Distro pod AMD

Ogólne rozmowy związane z działaniem oraz obsługą systemu Snow Leopard (10.6) na platformie OSx86.

Distro pod AMD

Postprzez Denek620 » 17 sty 2010, o 13:48

Witam!
Poszukując w internecie jakiejś wzmianki o dystrybucji działającej na prockach AMD, znalazłem jedynie tutoriale jak wpakować retaila i podmienić kernel + kilka kextów. Jednak nie chce mi się bawić takimi rzeczami, a więc pytanko - Czy istnieje jakaś dystrybucja posiadająca kernel działający pod AMD? Zależy mi dość na tym, bo chętnie zamieniłbym mojego linuksa na śnierznego leoparda.
P.S. Rozumiem, że z powodu zmiany architektury na x64, kexty z leoparda nie działają w snowie?
Avatar użytkownika
Denek620
 
Posty: 8
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 14:52

Re: Distro pod AMD

Postprzez oswaldini » 17 sty 2010, o 13:52

Snow na AMD wogole nie chodzi w 64 bitach !

Distro: Snow Leopard 10.6.1-10.6.2 Intel AMD by Hazard

Ściągnąłem ale nie przetestowałem bo kupilem nowy sprzęt na Intelu
Po zainstalowaniu musisz wymusic odpalenie w 32bitach bo domyslne jest 64

Kod: Zaznacz cały
-v arch=i386

albo

arch=i386
 10.6.2 | P5Q PRO | E8500 | 2x2GB 1066MHz | Gigabyte 7900GS | HD502HJ | SH-S182M | TP-Link TL-WN551G AirPort
 iPhone 3G 3.1 JB | WRT54GS Tomato 1.23
oswaldini
 
Posty: 172
Dołączył(a): 23 lut 2009, o 17:30

Re: Distro pod AMD

Postprzez Denek620 » 17 sty 2010, o 17:16

No, ale mój procek jest 64-bitowy. A jak z tymi kextami?
Avatar użytkownika
Denek620
 
Posty: 8
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 14:52

Re: Distro pod AMD

Postprzez oswaldini » 17 sty 2010, o 18:27

mała poprawka, stare AMD na socket 939 nie działaja na OS X w 64bitach, tzn mozna wymusic działanie ale bedzie sypał błędami lub bedzie KP. AMD sa inaczej zbudowane niz Intele

Co do nowych AMD typu Pheon o ile dobrze mysle mozna odpalic w 64bitach o ile do wszystkiego sa kexty w 64bitach. Bardzo prosze o poprawke jeśli sie myle !

Denek620 napisał(a):No, ale mój procek jest 64-bitowy. A jak z tymi kextami?


co z kextami ?! mistrzu wielki jestes, czytać umiesz?! sprawdziłbys chociaz jaki masz dokładnie sprzet i na jakich chipsetach a potem sobie poszukaj kextów. Pozatym nie wiemy nawet jaki amsz sprzet to niby jakich ty sie spodziewasz odpowiedzi.
 10.6.2 | P5Q PRO | E8500 | 2x2GB 1066MHz | Gigabyte 7900GS | HD502HJ | SH-S182M | TP-Link TL-WN551G AirPort
 iPhone 3G 3.1 JB | WRT54GS Tomato 1.23
oswaldini
 
Posty: 172
Dołączył(a): 23 lut 2009, o 17:30

Re: Distro pod AMD

Postprzez Denek620 » 17 sty 2010, o 19:26

Poradziłbym dokładnie czytać posty. Chodziło mi o pytanie z poprzedniego posta:
P.S. Rozumiem, że z powodu zmiany architektury na x64, kexty z leoparda nie działają w snowie?

Ale na wszelki wypadek podaję sprzęt, by dowiedzieć się czy warto (Leopard 10.5 działał na nim wyśmienicie):
AMD Athlon 4000+ x2 (Socket AM2)
GeForce 9600GT (montowana w wieli iMacach, więc powinna chulać)
Pł. główna MSI K9N6GM (chipset nForce 430)
Karta muzyczna Realtek ALC 883
Dysk to jakiś Samsung 640GB, wykrywany przez instalator Leoparda
I teraz sprawa najważniejsza, czyli karta sieciowa. Korzystam z wbudowanej w płytę główną karty ethernet (aka "nForce Ethernert").
Avatar użytkownika
Denek620
 
