 2,4 Ghz | 4GB DDR2 800Mhz | GeForce 8400GS
Retail 10.6.3(32bit) + Chameleon 2 | Toshiba Satellie L40-17R
rzooff
 
Posty: 1114
Dołączył(a): 19 gru 2008, o 13:21
Lokalizacja: warszawa

Re: Instalacja Leoparda na Hp Compaq 6820s

Postprzez komplikator » 28 lis 2011, o 19:21

witam
jest to mój pierwszy post na ty forum . posiadam tego samego laptopa ( Compaq 6820s ) i jak kolega wyżej postanowiłem zainstalować OSx . Z uwagi że robię to po raz pierwszy a do tej pory używałem tylko win proszę o wyrozumiałość .
Do tej pory udało mi się zainstalować i uruchomić wszystko na os x ideneb , bawiąc się tym systemem postanowiłem iść za ciosem i zainstalować leoparda snow 10.6... do tego celu zaopatrzyłem się w dystrybucje iAtkos 10.6 ... , i zaczeły się schody , zarówno jak i przy opcji wybory składników instalacji zalecanej jak i własnych kombinacjach podczas uruchamiania wyskakuje mi komunikat w kilku językach o konieczności ponownego uruchomienia komputera . Grzebiąc dalej mam taki sam błąd jak w tym poście viewtopic.php?f=34&t=2403&p=12121&hilit=Kernel+Panic#p12121
komplikator
 
Posty: 7
Dołączył(a): 28 lis 2011, o 18:26

Instalacja Leoparda na Hp Compaq 6820s

Postprzez Maxavelli » 28 lis 2011, o 19:45

Nie instaluj ElliotForceLegacyRTC.kext - on sprawia problem.


Wiadomość wysłana z  iPhone 4 przy użyciu Tapatalk
Maxavelli
 
Posty: 40
Dołączył(a): 28 lut 2011, o 10:38

Następna strona

Powrót do Jak zacząć?

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron