Admin bez HaMaca

Dyskusje na tematy związane pośrednio lub nie związane z profilem forum.

Admin bez HaMaca

Postprzez gadowsk » 29 sty 2009, o 23:59

Darson napisał(a):...
Co prawda nie mam żadnego hackintosha i też nigdy się w to nie bawiłem.
Myślałem, że wszystko działa podobnie jak u mnie, jednak troszkę się myliłem ;>
Mam MBP alu i zainstalowany obok OS X - windows xp w parallels - a także ten sam jest na partycji boot camp i do tego windows 7 w parallels ( żeby nie było - legalnie ;) ).
Niby ten sam windows w emulacji jak i natywnie, ale wymagał 2 numerów seryjnych.
...


Mała odskocznia od tematu :D
Ciekawy jest fakt że adminem tego forum jest osoba co nie ma HaMaca ale tylko i wyłącznie MBP.
Myślałem że osoby posiadające sprzęt od Apple nie mają w poważaniu Nas i uznają Nas raczej za oszustów a tu masz, niespodzianka. Admin tego forum nie ma HaMaca a za to ma sprzęt od "konkurencji" :lol:

Pozdro dla admina :)
Ostatnio edytowano 30 sty 2009, o 16:34 przez Darson, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Wydzieliłem temat i dodałem małe wprowadzenie ;)
iDeneb v1.4 10.5.6 9.6
PACKARD BELL: EasyNote_MX66
Intel 27A0-i945PM (ICH7-M/U)
Core™ Duo T2250 1.73 GHz
RAM 2.5GB, HDD 160GB ATA
nVIDIA® GeForce® Go7300
SoundMAX Integrated Digital AD1986A HD Audio
Avatar użytkownika
gadowsk
 
Posty: 547
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 23:48

Re: iAtkos 5i - czas i international

Postprzez Darson » 30 sty 2009, o 02:20

Akurat mam jeszcze laptopa z linuxem i 2 stacjonarne... ;) Chociaż ostatnio praktycznie wszystko robię na MBP.
Cóż, różni ludzie ;) Wiesz, jakoś nie mogę patrzeć na niektórych fanatyków tej marki.

To też nie taka konkurencja, system ten sam, tylko opakowanie inne.

Trochę nawet podziwiam ludzi tworzących te wszystkie dystrybucje.
No i też osoby, które kombinują jak tylko mogą, tracą wiele czasu, żeby tylko zainstalować ten system, a i tak wychodzi, że nie wszystko działa.
Wcześniej używałem różne komputery i laptopy, ale jak kupiłem tego od Apple, jednak poczułem znaczącą różnicę.
W tym momencie żałuję, że wcześniej nie miałem z tym systemem i komputerami za wiele wspólnego.
Wiedzieć, wiedziałem dłuższy czas, że coś takiego istnieje, jednak byłem bardzo sceptyczny w stosunku do tego systemu.
Jak zacząłem zabawę z vistą - niestety nie wszystko działa na linuksa, więc windows potrzebny... stwierdziłem, że to nie jest to.
W pierwszych chwilach nawet przestraszyłem się tego systemu, jak przyciemnił się ekran z komunikatem czy aby na pewno chce uruchomić ten program...
Troszkę na nim popracowałem i wróciłem do xp. Najgorsze jest to, że ciężko znaleźć nowego laptopa, żeby nie miał visty.
Przymierzałem się do MBP już dłuższy czas, MB miał za małą i słabą matrycę. Po drodze w przeciągu roku miałem 3 różne laptopy, jednak zawsze wracałem do starego dobrego 12" lapka. Nie wiem co za ludzie projektują te wszystkie laptopy i umieszczają pod spodem po 5 wywietrzników, normalnie tragedia, tego nie da się użytkować. Dlatego stary, dobry laptop zawsze był w zasięgu ręki, gruby na 2,5 cm, wywietrznik z boku i to jest to. Kupując laptopa nie mam najmniejszego zamiaru trzymać go tylko i wyłącznie na biurku, jak to chyba większość ludzi obecnie robi.
Jak ukazała się ostatnia wersja MBP, spodobało mi się, że pojawiła się taka klawiatura jak w wersji Air, system był już bardziej dopracowany.

Postanowiłem, że zaryzykuję, kupię i pobawię się ...jak się nie spodoba, to problemów ze sprzedażą nie będzie.
No i z początku wielkie zaskoczenie jakością i funkcjonalnością. Mimo, że nie raz bawiłem się poprzednimi wersjami w sklepach, jednak tak na prawdę to urządzenie można poznać dopiero w domowych warunkach na spokojnie.
Do tego bateria, która nie trzyma 1,5 czy 2h jak to w większości przypadków bywa (spotykając się gdzieś ze znajomymi na dłużej bez kontaktu, po niecałych 2h nie pozostaje mi nic jak tylko się śmiać jak nagle wszyscy zamykają laptopy ...a ja w tym momencie mówie, że mi jeszcze wystarczy na jakieś 2-3h ;DDD). Laptop 15,4" w porównaniu do całej konkurencji jest bardzo mały, nawet trochę cieńszy od mojej 12" - porównując jest troszkę szerszy, ale za to ma o wiele większą matrycę.
Expose w połączeniu z multitouch bardzo przyśpiesza pracę, tylko problem jest później z użytkowaniem zwykłego laptopa ;D Robiłem nawet mały test - ponad 100 czy nawet 200 otwartych okienek i wszystko sprawnie działa, nic nie tnie. Na windowsie jednak ciężko by było...
Dashboard ładnie szybko pojawia się kiedy chcę, a nie jak to domyślnie jest w viście jakiaś upierdliwa aktywna część. Zaraz ktoś się przyczepi, że wszystko można zmienić, to tylko kosmetyka, ale to jednak nie jest to, jak u kogoś muszę coś zrobić, to mnie coś trafia jak to widzę.
No i na uznanie zasługuje również iPhoto, przyznaję, że miałem sporo problemów ze zdjęciami. Mam ich bardzo dużo i nie dało się łatwo wszystkim zarządzać, a tu proszę... bardzo funkcjonalny dodatek do systemu, już od razu zainstalowany - gotowy do pracy. Już nie wspominając o wersji '09 ...to już w ogóle rewelacja. Bardzo brakowało mi lokalizacji na mapie w tym programie i proszę... już jest. Znacznie rozbudowali też iMovie, przynajmniej z tego co widziałem. Trzeba niedługo odwiedzić sąsiadów, bo zanim to u nas będzie...
Jakby tego było mało Parallels i wirtualizacja windowsa... głównie chodzi o tryb Coherence - programy wyglądają jakby były na os x, a nie windowsa, przełączanie między oknami bardzo sprawnie działa - jeśli ktoś nie miał styczności, a potrzebuje drugiego systemu, szczerze polecam.
Już nie ma co wspominać o profesjonalistach i programach typu Final Cut Pro, Shake czy Logic ...no niestety, ale takie programy są tylko na maca i doceniają to ludzie od reklamy, telewizji, studia czy inni. Większość filmów, reklam powstało właśnie z pomocą maca, cały tvn korzysta z tego oprogramowania - chociażby do napisów i animacji latających na żywo po ekranie np. tvn24.
Na pewno jeszcze coś bym znalazł, ale czas goni i nie ma co się rozpisywać ;)

Jeszcze najciekawsze jest to, że dopiero jak kupiłem laptopa, to zauważyłem to forum i możliwość instalacji OS X na zwykłym PC.
Być może podejmowałbym próby instalacji dla testów.
Czemu tak późno się o tym dowiedziałem? No niestety, największe w polsce forum o Apple bardzo niechętnie patrzy na takie tematy i od razu je usuwa. Nic innego nie szukałem, bo głupi uważałem, że jest wolność słowa i wszystkiego się tam dowiem...przeliczyłem się. Nie potrafię tego zrozumieć i pewnie nie zrozumiem czemu pozwalają i pomagają w nielegalnym łamaniu softu iPhona, a jeśli już chodzi o OSx86, to każde odezwanie się na ten temat to jak obraza dla nich. Jak dla mnie większa ingerencja jest podczas łamania takiego iPhona niż instalacja OS X na PC, chociaż w obu przypadkach to tylko licencje, ale to już inny temat.

Dlatego też postanowiłem trochę przyczynić się do promowania tego systemu i tych komputerów.
Bardzo wielu jest użytkowników windowsa, którzy nie wiedzą nawet o istnieniu czegoś alternatywnego.
Być może ktoś przetestuje ten system i przesiądzie się na Apple.
Chociaż po wszelkiego rodzaju problemach może trochę odrzucać.
Lecz jeśli będzie świadomość, że wszystko działa bez najmniejszego problemu na komputerach Appla, to może, może...

ojoj... ale ot wyszło ;> leki przeciwbólowe zaczęły działać ;D //jutro jakoś to uporządkuję ;)
Darson
 
Posty: 154
Dołączył(a): 3 sty 2008, o 23:54

Re: iAtkos 5i - czas i international

Postprzez mk » 30 sty 2009, o 13:44

Darson napisał(a):Większość filmów, reklam powstało właśnie z pomocą maca, cały tvn korzysta z tego oprogramowania - chociażby do napisów i animacji latających na żywo po ekranie np. tvn24.

Niestety tu muszę Cię rozczarować latające napisy, proste animacje 3d, itp w tvn24 robione są na HP + XP + Vizart, ;)
Vizart niestety jest tylko na Windowsa i używają go najwieksze stacje tv jak BBC,
Maczki są używane ale tylko do montażu materiału filmowego.
Napisałem to tak dla sprostowania.
mk
 
Posty: 26
Dołączył(a): 2 maja 2008, o 11:19

Re: Admin bez HaMaca

Postprzez Darson » 30 sty 2009, o 16:30

Widocznie mało uważnie słuchałem ;)
Dzięki za sprostowanie.

Swoją drogą, z tego co wiem poprzedni Admin też nie ma HaMaca ;>
Darson
 
Posty: 154
Dołączył(a): 3 sty 2008, o 23:54

Re: Admin bez HaMaca

Postprzez laborman » 30 sty 2009, o 17:17

Cóż teraz już rozumiem skąd przekonanie Darsona o tym, że updaty poprzez SU mogą robić tylko posiadacze oryginalnych Macintoshów.
Commodore 64
OSX 10.5.7 Retail
OSX 10.6 10A394
Avatar użytkownika
laborman
 
Posty: 562
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 11:23
Lokalizacja: Deep Space 9

Re: Admin bez HaMaca

Postprzez Darson » 30 sty 2009, o 17:37

Hehe ;D Takie przekonanie wyrobiłem sobie czytając forum ;) Były tematy z problemami, że nie działa nic po update poprzez su, albo coś się psuje. No właśnie, nie każdemu działa. Jak jest dobrze, to nie zawsze się o tym pisze.
Darson
 
Posty: 154
Dołączył(a): 3 sty 2008, o 23:54

Re: iAtkos 5i - czas i international

Postprzez opti » 31 sty 2009, o 23:22

mk napisał(a):Maczki są używane ale tylko do montażu materiału filmowego.
Napisałem to tak dla sprostowania.

No to ja napisze sprostowanie twojego sprostowania, tvn24 kozaysta rowniez shake'a(http://www.apple.com/pl/shake/), jak rowniez z serwerow Xserver oraz z Xsan ktore nie tlko zloza do montazu. Po wiecej info wato odwiedzic http://www.apple.com/pl/pro/profiles/tvn/
opti
 
Posty: 4
Dołączył(a): 30 sty 2009, o 22:26

Re: Admin bez HaMaca

Postprzez Darson » 2 lut 2009, o 11:27

;D po takich wątkach moje przekonanie tylko się potwierdza:
http://forum.osx86.pl/viewtopic.php?f=24&t=765
No niestety, nie wszystkim to SU tak ładnie działa.
Pomyśleć, że musiałbym instalować system od nowa, martwić się przenoszeniem danych...
Darson
 
Posty: 154
Dołączył(a): 3 sty 2008, o 23:54

Re: Admin bez HaMaca

Postprzez laborman » 2 lut 2009, o 13:54

Pomiędzy 10.5.2 a 10.5.6 jest przepaść jeśli chodzi o pliki systemowe. Nie wiem czy pod prawdziwym Macintoshem producent zaleca SU czy raczej combo.
Commodore 64
OSX 10.5.7 Retail
OSX 10.6 10A394
Avatar użytkownika
laborman
 
Posty: 562
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 11:23
Lokalizacja: Deep Space 9


Powrót do Hydepark OSx86

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron