AHCI - jak ustawić kontroler dysków SATA

Pytania od początkujących, myślących o instalacji Mac OS X na swoim PC.

Re: AHCI - jak ustawić kontroler dysków SATA

Postprzez laborman » 30 mar 2008, o 22:23

To zdecyduj się albo procesor C2D albo AMD bo to różne procesory.
Commodore 64
OSX 10.5.7 Retail
OSX 10.6 10A394
Avatar użytkownika
laborman
 
Posty: 562
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 11:23
Lokalizacja: Deep Space 9

Re: AHCI - jak ustawić kontroler dysków SATA

Postprzez apokryf » 30 mar 2008, o 22:33

Athlon 64x2 dokładnie :)
Core Duo T2300E (1.66 GHz)
2560 MB DDR2 667
Nvidia GeForce Go 7300 128 MB
WiFi 802.11a/b/g - nie działa
TouchPad - scroll - Działa
Czytnik k.: MMC, SD, MS, MS PRO - nie działa
Kamera 1.3 M Pixels - nie działa
sVideo - nie działa
apokryf
 
Posty: 73
Dołączył(a): 13 sty 2008, o 18:17

Re: AHCI - jak ustawić kontroler dysków SATA

Postprzez amiga » 30 mar 2008, o 23:01

apokryf napisał(a):Dziwię się tylko że jak przełączę na AHCI w biosie to mi instalator OsX nie chce mi też pójść (ruszyć).


Też tak mam. Wystarczy wyłączyć AHCI, zainstalować OS i po instalacji z powrotem włączyć AHCI. Windows na tym nie pójdzie, więc jak chcemy go odpalić to na ten czas też wyłączamy AHCI.
10.5.2 EFI (Leo4All V3 edition) + 10.5.6 Combo on:
Gigabyte P35C S3 - Core 2 QUAD Q6600 - AHCI - HD2600PRO 512mb - SB Audigy

10.5 BOX + 10.5.6 Combo on:
Acer, GM965 (x3100), ICH8
Avatar użytkownika
amiga
 
Posty: 143
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 20:40

Re: AHCI - jak ustawić kontroler dysków SATA

Postprzez apokryf » 30 mar 2008, o 23:21

Hmmm no to ja się już gubię naprawdę...
NA IDE instalator OsX nie chce ruszyć jak i na AHCI
??
amiga napisał(a):Też tak mam. Wystarczy wyłączyć AHCI, zainstalować OS i po instalacji z powrotem włączyć AHCI. Windows na tym nie pójdzie, więc jak chcemy go odpalić to na ten czas też wyłączamy AHCI.

No to jak już "amiga" zainstalowałeś leosia. Bo coś chyba naprawdę już nie łapię, możliwe że JA jestem Tępak (chyba ostatnio)
Zalecane na AHCI a mi nie idzie.... hmmm

Przepraszam za moją upierdliwość, ale mnie to gryzie jak zainstalować Leosia czy nawet Tigerka na tym Athlonie 64x2
Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam
Core Duo T2300E (1.66 GHz)
2560 MB DDR2 667
Nvidia GeForce Go 7300 128 MB
WiFi 802.11a/b/g - nie działa
TouchPad - scroll - Działa
Czytnik k.: MMC, SD, MS, MS PRO - nie działa
Kamera 1.3 M Pixels - nie działa
sVideo - nie działa
apokryf
 
Posty: 73
Dołączył(a): 13 sty 2008, o 18:17

Re: AHCI - jak ustawić kontroler dysków SATA

Postprzez amiga » 31 mar 2008, o 12:28

apokryf napisał(a):Zalecane na AHCI a mi nie idzie.... hmmm


No bo Leo lepiej śmiga na AHCI :)
Nie mam AMD, więc ciężko mi cokolwiek mówić. Ja zrobiłem tak:

1. Leo4All V2 zbotowałem. AHCI musiałem wyłączyć bo było still waiting for root device.
2. W instalatorze klikasz dostosuj i tam musisz wybrać patche pod AMD.
3. Po instalacji włączasz AHCI i system powinien śmigać.
4. Windows jeżeli nie był instalowany na AHCI to na nim nie ruszy (blue screen), więc jak chcesz go odpalić to AHCI wyłączasz na ten czas.

Tyle wiem :)
W Biosie wyłączasz całkowicie IDE. Nie wiem na co pozwala BIOS u Ciebie. U mnie można było ustawić IDE na disable i równolegle AHCI enable/disable. Podaj jakie masz opcje w biosie dot. dysków i jak są ustawione (i jakie opcje można wybrać) to pokombinujemy. W każdym bądź razie instalator powinien ruszyć bez AHCI.

No i ostatnia możliwość: podepnij napęd DVD jako 0, dysk pod Leo jako 1. Czasem też to ma znaczenie.
10.5.2 EFI (Leo4All V3 edition) + 10.5.6 Combo on:
Gigabyte P35C S3 - Core 2 QUAD Q6600 - AHCI - HD2600PRO 512mb - SB Audigy

10.5 BOX + 10.5.6 Combo on:
Acer, GM965 (x3100), ICH8
Avatar użytkownika
amiga
 
Posty: 143
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 20:40

Re: AHCI - jak ustawić kontroler dysków SATA

Postprzez apokryf » 31 mar 2008, o 22:03

Core Duo T2300E (1.66 GHz)
2560 MB DDR2 667
Nvidia GeForce Go 7300 128 MB
WiFi 802.11a/b/g - nie działa
TouchPad - scroll - Działa
Czytnik k.: MMC, SD, MS, MS PRO - nie działa
Kamera 1.3 M Pixels - nie działa
sVideo - nie działa
apokryf
 
Posty: 73
Dołączył(a): 13 sty 2008, o 18:17

Re: AHCI - jak ustawić kontroler dysków SATA

Postprzez altcomputing » 22 maja 2008, o 10:48

Ciekawą sprawą jest, że Chipsety "bez literek" tak naprawdę obsługują AHCI, jednak sterowniki windowsowe ich nie widzą. Miałem swego czasu płytkę ASUS P5B z i965/ICH8. Posiadała ona w BIOS opcję włączenia AHCI, i owe AHCI wyśmienicie pracowało pod MacOS X, jak i pod zwiśtą, nie chciało natomiast aktywować się pod XP, nawet mimo podania sterów z dyskietki.
ASUS P5K Pro, Intel Pentium DualCore E2140 @3.2GHz, OCZ Vendetta, 2GB Patriot PC6400 LLK 4-4-4-14, GF7300GT, Seagate 250GB 16MB SATA, LG DVDRW SATA, EIZO T961

10.5.3 tak spatchowany i pomotany, że mógłbym go nazwać własną dystrybucją

no i MacBook C2D.
altcomputing
 
Posty: 15
Dołączył(a): 21 maja 2008, o 22:42

Poprzednia strona

Powrót do Jak zacząć?

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron