Czy snow jest x64?

Ogólne rozmowy związane z działaniem oraz obsługą systemu Snow Leopard (10.6) na platformie OSx86.

Czy snow jest x64?

Postprzez ledman » 29 lip 2010, o 10:13

Cześć,
Jako, że jestem świeży w tematyce hackintoshy mam pare podstawowych pytań z nimi związanych:
Czy Snow Leopard (wersja na PCta) jest systemem 64 bitowym?
Czy jest jakaś dystrybucja/instalacja którą ściąga się/wypala na płytę i instaluje się bez żadnego wcześniejszego przygotowywania instalacji/plików/loaderów? (oczywiście jeśli sprzęt jest kompatybilny) ?
Czy praca oraz instalacja programów wyglada tak samo jak na normalnym applu?
No i jak to jest z legalnością? :twisted: ?

pozdrawiam
ledman

Re: Czy snow jest x64?

Postprzez miomol » 1 sie 2010, o 22:13

legalność sam nie wiem jak to do końca jest,snow jest x64 nie ważne czy mac czy pc,żeby uruchomić snowa na x86 musisz wpisać: arch=i386,dla początkującego polecam leohazard może i jest niedopracowana ale łatwa w instalacji :)
Ostatnio edytowano 13 sie 2010, o 20:30 przez wodawoda, łącznie edytowano 1 raz
Powód: x86 nie x84 :-)
PC: MSI K8NGM-V,AMD Athlon 64 3000+ 2GHz,512MB DDR Kingston 400MHz,160GB Seagate [XP póki co :D]
Lapek: COMPAQ Armada E500 Intel Celeron 600MHz,192MB RAM,16GB CF-IDE HDD [XP Póki co :D]
miomol

Postprzez electro » 10 sie 2010, o 17:45

ledman napisał(a):Cześć,
Jako, że jestem świeży w tematyce hackintoshy mam pare podstawowych pytań z nimi związanych:
Czy Snow Leopard (wersja na PCta) jest systemem 64 bitowym?
Czy jest jakaś dystrybucja/instalacja którą ściąga się/wypala na płytę i instaluje się bez żadnego wcześniejszego przygotowywania instalacji/plików/loaderów? (oczywiście jeśli sprzęt jest kompatybilny) ?
Czy praca oraz instalacja programów wyglada tak samo jak na normalnym applu?
No i jak to jest z legalnością? :twisted: ?

pozdrawiam

Snow można uruchamiać w trybie 32-bitowym lub 64.
Co do dystrybucji to polecam iATKOS S3 wersja druga V2 - najnowsza , jest to chyba obecnie najlepsza dystrybucja dla początkujących osób. Poszukaj w google , ściągnij i nagraj na dvd, w miedzy czasie poczytaj np. dwa polskie najwieksze fora o hackintoshach , aby wiedziec jakich sterowników potrzeba Ci (tzn. również popatrz w specyfikacje swojego PC), bo podczas instalacji wybiera się tylko te które są dla Twojego komputera.
Instalacja programów i praca z systemem jest taka sama jak na mackintoshach apple. Instalacja samego systemu jest tylko inna. Co do legalności to inna sprawa, poczytaj sobie o tym trochę. Ogólnie to apple zakazuje instalacji na innych komputerach niż nich, ale w ramach testu to możesz myslę zainstalowac i zobaczyc jak to jest. A potem sobie ewentualnie kupic za ok. 130 snow z płytką i paragonem, wówczas jesteś w lepszej sytuacji niż osoby mające windowsa pirackiego , nie płacace za niego ani grosza.
 Informacje i nowości - newsy ze świata Hackintosh. Interesujące strony, fora, niezbędne narzędzia do instalacji PC.Na mojej stronie Facebook http://www.facebook.com/pages/Hackintos ... 2047417526 Zapraszam do subskrypcji strony "Lubię to"
electro

Postprzez wodawoda » 13 sie 2010, o 20:43

Co do legalności w polsce łamanie licencji EULA nie niesie za sobą żadnych konsekwencji, licencja ta nie jest zgodna z europejskim prawem antymonopolowym dodatkowo polskie prawo zezwala na modyfikacje systemów (kodu) w celu uruchomienia, pełnego wykorzystania na posiadanym sprzęcie.
wodawoda

Powrót do OSx86 Snow Leopard (10.6) ogólnie