Posty: 8
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 14:52

Re: Distro pod AMD

Postprzez oswaldini » 17 sty 2010, o 19:35

kexty z leo mogą (ale nie muszą) działać w snowie

co do snowa u Ciebie to może zadziała ale może też bedzie cieżko ze względu na stary chipset (NF4). dzwiek, lan, gpu bedzie gites o ile system odpali na tym chipsecie

w tym distro które podalem msz kexty do swojego sprzetu:

-nForceLAN
-AppleNForceATA
-SuperNForceATA (ten jest 64bitowy ale nie wiem czy na nf4 pojdzie, widzialem ze min odpalali na nf6)
-ALC883 (ale do gigabyta, moze zaskoczy, jak nie to szukanie innego)

A grafe odpalisz z EFI Stringiem
Ostatnio edytowano 17 sty 2010, o 19:43 przez oswaldini, łącznie edytowano 2 razy
 10.6.2 | P5Q PRO | E8500 | 2x2GB 1066MHz | Gigabyte 7900GS | HD502HJ | SH-S182M | TP-Link TL-WN551G AirPort
 iPhone 3G 3.1 JB | WRT54GS Tomato 1.23
oswaldini
 
Posty: 172
Dołączył(a): 23 lut 2009, o 17:30

Re: Distro pod AMD

Postprzez Denek620 » 17 sty 2010, o 19:38

Skoro Leoś działał na nim wyśmienicie, może i 10.6 też sobie poradzi ;) Spróbuję potem z tą wersją od Hazarda.
Avatar użytkownika
Denek620
 
Posty: 8
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 14:52

Re: Distro pod AMD

Postprzez Denek620 » 18 lut 2010, o 21:59

Przepraszam, za double posta, ale muszę o coś spytać. Otóż mam .iso tego distro od Hazaarda, ale nie dysponuję płytką. Mam jednak płytkę z leopardem. Moje pytanie jest takie: Czy jeśli zainstaluję leoparda, po czym zamontuje w nim obraz płyty snowa i zrobię upgrade (bądź normalna instalka, jeśli się da), wszystko będzie działać?
Avatar użytkownika
Denek620
 
Posty: 8
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 14:52

Re: Distro pod AMD

Postprzez kaaza11 » 2 cze 2011, o 17:57

Zobacz iPC 10,5.6
ASRock 785GM-S3
AMD Athlon II X2 250
2 x 2 Gb Corsair
Ati 5450
2 x 500 Gb WD Caviar
Mac Os 10.5.8 plus Snow Leo 10.6.6
kaaza11
 
Posty: 2
Dołączył(a): 25 maja 2011, o 09:04

Re: Distro pod AMD

Postprzez yad31 » 8 cze 2011, o 13:49

Witam,
Zainstalowałem Retaila 10.6.3 przy pomocy bootcd od navcoma na takim sprzęcie:

Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-MA78G-DS3H v2.0
Athlon 64 X2 3800+
Mikroukład płyty głównej AMD780G
Mostek północny (Northbridge) AMD RS780
Mostek południowy (Southbridge): AMD SB700
Audio Realtek ALC889A
Karta sieciowa Realtek RTL8168C(P)/8111C(P)
Grafika Gigabyte Radeon HD 5770

Problem polega na tym że po skończeniu instalacji i restarcie, konfiguracja konta nie została ukończona z powodu zwiechy.
Teraz prawdopodobnie z tego powodu nie można dokonać żadnej aktualizacji programów tzn. np. aktualizacja do 10.6.7 pod koniec instalacji wywala komunikat o niepowodzeniu.
Poza tym za każdym razem system startuje tylko z bootloadera na płycie cd
Zainstalowałem paczkę od navcoma z płyty ale każdorazowo podczas ładowania chameleona z dysku następuje restart, tak jakby kernel nie był zainstalowany.

W jaki sposób powinienem dokończyć konfigurację bootloadera żeby startował bezproblemowo z dysku i jak uaktualnić do 10.6.7.
GIGABYTE MA78G-DS3H
ATHLON 64 3800+
GIGAPORT HD
GF7300GT
OSX
yad31
 
Posty: 6
Dołączył(a): 19 mar 2009, o 10:55

Następna strona

Powrót do OSx86 Snow Leopard (10.6) ogólnie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron